Peste 60% din francezi speră ca Hollande să demisioneze înainte de încheierea mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Hollande a câştigat preşedinţia Franţei cu avantaj categoric, însă a căzut rapid în ochii alegătorilor
Francois Hollande a câştigat preşedinţia Franţei cu avantaj categoric, însă a căzut rapid în ochii alegătorilor

Mai bine de 60% din francezi doresc ca preşedintele Francois Hollande să demisioneze înainte de 2017, atunci când i se termină mandatul. Socialistul Hollande a ajuns astfel să fie mai nepopular decât predecesorul său, Nicolas Sarkozy, care, în timp ce se afla la Palatul Elysee, devenise cel mai detestat preşedinte francez din istoria republicii.

62% dintre francezi vor ca preşedintele să-şi depună demisia înainte de expirarea mandatului de cinci ani pe care l-a preluat în  mai 2012, arată rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Ifop la comanda publicaţiei franceze „Le Figaro Magazine”. 

Totodată, 41% vor schimbarea lui Manuel Valls din funcţia de premier. În august, primul guvern format de acesta după ce a fost numit de Hollande, în urmă cu cinci luni, a depus mandatul în urma unor lupte politice interne. În aceeaşi zi, Hollande i-a cerut tot lui Valls, fost ministru al Internelor, să formeze un nou guvern. 

În plus, 54% din respondenţi ar dori ca Francois Hollande să iniţieze o „disoluţie a Adunării Naţionale”. 

În 2012, Nicolas Sarkozy era cel mai nepopular preşedinte francez din ultimii 50 de ani. Un an mai târziu, în martie 2013 - adică la mai puţin de 12 luni de la alegerea lui Hollande - 53% din francezi spuneau că l-ar vota pentru preşedinţia Franţei.

Politicile fiscale duse de Sarkozy, de încurajare a angajatorilor şi a marilor companii prin impozite reduse şi deduceri, l-au transformat într-o ţintă la îndemână pentru francezii nemulţumiţi de măsuri de austeritate precum concedieri în sectorul public şi majorarea vârstei de pensionare.

În bună parte, Hollande şi-a câştigat mandatul pe baza promisiunilor de suprataxare a persoanelor cu venituri ridicate. 

Însă, urma circului mediatic internaţional stârnit de cazul actorului Gerard Depardieu, care a renunţat la cetăţenia franceză din cauza acestor impozite, imaginea preşedintelui au fost puternic ştirbite. Suprataxa nu a mai fost aplicată, dar aceasta doar pentru că este neconstituţională, după cum a decis Consiliul Constituţional al Franţei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite