VIDEO Lupte crâncene în estul Ucrainei. Moscova susţine că două blindate ucrainene au trecut frontiera cu Federaţia Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele continuă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti. Şi în zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi  ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit censor.net.

O unitate aeropurtată ucraineană implicată în operaţiunea antiteroristă pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk a înregistrat pierderi în lupta cu insurgenţii la graniţa cu Rusia. Trupa de desant din Nokolaev a nimerit într-o ambuscadă, doi paraşutişti fiind ucişi , iar cel puţin douăzeci ar fi răniţi, scrie presa ucrainenaă.

În zona de frontieră au loc lupte crâncene. Mercenarii ruşi au deschis un adevărat front ruso-ucrainean. Situaţia necesită convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Ucrainei. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, informează site-ul censor.net.  Expertul militar ucrainean Dmitri Tîmciuk scrie că militarii ucraineni au distrus două tancuri care veniseră joi din Rusia în ajutorul insurgenţilor. Militarii ucraineni au scos din luptă trei blindate, două camioane care transportau insurgenţi pro-ruşi şi muniţie şi două vehicule cu mitraliere de calibru mare.

Până sâmbătă, frontiera Ucrainei cu Rusia, pe segmentul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk va fi controlată de forţele ucrainene. Toate căile de acces vor fi ţinta vehicolelor blindate, iar încercările militanţilor de a trece graniţa vor fi împiedicate, a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko.

Potrivit oficialului, forţele guvernamentale s-au deplasat în marş de luptă de la nord la sud şi invers, de-a lungul graniţei, pentru a acoperi segmentul frontierei necontrolat de autorităţile ucrainene, relatează liga.net. „În timpul acestor lupte, separatiştii au suportat pierderi considerabile”, a mai declarat Gheraşcenko.

Moscova acuză că blindatele ucrainene au trecut frontiera cu Rusia

 Vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera dintre Ucraina şi Rusia, acuză Preşedinţia rusă, citată de AFP.
"Două blindate ucrainene au traversat frontiera cu Rusia şi au fost interceptate de poliţia de frontieră", acuză Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.  "Preşedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus de Externe să se adreseze părţii ucrainene în legătură cu încălcarea frontierei de către militari ucraineni", a subliniat Peskov.

La Doneţk, o explozie - probabil un atentat - a vizat vehiculul unei lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin. Microbuzul a fost aruncat joi în aer în centrul oraşului Doneţk, omorând două persoane din anturajul acestuia şi rănind alte două, au indicat rebelii. Explozia s-a produs în afara cartierului general al separatiştilor, situat în fosta clădire a guvernului din centrul oraşului minier Doneţk. Puşilin, care nu era în maşină la momentul exploziei, este unul din liderii autoproclamatei „Republici Populare Doneţk“.

„Unul din cei care au fost răniţi în explozie a murit la spital“, a indicat pe Twitter serviciul de presă al rebelilor. Puţin mai târziu, serviciul de presă a adăugat că „un alt rănit a murit la spital în urma acestui atentat terorist în faţa clădirii guvernului Republicii Populare Doneţk“. Liderul rebelilor a mai scăpat unei presupuse tentative de asasinat la 7 iunie, când asistentul său a fost împuşcat mortal în plin centrul Doneţkului.

În regiunea Lugansk, un grup de insurgenţi l-au bătut şi apoi l-au răpit pe şeful poliţiei ucrainene din oraşul Sverdlov. Potrivit presei ucrainene, acţiunea ar putea fi un act de răzbunare pentru faptul că miliţia ucraineană a confiscat armele unor insurgenţi proruşi cu o zi înainte.

Liderii autoproclamatei Republici Populare Lugansk au anunţat că intenţionează formarea unei uniuni cu Rusia care să prevadă „un spaţiu politic, economic şi cultural“, precum şi „un sistem de securitate comun cu Federaţia Rusă“. Regiunile Doneţk şi Lugansk şi-au autoproclamat independenţa faţă de Ucraina la începutul lunii mai, în urma unor controversate referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic, iar la 24 mai, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale ucrainene, cele două teritorii au anunţat formarea unui stat nou denumit „ Republica Novorossia“.

Referendumul din estul Ucrainei a fost considerat ilegal de Kiev şi nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. Rusia a declarat însă că „respectă“ expresia voinţei populaţiei din estul Ucrainei şi că speră într-un „dialog“ între regiunile separatiste şi Kiev.

Ministrul de Interne al Ucrainei scrie pe pagina sa de Facebook că în oraşul Mariupol au fost arestaţi „11 terorişti, au fost dezamorsate două mine, iar la punct de control spre direcţia Doneţk a fost reţinut un automobil încărcat cu armament“. Locuitorii din Mariupol au fost fost treziţi de schimbul de tiruri de arme şi de explozii, la ora 4.00 dimineaţa.

Oraşul este încercuit de forţele ucrainene. Insirgenţilor proruşi li se propune să se predea. În caz de refuz, se va trece la asalt.  „În Mariupol,  luptele se dau la intersecţia străzilor Italiană şi Greacă. Se încearcă luarea cu asalt a sediului Republicii Populare Doneţk. Militarii ucraineni trag cu bazooka (aruncător de grenade antitanc portabil). Un incendiu a izbucnit în clădire. Rebelii se menţin pe poziţie“, se menţionează pe pagina de Twitter a separatiştilor din Doneţk.

Garda Naţională, subordonată Kievului, care este angajată în luptele din Mariupol pentru eliberarea clădirilor administrative ocupate de separatişti, a anunţat deja că există patru răniţi, dintre care unul în stare gravă, iar confruntările continuă, informează Ria Novosti.
 
Poroşenko i-a reclamat lui Putin incursiunea tancurilor ruse

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a prezentat, joi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus şi s-a plâns de o presupusă incursiune de tancuri în teritoriul ucrainean, relatează AFP.

„Preşedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de soluţionare a situaţiei din sud-estul Ucrainei“, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse. Chiar dacă Preşedinţia ucraineană a anunţat că discuţia de joi a fost „lungă şi substanţială“, purtătorul de cuvânt al lui Poroşenko a subliniat că noul preşedinte al Ucrainei s-a plâns lui Putin de o presupusă incursiune a trei tancuri în teritoriul ucrainean.

„Poroşenko a calificat situaţia drept inacceptabilă“, a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe pagina sa de Facebook, făcând aluzie la informaţii potrivit cărora trei tancuri datând din perioada sovietică au intrat în teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o acţiune dezminţită de Moscova.

Zid de 2000 de kilometri, la frontiera cu Rusia

Guvernatorul miliardar din Dnipropetrovsk, Igor Kolomoiski, a prezentat vineri preşedinţiei un proiect de construcţie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia. Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk , consideră că o astfel de protecţie este necesară pentru „a se evita orice incursiune din partea statului care desfăşoară o politică agresivă faţă de Ucraina“. „Acest proiect poate fi pus în aplicare în şase luni“, a asigurat viceguvernatorul din Dnipropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, pentru agenţia Interfax Ucraina.

Ucraina se pregăteşte pentru sistarea gazului rusesc

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a însărcinat ministerele de profil, conducerea "Naftogaz Ukrainî" şi administraţiile regionale să elaboreze un plan de funcţionare a ramurii energetice a ţării care să ia în calcul sistarea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni.

Conducerii "Naftogaz Ukrainî" şi Ministerului Justiţiei al Ucrainei li s-a trasat sarcina de a finaliza pregătirile pentru apărarea intereselor Ucrainei în diferendul dintre Naftogaz şi Gazprom, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Premierul ucrainean s-a adresat, de asemenea, conducerii Comisiei naţionale pentru reglementarea energiei electrice, cerându-i să stabilească tarife fundamentate economic pentru transportarea de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean.

 citeşte şi:

FOTO Viaţa în estul Ucrainei a devenit un coşmar

Regiunile afectate de confruntările armate dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene sunt în pragul unei catastrofe umanitare, fără apă, lumină şi alimente.

Explozii violente la Doneţk: Maşina unui lider separatist a fost distrusă complet

Un automobil care aparţinea liderului separatist Denis Puşilin a explodat, joi, în centrul orşului Doneţk, din estul Ucrainei, deflagraţia provocând rănirea a trei persoane, informează BBC.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, discută cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, despre modalităţile de detensionare a situaţiei în Ucraina, anunţă Kremlinul, citat de AFP.

Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene

Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov.

Wikileaks: Poroşenko a fost informator al SUA

Wikileaks a publicat recent două documente cu informaţii sensibile care vizează activităţi ale diplomaţiei americane în Ucraina. Potrivit acestora, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost informator al Statelor Unite, fiind menţionat în documente care aparţin ambasadei americane din Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite