UPDATE Scandalul Skripal: Statele Unite expulzează 60 de diplomaţi ruşi. Ţări din UE, inclusiv România, anunţă măsuri similare. Reacţia Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţi din cadrul armatei britanice în timp ce adună probe de la locul în care a fost găsit Serghei Skripal, fostul dublu agent rus otrăvit în Marea Britanie la începutul lunii martie Foto: EPA
Experţi din cadrul armatei britanice în timp ce adună probe de la locul în care a fost găsit Serghei Skripal, fostul dublu agent rus otrăvit în Marea Britanie la începutul lunii martie Foto: EPA

Statele Unite ale Americii vor expulza 60 de diplomaţi ruşi în cadrul unui răspuns coordonat la otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal, relatează BBC. Rusia va reacţiona simetric faţă de fiecare ţară care expulzează diplomaţii ruşi, informează agenţiei RIA Novosti citând o sursă din cadrul ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

UPDATE 19.14 Premierul britanic Theresa May a vorbit astăzi în Camera Comunelor despre expulzările decise în cazul Skripal.

May a salutat „cea mai mare expulzare colectivă de ofiţeri ruşi de informaţii din istorie“.

Comportamentul „tot mai agresiv“ al Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective a Occidentului, a subliniat şefa Guvernului britanic, preluată de The Associated Press şi news.ro.

UPDATE 18.44 Ambasadorul rus în Statele Unite Anatoli Antonov a apreciat luni că decizia Washingtonului de a expulza 60 de diplomaţi ruşi în cazul Skripal distruge ceea ce a mai rămas din relaţiile ruso-americane.

Antonov a denunţat iniţiativa americană, apreciind-o neîntemeiată şi provocatoare. Totodată, a ameninţat cu un răspuns „adecvat“ din partea Moscovei. Washingtonul va purta responsabilitatea consecinţelor, a insistat diplomatul rus, conform The Associated Press şi news.ro.

Pe de altă parte, Kremlinul a anunţat că va răspunde în baza „ principiului reciprocităţii“.

Ministerul rus de Externe va analiza situaţia şi-i va prezenta o propunere preşedintelui Vladimir Putin, care va lua decizia finală, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 18.28 Expulzarea coordonată a unor diplomaţi ruşi din Statele Unite, Canada şi state membre ale Uniunii Europene este „cea mai mare expulzare colectivă de ofiţeri ruşi de informaţii efectuată vreodată“, a apreciat luni ministrul britanic de Externe Boris Johnson, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Aceste expulzări reprezintă un „răspuns internaţional extraordinar din partea aliaţilor noştri“ şi arată că „Rusia nu poate să încalce regulile internaţionale în impunitate“, a declarat Boris Johnson.

UPDATE 17.01 Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, „14 ţări membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi“. El a precizat că „nu sunt excluse în zilele următoare măsuri suplimentare, inclusiv expulzări suplimentare“.

UPDATE 16.38 România va expulza un diplomat rus ca urmare a cazului Skripal, a anunţat Ministerul român al Afacerilor Externe.

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare  la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă“, a anunţat MAE român într-un comunicat.

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României“, a adăugat MAE român.

Lista tărilor care expulzează diplomaţi ruşi

SUA, Canada şi mai multe ţări europene au răspuns coordonat otrăvirii fostului dublu agent rus Serghei Skripal la Salisbury, Marea Britanie, prin decizia de a expulza diplomaţi ruşi.

Statele Unite ale Americii - 60 diplomaţi

Canada - 4 diplomaţi

Ucraina - 13 diplomaţi

Germania - 4 diplomaţi

Franţa - 4 diplomaţi

Polonia - 4 diplomaţi

Olanda - 4 diplomaţi

Cehia - 3 „spioni ruşi nedeclaraţi“

Lituania - 3 diplomaţi

Danemarca - 2 diplomaţi

Italia - 2 diplomaţi

Letonia - 1 diplomat

Estonia - 1 diplomat

Finlanda - 1 diplomat

România - 1 diplomat

Croaţia - 1 diplomat

Suedia - 1 diplomat

Marea Britanie - 23 diplomaţi (decizie anunţată pe 14 martie)

Moscova: răspunsul nostru nu se va lăsa aşteptat

Ministerul rus de Externe a avertizat că reacţiile neprieteneşti la adresa Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi regretă gestul unor state ale UE şi NATO de a se solidariza cu Londra în contextul lipsei de dorinţă a Marii Britanii de a face lumină în cazul Skripal.

„Gestul provocator al acestor ţări de solidaritate cu Londra, care s-au lăsat manipulate de autorităţile Marii Britanii în aşa-numitul caz Skripal, fără a face un efort de a face lumină în cele întâmplate, reprezintă o continuare a direcţiei de tensionare a situaţiei" se spune într-o declaraţie a ministerului de Externe de la Moscova.

Diplomaţia rusă consideră că „prin înaintarea unor acuzaţii la adresa Federaţiei Ruse, în lipsa unor explicaţii ale incidentului, prin refuzul de cooperare, autorităţile britanice, de facto, au adoptat de la bun început o poziţie angajată şi ipocrită“.

„Este vorba de un atentat la viaţa unor cetăţeni ruşi pe teritoriul Marii Britanii. Partea rusă, în pofida solicitărilor noastre adresate Londrei, nu dispune de nicio informaţie în legătură cu acest caz. De nişte date obiective şi exhaustive nu dispun nici aliaţii Marii Britanii, care urmează orbeşte principiul unităţii euroatlantice în detrimentul bunului simţ, normelor unui dialog interstatal civilizat şi principiilor dreptului internaţional. Este de la sine înţeles că acest pas neprietenos din partea acestui grup de state nu va trece fără urmă şi vom reacţiona“, se spune în comunicatul MAE.

- Ştirea iniţială - 

Totodată, autorităţile americane au decis să închidă Consulatul General al Rusiei de la Seattle.

Dintre cei 60 de diplomaţi ruşi care vor fi obligaţi să părăsească teritoriul american, 48 lucrează la misiunea diplomatică a Rusiei din Washington, iar 12, la misiunea diplomatică rusă la Naţiunile Unite.

Totodată, mai multe ţări europene au anunţat măsuri similare.

Astfel, Germania urmează să expulzeze patru diplomaţi ruşi, Polonia - patru, Franţa - patru, iar Ucraina -13. 

În acest timp, Cehia a anunţat că expulzează trei „spioni ruşi nedeclaraţi“. Şi Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat că vor expulza diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului agent dublu rus. Astfel, Lituania va expulza trei diplomaţi, iar Letonia şi Estonia, fiecare câte unul.

La rândul său, Finlanda a anunţat că un diplomat rus va fi obligat să-i părăsească teritoriul.

De asemenea, Danemarca a anunţat că expulzează doi diplomaţi, iar Olanda, patru. Şi Italia va expulza doi diplomaţi ruşi.

Canada a anunţat şi ea măsuri de retorsiune - patru diplomaţi ruşi vor fi expulzaţi. 

Măsurile anunţate vin la câteva zile după ce Marea Britanie a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi. 

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe  a anunţat că Moscova a rezervat „un cadou surpriză“ pentru Londra şi pentru toţi cei care îndrăznesc să compare Rusia cu cel de-al Treilea Reich,  în cazul scandalului otrăvirii lui Serghei Skripal.

Pe data de 4 martie, fostul dublu agent rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica acestuia Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi în agonie pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Cei doi, aflaţi în stare gravă, au fost spitalizaţi ca urmare a expunerii la o substanţă toxică. Imediat, autorităţile britanice au început o investigaţie în acest caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite