Stratfor: Ameninţarea iminentă a Jihadului în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu trenul din Madrid atacat cu bombă în 2004 FOTO AFP
Imagine cu trenul din Madrid atacat cu bombă în 2004 FOTO AFP

Între lumea musulmană şi Europa există legături de durată. Încă de la începuturile Islamului şi de la invazia maură în Spania şi în Franţa la începutul anilor 700 până la căderea Imperiului Otoman înainte de Primul Război Mondial, Europa şi lumea musulmană au fost strâns legate de geopolitică, într-o stare permanentă de conflict şi de cooperare.

Apropierea geografică a Africii de Nord de sudul Europei şi eforturile europene de colonizare, la care se adaugă numărul mare al oamenilor din lumea musulmană care caută educaţie şi locuri de muncă în Europa, a dus la situaţia ca mulţi islamişti să trăiască pe continent european.

Dar această relaţie strânsă nu a existat fără fricţiuni, notează „Stratfor“. Deşi mulţi musulmani din Europa provin din familii care trăiesc aici de patru-cinci generaţii, nu toţi s-au integrat în societatea europeană şi continuă să trăiască izolaţi în zone dominate de musulmani. Mai mult decât atât, în timp ce Europa suferă de pe urma crizei economice, populaţia musulmană a fost, şi ea, lovită destul de dur, mai ales în ceea ce priveşte rata şomajului în rândul tinerilor. Toate acestea şi discriminările frecvente împotriva musulmanilor pe piaţa de muncă îi fac pe musulmani să se simtă înstrăinaţi şi ofensaţi.

Legile europene de imigrare şi de azil politic au acordat refugiu multor ideologi ai Jihadului care au fost persecutaţi în ţările natale, dar au exacerbat situaţia. Mulţi extremişti şi-au stabilit baza pe continentul european în zone musulmane şi caută să recruteze tineri pentru cauza lor. Deşi multe ţări ale Europei au luat măsuri pentru extrădarea acestor predicatori, mai ales după atacurile din septembrie 2001, ei au fost înlocuiţi de o nouă generaţie de extremişti şi problema populaţiei musulmane a persistat şi chiar a crescut.

Nu există un număr exact al musulmanilor europeni care se antrenează şi luptă peste hotare, dar sunt cel puţin câteva sute şi, de-a lungul timpului, au fost chiar câteva mii, scrie „Stratfor“, dar nu toţi sunt adepţi ai Jihadului. 

Aceste condiţii au făcut foarte dificilă excluderea unei ameninţări a Jihadului în Europa. Luând în calcul frecvenţa atacurilor, uneltirile descoperite şi arestările făcute, ameninţarea Jihadului este din ce în ce mai mare asupra Europei, scrie publicaţia citată. 

Populaţia estimată a musulmanilor prezenţi în Europa

populatia musulmana in euroa stratfor

SURSĂ: STRATFOR

De ce teroriştii din Europa sunt mai periculoşi decât cei din SUA 

La fel cum a fost cazul Statelor Unite ale Americii după atacurile din 11 septembrie 2001, atacurile majore din Europa (bombardarea trenului din Madrid în 2004 şi bombardarea metroului londonez din 2005) au făcut autorităţile europene să se concentreze pe această ameninţare şi să fie mult mai active în determinarea lor de a combate terorismul.

Totuşi, natura ameninţării Jihadului este un pic diferită în Europa faţă de SUA, din cauza diferenţelor dintre comunităţile musulmane de aici şi de acolo.

În SUA, comunităţile musulmane sunt mai integrate şi nu sunt atât de izolate în propriile districte, iar radicalii sunt mai mult autodidacţi. Odată ce s-au transformat în extremişti, de obicei cu ajutorul Internetului, se întâmplă adesea să fie arestaţi când caută ajutor, deoarece se adresează, de cele mai multe ori, agenţilor FBI sub acoperire sau informatorilor poliţiei. De asemenea, aspiranţii terorişti din SUA sunt mai tineri şi mai lipsiţi de experienţă decât cei din Europa.

În Europa însă, din cauza populaţiei musulmane concentrate în anumite zone, nu este dificil pentru musulmanii extremişti de aici să găsească contacte din afara informatorilor poliţiei.

Pe 26 martie 2013, poliţia federală belgiană l-a oprit în trafic pe Benladghem, un cetăţean francez de 39 de ani, de origine algeriană. El a reacţionat violent şi a fost împuşcat mortal de poliţie. Unitatea specială belgiană anti-teroristă a ales să-l prindă pe Benladghem în trafic deoarece aveau informaţii că este înarmat şi periculos. În casa lui s-a găsit un arsenal de arme, o vestă balistică, două măşti de gaze şi multe altele.

Antrenaţi, dedicaţi, înarmaţi şi cu legături internaţionale, teroriştii din Europa reprezintă o ameninţare mai reală decât incompetenţii din Statele Unite ale Americii. Asta înseamnă că autorităţile europene au multe probleme cu Jihadul, dar ar putea prevesti şi mai multe atacuri anti-americane din Europa sau chiar atacuri în afara Europei, în contextul în care militanţi cu paşapoarte europene călătoresc oriunde“, conchide „Stratfor“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite