Pensionarii greci încep să se mute în Bulgaria. Ce stă la baza deciziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii greci au suferit în ultimii ani diminuări atât de puternice ale pensiilor, încât unii dintre ei au decis să se mute în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Printre ei se numără şi George, în vârstă de 75 de ani. După ce a rămas văduv în urmă cu cinci ani, bărbatul şi-a închiriat apartamentul din Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, şi-a făcut bagajele şi s-a mutat la Sofia, capitala Bulgariei. Acolo, spune el, pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să „trăiască precum un rege“.

Pensionarul grec recunoaşte că a întâmpinat o serie de „dificultăţi în ceea ce priveşte adaptarea“ şi spune că nici nu i-a fost uşor să-şi facă prieteni, dar se declară mulţumit de alegerea făcută. „Cu banii pe care îi am pot să merg des în Grecia şi am şi posibilitatea de a călători“, afirmă George, care nu a vrut să-i fie făcut public numele de familie de teamă să nu aibă probleme cu autorităţile elene din domeniul fiscal. 

În timp ce alţi pensionari europeni aleg să se mute în Grecia, cetăţeni ai acestei ţări sunt interesaţi să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în statul vecin din nord, care este mai ieftin, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor.

Ispita bulgară

Iar alegerea acestora este una raţională, comentează Bloomberg, evidenţiind că, potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din Uniunea Europeană. 

Cu toate că nu există date precise care să arate cât de răspândit este fenomenul pensionarilor greci care se mută în Bulgaria, există indicii că acesta ar putea să se extindă. În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena, iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro. Serviciile de telefonie mobilă sunt şi ele mult mai ieftine în Bulgaria - la aproape jumătate din preţ, adaugă agenţia citată. 

„În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv“, spune George. „În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină“, adaugă el.

Bulgaria a aderat la UE în 2007 şi, între timp, a înregistrat un ritm mediu de creştere economică de 2,4% pe an. Acel an a fost ultimul în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei şi a dus şomajul la peste 20%.

În ciuda creşterii economice, Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară a UE. Autorităţile de la Sofia speră ca până în luna iulie 2019 să intre în mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro. Bulgaria îndeplineşte criteriile formale pentru a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro, chiar dacă în luna septembrie inflaţia a urcat la 3,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce ar putea complica procesul ei de aderare la euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite