Premierul ucrainean avertivează, de la Bruxelles, că Rusia destabilizează Ucraina. UE nu va impune sancţiuni Moscovei
0Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, aflat joi la Bruxelles, a acuzat Rusia de creşterea „tensiunilor“ şi de „provocări“ în ţara sa. UE nu intenţionează să anunţe sancţiuni împotriva Rusiei la summitul de joi.
„Este oare pregătită Rusia să reglementeze acest conflict şi să aibă o dezbatere reală asupra modalităţii de stabilizare a situaţiei sau este în continuare reticentă şi va încerca să crească tensiunile, aşa cum a făcut-o în ultimele ore, începând din nou să blocheze forţele ucrainene?“, s-a întrebat Iaţeniuk într-o declaraţie de presă făcută după ce a fost primit de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit relatării AFP.
Şeful legislativului UE a evocat, de asemenea, „provocările“ ruse în peninsula ucraineană Crimeea, adăugând că, dacă acestea se vor confirma, atunci este vorba de „o situaţie cu adevărat dramatică“.
După întâlnirea avută în Parlamentul European, Arseni Iaţeniuk s-a deplasat direct la Consiliul European, unde a fost primit de preşedintele Herman Van Rompuy, înainte de începerea reuniunii extraordinare a şefilor de stat şi de guvern în problema crizei din Ucraina.
Pentru premierul Iaţeniuk, situaţia din ţara sa „nu este numai o criză între Ucraina şi Rusia, ci şi o criză în Europa“.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a confirmat că liderii europeni nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei, joi, la Bruxelles, unde se vor întâlni pentru a discuta pe tema Ucrainei, relatează AFP.
"Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună", a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de radio RMC şi pentru BFMTV.
Miercuri, la Paris, "au avut loc discuţii cu toată lumea şi Franţa este cea care le-a organizat. Au fost ruşi, dar au fost şi ucraineni. Pentru moment, ei încă nu şi-au vorbit, dar la Bruxelles vor fi toţi şefii de stat şi de guvern care vor adopta o linie de conduită".
Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat mijloacelor de a ajuta Ucraina să răspundă "agresiunii" ruse în Crimeea.
Decis în regim de urgenţă, luni, acest summit de criză va începe la ora 11.30 (12.30 ora României) printr-o întâlnire cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Angela Merkel, François Hollande, David Cameron şi alţi 25 de lideri ai UE se vor reuni pentru a "dezbate situaţia din Ucraina şi reacţia UE".
"Ucrainenii cer să trăiască în democraţie. Preşedintele ucrainean care a fost ales a părăsit ţara. Există un Guvern provizoriu, vor fi alegeri la 25 mai pentru că trebuie alegeri cât mai repede posibil. Iar europenii şi Franţa în special au un obiectiv, acela de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei şi suveranitatea sa", a declarat Jean-Marc Ayrault.
"Trebuie să existe o suveranitate şi o integritate totală a acestei ţări care nu trebuie bucăţită. În acelaşi timp, Ucraina trebuie să aibă relaţii bune cu Rusia, deoarece Rusia nu este inamicul nostru, Rusia nu este adversarul nostru", a continuat premierul.
"Trebuie să avem o politică de schimb de opinii cu Rusia, dar vorbind sincer, pentru că nu este acceptabil de exemplu ca grupuri ruseşti să intervină în Crimeea. Crimeea face parte din Ucraina", a conchis el.
Preşedinta Lituaniei: După Ucraina urmează Republica Moldova
Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat joi că Rusia încearcă să "recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial" în Ucraina şi că "după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Moldova alte ţări", relatează AFP.
Europa nu este "în continuare capabilă să înţeleagă ceea ce se întâmplă", a apreciat ea.
"Este necesar să acţionăm imediat", a îndemnat preşedinta acestei foste republici sovietice, la sosirea la summitul european extraordinar cu privire la criza din Ucraina
"Nu văd" să se decidă vreo "acţiune rapidă astăzi" (joi), şi-a exprimat regretul Grybauskaite.
Denunţând o "agresiune brutală" a Rusiei împotriva Ucrainei, ea a subliniat că "după Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar după (Republica) Moldova alte ţări".
Preşedinta lituaniană a subliniat că Rusia a efectuat recent manevre în largul coastelor Ploniei şi ţării sale.
"Este necesar să înţelegem că este grav. Dacă noi autorizăm acest lucru, va veni rândul altcuiva", a spus ea. "Este vorba despre vecinii noştri, nu este vorba doar despre Ucraina, este vorba, de asemenea, despre regiunea baltică", a adăugat şefa statului lituanian.