Sfidând îngrijorările UE, Ungaria anunţă o reformă a sistemului juridic şi înfiinţează tribunale administrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Trocsanyi, ministrul ungar al Justiţiei
Laszlo Trocsanyi, ministrul ungar al Justiţiei

Ungaria va implementa un nou sistem juridic până în ianuarie 2020, reforma vizând tribunalele de drept administrativ care să se ocupe de problemele legate de administraţia publică, însă acestea vor fi independente faţă de guvern, a anunţat joi ministrul Justiţiei, potrivit Reuters.

”Vrem să punem în practică un sistem foarte eficient al curţilor specializate în drept administrativ”, a spus el reporterilor.

”Trebuie să resping acuzaţiile potrivit cărora guvernul va selecta acei judecători care să dea sentinţe în favoarea guvernului”, a mai spus el.  

Potrivit ministrului ungar, vor exista opt tribunale regionale şi o nouă înaltă curte administrativă.

"Dorim să creăm un sistem de curţi administrative foarte eficient", a adăugat Trocsanyi.

Acesta a respins preocupările în sensul că posturile de judecător din noile tribunale vor fi ocupate de magistraţi loiali guvernului condus de Viktor Orban.

"Mă văd nevoit să resping afirmaţiile că guvernul va selecta anumite persoane (pentru a deveni judecători) care să ia decizii în favoarea guvernului", a asigurat ministrul. "Când am depus jurământul în parlament, am jurat că mă voi consacra pregătirii de legi care să fie conforme cu statul de drept", a subliniat el, adăugând că independenţa judecătorilor este garantată în Constituţia ţării.

Laszlo Trocsanyi a mai notat joi că tribunalele administrative fac parte din sistemul judiciar al mai multor state din Uniunea Europeană, inclusiv Austria şi Franţa, şi a insistat că noii magistraţi vor fi aleşi pe baza competitivităţii demonstrate prin examen.

El a mai menţionat că Ungaria are în vedere diverse modele pentru desemnarea judecătorilor, dar în ce-l priveşte îl consideră cel mai apropiat de cel ungar pe cel folosit în Austria, unde ministrul justiţiei are doar un rol limitat în ce priveşte numirea magistraţilor. 

Anunţul este făcut în contextul în care Parlamentul European a dat undă verde demarării procesului de sancţionare a Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Parlamentul European a votat săptămâna trecută sancţionarea Ungariei pentru nerespectarea valorilor UE privind democraţia, drepturile civile şi corupţia. Ungaria a anunţat, prin vocea premierul Viktor Orban, că va contesta decizia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite