SONDAJ Scade încrederea românilor în UE - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana_getty

Proporţia celor care consideră că aderarea la blocul comunitar i-a adus României avantaje a scăzut faţă de anul precedent, în contextul cotelor de refugiaţi impuse de Comisia Europeană.

Majoritatea românilor (50,3%) consideră că integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană i-a adus României mai degrabă avantaje, însă această proporţie este mai mică în comparaţie cu cea înregistrată în mai 2015, când 65,6% din români apreciau că integrarea a adus mai degrabă beneficii. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“ în perioada 21-28 martie 2016, pe un eşantion de 1.063 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Eroarea maximă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Potrivit INSCOP Research, unii români au reevaluat beneficiile aderării la blocul comunitar în contextul obligaţiilor pe care România trebuie să şi le asume în raport cu Uniunea Europeană, precum cotele de refugiaţi impuse de Comisia Europeană. Astfel, 31,2% au afirmat că aderarea a adus mai degrabă dezavantaje, în timp ce 18,4% au spus că nu ştiu sau că nu răspund. Totuşi, notează INSCOP Research, faptul că majoritatea respondenţilor apreciază că integrarea ţării noastre în UE a adus beneficii României reprezintă o bază semnificativă de susţinere a proiectului european. 

Opiniile românilor privind beneficiarii aderării României la blocul comunitar sunt, la rândul lor, împărţite. 33,7% din populaţie consideră că atât România, cât şi celelalte state membre ale UE au avut de câştigat de pe urma aderării ţării noastre, iar 29,9% dintre respondenţi apreciază că aderarea a adus beneficii pentru celelalte state membre. Doar 13% sunt de părere că România a avut cel mai mult de beneficiat de pe urma aderării la UE, în timp ce 9,9% consideră că nimeni nu a avut de câştigat. Procentul non-răspunsurilor a fost de 13,5%.

image

Referendum pentru unirea cu Moldova

Când vine vorba despre o eventuală unire a României cu Republica Moldova, românii preferă exprimarea directă a voinţei populare, poate şi ca un rezultat al încrederii scăzute în instituţia parlamentară. Conform sondajului comandat de „Adevărul“, aproape jumătate dintre români (48,8%) consideră că o eventuală unire ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state. 

Aproape un sfert dintre cei chestionaţi (24,7%) apreciază că o eventuală unire între România şi Republica Moldova ar trebui să se realizeze prin decizii votate de Parlamentele ambelor ţări, pentru a asigura eficienţa procesului. 26,5% dintre respondenţi au afirmat că nu ştiu sau că nu răspund la această întrebare. 

Totodată, 39,7% din populaţie consideră că unirea ar aduce mai multe avantaje pentru România, în timp ce 28,5% afirmă contrariul. 31,8% dintre români au afirmat că nu ştiu sau că nu răspund la această întrebare. 

Pe fondul problemelor economice şi crizelor politice repetate care au afectat ţara vecină, 40,8% dintre respondenţi consideră că integrarea ei în Uniunea Europeană depinde cel mai mult de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Republica Moldova. Pe de altă parte, 35% dintre români au declarat că integrarea Republicii Moldova depinde de România şi alte state europene. Procentul non-răspunsurilor a fost de 24,3%. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/sondaje" target="_blank">View the story "Sondaje " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite