Regina Marii Britanii, mare amatoare de bârfe politice, spun foştii săi insideri în Camera Comunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Regina Elisabeta a II-a e la curent cu ultimele bârfe politice fiind descrisă ca o persoană curioasă să afle detaliile spumoase ale funcţionării legislativului britanic, relatează Politico.

În calitate de şef de stat, regina Elisabeta a II-a are un rol în mare măsură ceremonial însă asta nu înseamnă că nu este permanent la curent cu ce se petrece la Westminster.

Zilnic, ca parte a unei tradiţii britanice mai puţin cunoscute, un angajat al biroului de management al programului legislativ din House of Lords o informează pe regină, într-un raport trimis pe mail, despre cele mai noi evenimente din Parlament.

Foştii angajaţi pe postul de „vice-şambelan” al Curţiii Regale au dezvăluit că suverana Marii Britanii, care recent a sărbătorit împlinirea a 70 de ani de la ascensiunea pe tron, s-a arătat interesată şi a solicitat mai ales detalii de culise ale dezbaterilor din legislativ, întrucât era deja la curent cu informaţiile din presă, citind ziarele şi urmărind programe zilnice de ştiri, precum „Today” de la Radio BBC 4.

Fostul parlamentar conservator Jim Fitzpatrick, ce a deţinut postul între 2003 şi 2005, îşi aminteşte de indicaţiile primite de la regină, şi anume „lucruri care nu ajung în presă”.

Acesta spune că a fost încurajat să fie „sincer şi transparent cu privire la ce se spune pentru că e vorba de corespondenţă privată între mine şi domnia sa”.

Andrew MacKay, un politician conservator, care a deţinut funcţia în 1996, mărturiseşte că, având oarecare dificultăţi în a scrie aceste informări, a primit un telefon de la secretara privată a reginei care i-a sugerat că suverana ar dori să afle „bârfe şi evoluţii de culise”.

Acesta s-a conformat şi a început să scrie despre cine este pe val, ceea ce, i s-a comunicat ulterior, a „fost apreciat”.

MacKay e de părere că succesul reginei ca monarh se datorează „atenţiei la detalii”,„dorinţei de a fi bine informată” şi „neinterferenţei” în treburile interne, calităţi care i-au permis să fie de ajutor premierilor britanici cu care a avut întâlniri private săptămânale.

Din 2014, rapoartele sunt trimise la Palatul Buckingham pe mail, spune Anne Milton, una din puţinele femei ce a deţinut o asemenea poziţie.

„Îmi făcusem un obicei în a selecta acele lucruri care, potrivit părerii mele modeste, ar fi putut să o amuze”, spune Milton, de pildă, adăugarea unor detalii spumoase dacă aveau loc dezbateri ceva mai aprinse.

Parlamentarul conservator Desmond Swayne, vice-şambelan între 2013 şi 2014, admite că, deşi nu „s-a priceput niciodată prea bine la bârfe”, le pregătea pentru regină cu multă sârguinţă şi avea grijă să nu le scape, de pildă expresiile faciale ale fostului preşedinte al Camerei Comunelor, care se strâmba când era îndârjit.

Regina i-a spus la ultima lor întrevedere că „i-au plăcut” buletinele sale.

„Ostatici”

    

Aceşti mesageri ai Reginei în Camera Comunelor joacă un rol important şi cu ocazia deschiderii unei noi sesiuni parlamentare. Potrivit unei tradiţii ce datează din timpul domniei lui Charles I (secolul al XVII-lea), care a avut o relaţie catastrofală cu Parlamentul, vice-şambelanul este luat ostatic la Palatul Buckingham, în timp ce regina participă la şedinţa parlamentară, ca o garanţie a întoarcerii acesteia în siguranţă.

Mackay povesteşte că, în cadrul unui astfel de ritual, după ce regina porneşte spre Parlament, şeful Curţii Regale anunţă „momentul pentru şampanie” şi îl invită în biroul său pentru a urmări împreună procedurile parlamentare.

Ostaticul poate alege şi o sticlă de sherry, dacă îi place mai mult.

„Am spus: să bem din amândouă. Aşa că am avut o vizionare foarte, foarte agreabilă. Am dezvoltat foarte rapid sindromul Stockholm”, a glumit Swayne. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite