„Robinson Crusoe al Italiei” va pleca de pe insula sa după mai bine de trei decenii: „Am abandonat lupta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mauro Morandi numit Robinson Crusoe al italiei locuieşte de peste 30 de ani singur pe o mică insulă din largul Sardiniei FOTO Facebook via The Guardian
Mauro Morandi numit Robinson Crusoe al italiei locuieşte de peste 30 de ani singur pe o mică insulă din largul Sardiniei FOTO Facebook via The Guardian

Un bărbat care locuieşte de mai bine de  30 de ani singur pe o insulă mediteraneană a anunţat că o părăseşte la presiunea autorităţilor care îl ameninţă de mai multe luni cu evacuarea. Numit „Robinson Crusoe” al Italiei, acesta a eşuat pe o mică insula din arhipelagul La Maddalena, din largul Sardiniei şi a decis să se mute definitiv aici.

Mauro Morandi, 81 de ani, a eşuat cu catamaranul său în apropierea insulei Buddelli în 1989 şi a rămas pe insulă după ce a aflat că îngrijitorul de atunci ieşea la pensie.

De atunci locuieşte într-un adăpost din cel de-al Doilea Război Mondial cu vedere la golf. 

Autorităţile parcului naţional La Maddalena, care administrează insula din 2016, l-au acuzat că a modificat fără autorizare locuinţa şi vor ca acesta să elibereze insula care va fi transformată într-un observator al mediului.

„Am abandonat lupta. După 32 de ani aici, sunt forate trist că sunt nevoit să plec. Mi-au spus că trebuie să facă lucrări la casa mea şi de data asta par să fie foarte hotărâţi”, a spus Morandi, care a crescut la Modena (Emilia-Romagna). Totuşi el va locui destul de aproape de insula care i-a fost casă, şi anume pe La Maddalena, cea mai mare insulă a arhipeleagului.

„Voi locui la periferie, deci nu voi merge în oraş decât pentru cumpărături iar restul timpului îl voi petrece singur. Viaţa mea nu se va schimba prea mult, voi putea vedea în continuare marea. Sper ca cei care vor veni să protejeze insula la fel de bine ca mine”.

Mornadi s-a ocupat de tot ce înseamnă întreţinerea insulei şi a plajei interzise turiştilor, şi a fost ghid pentru vizitatori cărora le-a povestit despre ecosistemul insulei.

Bărbatul a dus o viaţă liniştită până când proprietara insulei, o companie privată, a dat faliment. În 2013, planurile de vânzare a insulei unui om de afaceri din Noua Zeelandă, Michael Harte, care a promis să-l păstreze pe Morandi în calitate de îngrijitor, au căzut din cauza protestelor şi a intervenţiei guvernului italian. În 2016, o curte din Sardinia a hotărât ca insula să revină în proprietatea publică.

De-a lungul anilor mii de italieni au semnat petiţii pentru a i se permite lui Morandi să rămână pe insulă. Numeroşii săi susţinătorii şi-au exprimat dezamăgirea şi revolta pe Facebook: „Nu am cuvinte...şi aşa începe distrugerea paradisului”, a remarcat cineva.

Altcineva a îndemnat rezidenţii din arhipeleagul  Maddalena „să se ridice împotriva acestei nedreptăţi”.

Morandi a părăsit ultima dată insula Budelli în 2018, pentru a-şi vizita copiii care locuiesc la Modena. Mâncarea îi este livrată cu barca de pe insula principală Maddalena, iar alimentarea cu electricitate se face cu panouri solare. Iarna, când nu există vizitatori, îşi petrece zilele adunând lemne de foc, citind şi dormind.

Totuşi, deşi s-a îndepărtat de viaţa modernă, a integrat Instagramul în rutina sa zilnică.

„Petrec mult timp pe Instagram”, a spus Morandi, al cărui cont are peste 50.000 de urmăritori. „Trebuie să îmbunătăţesc fotografiile, să le încarc şi să răspund la comentarii.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite