UE vrea înfiinţarea unui procuror-general public, care să se ocupe de cazurile de fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană va prezenta în curând o propunere pentru înfiinţarea unui birou de procuror public general, care să se ocupe de frauda cu fonduri europene
Comisia Europeană va prezenta în curând o propunere pentru înfiinţarea unui birou de procuror public general, care să se ocupe de frauda cu fonduri europene

Comisia Europeană va prezenta în curând o propunere pentru înfiinţarea unei funcţii de procuror-general public, care să administreze exclusiv cazurile de fraudă sau nereguli cu bani europeni, a declarat marţi Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

„Birorului procurorului-general public se va ocupa de anchetele penale şi va coopera cu autorităţile naţionale, astfel încât să suprapunem structurile naţionale de luptă antifraudă cu cele comunitare. Procurorul va fi ales prin vot de reprezentanţii celor 27 de state membre şi va deţine monopol pe astfel de infracţiuni (legate de fraudă şi alte nereguli cu fonduri europene - n.r.)”, a declarat Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă, prezent într-o vizită oficială la Bucureşti. 

„Verificarea fondurilor europene nu va mai fi lăsată doar în responsabilitatea autorităţilor naţionale, ci va deveni o operaţiune coordonată la nivel comunitar. Vorbim de fonduri UE, aşa că trebuie să existe o autoritate UE însărcinată cu verificarea modului în care sunt folosiţi aceşti bani”, a subliniat Kessler. 

„Premierul Ponta şi mai ales preşedintele Traian Băsescu au arătat interes faţă de propunerea de a crea acest birou, ambii înţeleg necesitatea apariţiei unei astfel de instituţii”, a spus Kessler. „România ar putea juca un rol important în acest demers şi nu doar în etapa de pregătiri”, a continuat directorul OLAF. 

„Plec din România mult mai convins că aceasta vrea să participe la eforturile de luptă cu frauda. România este dornică şi capabilă să se ocupe de astfel de infracţiuni, vrea să transmită un mesaj în acest sens şi va colabora pentru înfiinţarea acestei instituţii”, a continuat directorul general al OLAF. 

Propunerea va fi înaintată în curând de Comisia Europeană, urmând să fie trimisă în dezbatere în Parlamentul European. Aceasta va funcţiona pe principiul subsidiarităţii, urmând să colaboreze strâns cu autorităţile naţionale, a spus oficialul european. Practic, acest birou al procurorului public ar lucra în România în primul rând cu Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite