Trei „detalii“ din şedinţa PE de ieri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă a venit ieri în PE, ca să prezinte programul preşedinţiei Consiliului UE pentru prima parte a anului 2019. Trei lucruri au sărit în ochii deputaţilor aflaţi în sală.

Primul a fost legat de prezenţa liderilor grupurilor politice. De obicei, aceştia vin în plen ca să asculte fiecare nouă preşedinţie rotativă. E o chestiune de informare, dar şi de politeţe. Ieri, din cei opt lideri de grup au fost în sală doar doi. Absenţa putea fi anticipată. Când guvernul României i-a invitat la Bucureşti, mai toţi au refuzat invitaţia şi au trimis delegaţi. Au venit să asculte discursul premierului de la Bucureşti liderul grupului socialist şi cel al grupului liberal. Primul - Udo Bullmann - a lăudat-o pe dna. Dăncilă, încercând - fără succes - să egaleze Antena 3 în apologia făcută regimului Dragnea, iar al doilea - Guy Verhofstadt - a anunţat iminenţa despărţirii de partidul cu care e înfrăţit la Bucureşti, ca şi riscul ca guvernul PSD-ALDE să fie sancţionat sever de Bruxelles.

Al doilea „detaliu“ e legat de Comisia Europeană. De obicei, când o preşedinţie vine să prezinte priorităţile pentru cele şase luni în care trebuie să sintetizeze poziţiile guvernelor din statele-membre, Comisia e reprezentată de preşedintele său. Aşa l-am văzut făcând pe Manuel Barroso, aşa a procedat şi Jean-Claude Juncker. Ieri, Comisia a fost reprezentată de comisarul Andrus Ansip, care deţine portofoliul pieţei unice digitale. Absenţa lui Juncker e o reacţie la atitudinea Vioricăi Dăncilă şi a miniştrilor din cabinetul său faţă de Colegiul comisarilor. În ultimele luni, acuzaţiile venite de la Bucureşti cum că raportul MCV e superficial şi rodul unei manipulări nu au trecut neobservate la Bruxelles.

În ziua în care a devenit evident că divorţul UK-UE va fi un dezastru, Dăncilă se răţoia la deputaţii care îi cereau să-şi facă datoria.

În fine, să observăm că nici măcar Corina Creţu nu a participat la şedinţa de ieri. Îndeobşte, comisarul din ţara care exercită preşedinţia Consiliului UE e prezent alături de şeful Comisiei. E marcat astfel faptul că aceea e - cum se zice în jargonul UE - „ţara pe care o cunoaşte cel mai bine“. Absenţa dnei. Creţu are o raţiune: a ajuns şi ea, precum preşedintele Iohannis sau deputaţii europeni care au criticat guvernul - pe lista neagră a puterii de la Bucureşti. Suntem cu toţii - pentru Dragnea & co. - „trădători“. De altfel, Viorica Dăncilă a ţinut şi ieri să marcheze ostilitatea sa faţă de obiecţiile venite din România. În răspunsurile oferite celor prezenţi în hemiciclul de la Strasbourg ea s-a purtat ca un boxer năuc care lovea în stânga şi-n dreapta, şi nu ca un politician care prezidează ansamblul guvernelor din UE.

În ziua în care a devenit evident că divorţul UK-UE va fi un dezastru, Dăncilă se răţoia la deputaţii care îi cereau să-şi facă datoria. A vrut parcă să ilustreze ceea ce spunea Juncker despre ea la finele anului trecut, şi anume că nu a priceput ce înseamnă să prezidezi guvernele UE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite