Ucraina se va apăra de atacuri cibernetice cu echipament românesc în valoare de peste un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hackerii români au atacat sistemul informatic celei mai mari companii petroliere saudite

Ucraina va primi echipament românesc pentru asigurarea securităţii cibernetice, iar valoarea acestuia este de peste un milion de euro, a anunţat vicepremierul ucrainean Ivanna Klimpuş-Ţinţanadze.

Potrivit vicepremierului ucrainean Ivanna Klimpuş-Ţinţanadze, securitatea ţării va fi asigurată de echipament românesc, în valoare de peste un milion de euro.

Potrivit oficialului de la Kiev, această tehnică va fi achiziţionată cu ajutorul Fondului de Sprijin al NATO pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică, în care România deţine poziţia de naţiune-lider.

„În prezent aşteptăm livrarea din România, ţară care este un lider în acest fond al NATO, a echipamentului care ne va permită să ne consolidăm sistemul de securitate cibernetică", a anunţat vicepremierul.

În anul 2015, România a contribuit cu 500 de mii de euro la Fondul NATO ppentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

Kievul a confiscat un echipament folosit de către Rusia pentru a lansa atacuri informatice

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confiscat în mai şi iunie un echipament aparţinând unor agenţi ruşi şi care a fost folosit pentru a lansa atacuri informatice împotriva Ucrainei şi a altor ţări, a indicat SBU vineri într-un comunicat, citat de Reuters. 

 „Poliţiştii au confiscat echipamentul serverului care a fost folosit de serviciile secrete ruse în atacul cibernetic“, a afirmat SBU, adăugând că investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.

Un atac informatic care a început în Ucraina s-a extins în întreaga lume marţi a afectat mii de calculatoare şi a condus la închiderea unor porturi, fabrici şi birouri în circa 60 de ţări.

Ucraina a acuzat sâmbătă după-amiază serviciile secrete ruse de implicare în atacul cibernetic global de la începutul săptămânii, care a lovit puternic instituţiile guvernamentale, băncile, companiile şi aeroporturile ucrainene, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume, inclusiv în Rusia, România, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Spania, SUA şi chiar Australia, scrie Reuters.

 Reprezentanţii Seviciului Securităţii de Stat (SBU) au susţinut că în spatele ultimului atac cibernetic s-au aflat aceiaşi hackeri, care în decembrie 2016 au vizat sistemul financiar, transporturile şi facilităţile energetice din Ucraina cu TeleBots şi BlackEnergy.

”Datele disponibile, inclusiv cele obţinute în cooperare cu acele companii internaţionale de securitate cibernetică, ne dau motive să credem că aceleaşi grupări de hackeri sunt implicate în ambele atacuri”, se arată într-un comunicat al SBU/

De asemenea, ucrainenii susţin că aceste date demonstrează implicarea serviciilor secrete din Federaţia Rusă, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a respins acuzaţiile, considerându-le ca fiind neîntemeiate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite