Preşedintele turc Erdogan aspiră la puterea reginei Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat că se foloseşte de reforme pentru a acapara tot mai multă putere în stat, noul preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan a explicat pe larg cum vede el rolul preşedintelui în Turcia, aspirând la modelul britanic. El a declarat că, de fapt, Regatul Unit nu este o monarhie, ci un sistem semi-prezidenţial, iar „elementul dominant este regina”.

„În opinia mea, chiar şi Regatul Unit este un sistem semi-prezidenţial. Iar elementul constituent dominant este regina”, a declarat fostul premier Recep Tayyip Erdogan, care a devenit preşedintele Turciei vara trecută.

În interviul acordat postului de stat TRT, Erdogan le-a răspuns critic şi celor care-l acuză că transformă Turcia tot mai mult într-o monarhie şi că încearcă să-şi câştige puteri „de sultan”. 

„Uitaţi ce e, în SUA nu există acum tot un sistem padişah (titlu purtat sultanii otomani, reprezentând puterea absolută - n.r.)? Dar când îl întâlnim în SUA, nu este sistem padişa, în Brazilia, în Coreea de Sud, nu este sistem padişa,atunci când îl întâlnim în Mexic, nu este sistem padişa. De ce devine sistem padişa doar atunci când ideea apare în Turcia?”, s-a întrebat Erdogan, în interviul preluat de „Hurryet Daily News”. 

De când a devenit preşedinte, Erdogan a demarat o serie de reforme pentru a schimba rolul preşedintelui în republică, fiind criticat pentru eforturile de a acapara puterea. După seria de legi care au sporit influenţa islamului în administraţie, Erdogan a scandalizat o scena politică atunci când a prezidat o reuniune a guvernului, atribuţie oficială a premierului. 

Sute de mii de turci i-au cerut demisia lui Erdogan în cadrul protestelelor izbucnite vara trecută.L-au numit dictator, iar el a răspuns prin o şi mai mare îngrădire a drepturilor - a interzis adunările în celebra piaţă Taksim - şi cu o intervenţie în forţă, de o violenţă care a stârnit indignare la nivel mondial. Cu toate acestea, discursul său populist, cu o importantă componentă religioasă, rezonează cu o mare parte a electoratului turc. 

Considerat de rivalii politici un autocrat şi un islamist periculos, susţinătorii în numesc „Papa” Erdogan şi-l cataloghează drept erou şi fiu al poporului. Cu toţii cad însă de acord asupra unui singur lucru: Erdogan a transformat dramatic ţara de când partidul pe care-l conduce a venit la putere, în 2002.

Ba chiar există voci care pun reformele făcute de Erdogan pe aceeaşi treaptă cu schimbarea adusă în 1923 de Kemal Ataturk, care a pus bazele Republicii Turcia peste ruinele învinsului Imperiu Otoman. 

„Erdogan vrea să rămână în istorie drept omul care a transformat Turcia într-o putere mondială. Şi vrea să demonstreze lumii întregi că poţi fi o putere globală şi un stat musulman în acelaşi timp”, explică pentru cotidianul britanic „The Telegraph” Henri Barkey, expert cu specializare în Turcia, care activează în cadrul Carnegie Endowment for International Peace. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/turcia" target="_blank">View the story "Turcia" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite