Reportaj din Crimeea: admiraţie pentru Putin exprimată pe magneţi, speranţe de competiţie cu Riviera Franceză şi mesaje pentru Trump de la un taximetrist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La peste doi ani de la anexarea la Rusia, Crimeea este cuprinsă de o febră pro-Putin şi simpatizanţilor acestuia, între care candidatul democrat la Casa Albă Donald Trump. Mulţi turişti ruşi din clasa de mijloc parcurg mii de kilometri pentru a simţi această atmosferă la faţa locului, aşa cum este şi cazul soţilor Şevţov.

Din Perm, un oraş de un milion de locuitori situat la poalele Munţilor Ural, până în peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014, distanţa este de aproximativ 2.900 de kilometri şi poate fi parcursă cu maşina în aproximativ 40 de ore în cel mai bun caz. În ciuda drumului lung, care trebuie parcurs pe şosele obositoare şi apoi cu feribotul prin strâmtoarea Kerci, Serghei Şevţov şi soţia sa Irina nu au fost cuprinşi de descurajare. Ei au urcat la bordul Ladei lor ruginite de culoare roşie şi au condus zi şi noapte, asemeni multor ruşi, spre noua „achiziţie“ a lui Vladimir Putin, scrie un reporter de la faţa locului pentru Bloomberg.

Lăsată în paragină după destrămarea Uniunii Sovietice, Crimeea traversează acum o perioadă de revenire timidă, în special datorită turismului. Majoritatea noilor turişti din fosta peninsulă a Ucrainei fac parte din clasa de mijloc din Rusia, curioşi să vadă cum evoluează această regiune după anexare, o mişcare a Kremlinului care i-a agravat relaţiile cu Occidentul.

Pe de altă parte, însă, această controversă a sporit sentimentele patriotice şi a trezit chiar interesul pentru Crimeea.

În prezent, regiunea este plină de suvenire glorificatoare la adresa lui Putin, care se vând ieftin, precum şi de mesaje antioccidentale, iar mulţi turişti ruşi sunt curioşi să le admire chiar de aici sorbind din celebrele vinuri locale. De asemenea, tricouri cu inscripţiile „Putin eliberatorul“ şi „Crimeea este a noastră“ sunt foarte populare în această peninsulă de la Marea Neagră cu un trecut tumultuos, pe unde au făcut comerţ grecii şi romanii, s-au instalat tătarii şi au stăpânit Rusia ţaristă, Uniunea Sovietică, Ucraina şi acum Rusia lui Putin. Soţii Şevţov, veniţi aici împreună cu cei doi copii ai lor, şi-au cumpărat şi ei mai multe suvenire şi tricouri cu chipul lui Putin.

Crimeea „are nevoie de un lider puternic, iar Putin este un lider puternic“, îşi explică simpatia pentru actualul lider de la Kremlin Serghei, un bărbat slab, cu ochii verzi şi mustaţă ajuns la 41 de ani.

După ce s-a uitat la mai multe emisiuni şi buletine de ştiri difuzate la televiziunea locală, inclusiv cu podul care ar urma să facă legătura între Rusia şi Crimea, Serghei este convins că această peninsulă are un viitor frumos.

„Da, da, (...) ar putea rivaliza cu Riviera Franceză“, este de părere el.

Aceste opinii sunt împărtăşite şi de Serghei Bespalov, un fermier cu normă întreagă şi taximetrist în timpul liber. El recunoaşte că a fost puţin nesigur de viitorul său în martie 2014, dar că nivelul său de trai a rămas la fel, câştigând în continuare aproximativ 480 de dolari pe lună împreună cu soţia sa.

„Sunt fericit să văd atâţia turişti aici, dar aş fi şi mai fericit dacă i-aş vedea şi pe cei cu mulţi bani“, spune el din interiorul taxiului său ornamentat în culorile Rusiei.

Bespalov, la fel ca mulţi localnici, vorbeşte fluent rusa şi afirmă că a simţit mereu o loialitate mai mare faţă de Moscova decât de Kiev. Crimeea a fost mai mult timp stăpânită de ruşi, care au anexat-o prima dată în 1783, decât de ucraineni, care au primit-o cadou, în 1954, de la fostul lider sovietic Nikita Hruşciov printr-un ordin al Sovietului Suprem. Acest episod nu a fost uitat aici. „Hruşciov a predat-o, Putin a recuperat-o“, se poate citi pe unul dintre cei mai bine vânduţi magneţi.

Mesaj pentru Trump

„Ce cred americanii despre Crimeea? Vorbesc despre noi la televizor? Au realizat că acum face parte din Rusia? De ce spun că este ilegală alăturarea noastră la Rusia? Cine sunt ei să ne spună ce este şi nu este legal?“, îşi exprimă localnicul nemulţumirea către reporter.

Apoi, a trecut la subiectul Donald Trump. La fel ca turistul Serghei Şevţov, el este curios dacă excentricul miliardar newyorkez care îl consideră pe Putin un „lider puternic“ şi nu este de acord cu regimul de sancţiuni impus Rusiei după anexarea Crimeei va fi ales preşedintele al Statelor Unite la scrutinul din 8 noiembrie. Indiferent dacă va fi sau nu ales, el a ţinut totuşi să-i transmită un mesaj candidatului republican: „Îl iubim aici. Spune-i că este mai mult decât binevenit în Crimeea“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite