Preşedintele Orange, arestat preventiv în afacerea „Tapie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stephane Richard, preşedintele Orange, a fost arestat preventiv luni dimineaţă în cadrul anchetei privind arbitrajul contestat înainte de a se încheie un contencios între Bernard Tapie şi Credit Lyonnais în 2008, a declarat o sură apropiată anchetei pentru cotidianul francez „Le Monde”.

Stephane Richard, fostul şef de cabinet al lui Christine Lagarde, în perioada în care aceasta a condus ministerul finanţelor, va trebui să dea explicaţii anchetatorilor în dosarul de arbitraj prin care Bernard Tapie ar fi fost favorizat şi prin care i-au fost acordate 403 milioane de euro în cadrul anchetei privind cesiunea Adidas, scrie cotidianul francez.

Richard va trebui să explice rolul şi responsabilitatea ministerului în decizia de a recurge în 2007 la arbitraj pentru a pune capăt contenciosului dintre Tapie şi Credit Lyonnais.

Jean-François Rocchi, fostul şef al CDR, structura responsabilă de gestionarea datoriilor de Credit Lyonnais, a fost, de asemenea, arestat preventiv.

Decizia autorităţilor de a-l reţine pentru întrebări pe Stephane Richard nu înseamnă că acesta va fi investigat pentru aceste acuzaţii, notează Reuters. Stephane Richard a negat implicarea în acest scandal, iar reprezentanţii Orange nu au comentat informaţia.

În acest dosar au mai fost audiaţi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi şeful FMI, Christine Lagarde. În 2007, preşedintele Sarkozy a sugerat că Ministerul Finanţelor, condus de Lagarde şi instituţia ce reprezenta statul în dispută, ar trebui să apeleze la o comisie de arbitraj.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a fost plasată la 25 mai sub statutul de martor asistat în ancheta asupra deciziei luate în 2007 de a recurge la un arbitraj pentru soluţionarea litigiului dintre Tapie şi Credit Lyonnais. Acest statut este intermediar între cel de martor şi cel de inculpat.

În 1987, compania Adidas a fost cumpărată de Bernard Tapie de la Adolf Dassler, cu 1,6 miliarde de franci francezi, adică 244 milioane de euro, care au fost împrumutaţi de la banca “Crédit Lyonnais”. În acea vreme, Tapie era cunoscut ca un specialist în salvarea companiilor ajunse la faliment, afaceri pe baza cărora şi-a construit averea. Imediat ce a devenit proprietar, a decis să mute producţia în Asia şi a angajat-o pe Madonna pentru promovare.

În 1992, Tapie nu a reuşit să-şi plătească dobânzile pentru împrumut – 600 milioane de franci francezi în 1991 şi un miliard în august 1992 şi a apelat la Crédit Lyonnais pentru a vinde firma Adidas, iar banca a preluat, drept despăgubire pentru datorii, întreaga companie, lucru neobişnuit pentru practicile băncilor franceze.

În februarie 1993, Crédit Lyonnais a vândut Adidas lui Robert Louis-Dreyfus, prieten cu Bernard Tapie, pentru o sumă mult mai mare (683,5 milioane de euro) decât aceea cu care Tapie achiziţionase compania (434,4 milioane de euro). După ce banca a cumpărat Adidas, Tapie a dat în judecată “Crédit Lyonnais”, pentru că s-a simţit înşelat de vânzarea indirectă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite