Portretul lui Christophe de Margerie, fostul director Total: de la negociatorul dur la prietenul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul grupului petrolier francez Total, Christophe de Margerie, era unul dintre cei mai carismatici lideri ai generaţiei sale, reuşind prin flerul său de negociator să dezvolte afaceri în Europa, Africa, Asia precum şi Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Christophe de Margerie s-a remarcat de asemenea şi ca un adversar al ţărilor care impun sancţiuni Rusiei, omul de afaceri fiind un prieten apropiat al lui Vladimir Putin.

Luni noapte, directorul grupului petrolier Total a murit, după ce avionul privat în care se afla s-a ciocnit violent cu un plug de zăpadă pe pistă. Conform primelor informaţii ale anchetei, maşina de deszăpezire era condusă de un şofer beat.

Chiar dacă Christophe de Margerie era un negociator dur, moartea sa nu i-a împiedicat pe foştii săi rivali să îi aducă un elogiu omului de afaceri francez.

Provenind dintr-o familie de ambasadori, De Margerie a fost nepotul lui Pierre Taittinger, fondatorul grupului cu acelaşi nume, specializat în domeniul băuturilor rafinate.

Reuters scrie că De Margerie s-a ocupat iniţial de supravegherea operaţiunilor grupului Total din Orientul Mijlociu, iar din 2007 a devenit directorul executiv al companiei. „Un succesor pentru De Margerie nu există”, spunea un asociat al său în urmă cu o lună.

Omul de afaceri francez declara despre strategia companiei Total de explorare a câmpurilor petroliere că în prezent este una „riscantă”, dar este capabilă să ofere „recompense uriaşe”.

„Christophe de Margerie era un lider respectat în întreaga industrie de profil, precum şi un prieten adevărat. Nimeni nu îl va putea înlocui cu adevărat”, spune Ben van Beurden, directorul companiei Royal Dutch/Shell.

Fără să-i fie teamă că ar putea fi pus la colţ, Christophe de Margerie a luat apărarea deseori Rusiei şi Iranului, precizând că sancţiunile occidentului împotriva acestor ţari nu au niciun efect benefic pentru statele vestice.

Pe baza acestei apropieri, compania Total a dezvoltat în Federaţia Rusă numeroase proiecte profitabile în domeniul energetic, printre care şi gazoductul Yamal.

De asemenea, în Iran, firma Total ar putea deveni în scurt timp compania străină cu cel mai mare profit dacă Occidentul ar decide să ridice sancţiunile împotriva guvernului de la Teheran. În acest context, merită de amintit că în timpul unui forum economic din acest an, De Margerie a stat lângă preşedintele iranian, Hassan Rouhani, ceea ce ilustrează încă o dată relaţia apropiată pe care omul francez o avea cu acest stat.

Chiar şi aşa însă, imagina companiei Total nu a fost mereu una perfectă în ochii opiniei publice, în special din pricina mai multor scandaluri. De exemplu, colaboratorii lui De Margerie au fost acuzaţi în anii 2000 de dare de mită în cadrul unor contracte încheiate cu partenerii iranieni. După 10 ani de procese, compania Total a fost de acord să plătească aproape 400 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţii.

De asemenea, imaginea grupului Total a mai avut de suferit atunci când petrolierul Erika a naufragiat în largul coastelor bretone, în anul 1999, provocând un accident ecologic grav.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/rusia-va-intra-in-recesiune" target="_blank">View the story "Rusia va intra în recesiune" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite