Slovenia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 13 iulie
0Slovenia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 13 iulie, după ce premierul de centru-stânga Alenka Bratusek şi-a dat demisia din guvern, a anunţat, duminică, preşedintele Borut Pahor, potrivit Reuters.
Două partide care nu fac parte din legislativ au anunţat deja că vor contesta data alegerilor la Curtea Constituţională, deoarece în acel moment majoritatea cetăţenilor vor fi plecaţi în vacanţă, fapt care, susţin ei, se va transforma într-o prezenţă extrem de redusă la urne.
„Aceasta este cea mai bună dată posibilă”, a declarat preşedintele Borut Pahor, menţionând că îşi doreşte că noul guvern să fie investit până la mijlocul lunii septembrie.
La sfârşitul lunii aprilie, alianţa de centru-stânga s-a destrămat, la circa un an de la preluarea puterii. Premierul Alenka Bratusek a decis să demisioneze din funcţie la 5 mai după ce a pierdut şefia partidului din care face parte.
Convocarea alegerilor anticipate a fost stabilită de comun acord între preşedinţie, guvern, precum şi de majoritatea liderilor politici, în special deoarece Slovenia are nevoie de stabilitate pentru a aplica noi reforme economice, mai informează sursa citată.
Preşedintele Borut Pahor a mai spus că Slovenia a evitat de curând un plan internaţional de ajutor economic, după ce în luna decembrie a hotărât să ofere băncilor suma de 3,3 miliarde de euro, pentru a preveni falimentul lor în urma creditelor neperformante.
Guvernul sloven se aşteaptă ca economia ţării să crească în acest an cu 0,5 %, în general datorită exporturilor.
Citeşte şi:
Fostul premier sloven Janez Jansa a fost condamnat la doi ani de închisoare
Fostul premier conservator sloven Janez Jansa (2004-2008 şi 2012-2013) a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul din Ljubljana la doi ani de închisoare şi 37.000 de euro amendă pentru corupţie, în "procesul Patria", privind un contract de armament cu această firmă finlandeză, relatează AFP.
Slovenia intenţionează să dea în judecată agenţia de rating Moody's
Guvernul sloven intenţionează să depună plângere împotriva agenţiei de rating Moody's, care potrivit executivului sloven ar fi redus nejustificat ratingul Sloveniei în timp ce acesta plasa obligaţiuni de stat pe piaţa financiară americană.
Slovenia, cândva elevul-model al Uniunii Europene, la un pas de a cere ajutor troicii
Slovenia, considerată în trecut „povestea de succes” a Uniunii Europene, încearcă să evite cu orice preţ să devină cea de-a şasea ţară din zona euro care cere ajutor de la creditorii internaţionali, însă rata şomajului, care a atins anul acesta o valoare record în ultimii 14 ani, şi creşterea lentă a economiei par să pună beţe în roate noului guvern de la Ljubljana.