Papa Francis: „Nu sunt marxist”. Pontiful respinge criticile capitaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc. FOTO Reuters
Papa Francisc. FOTO Reuters

Papa Francisc a admis recent că a intrat în contact cu mulţi marxişti, numindu-i „oameni foarte buni”, însă a negat că ar fi comunist la rândul său, răspunzând astfel criticilor ce i-au fost aduse de ultraconservatorii americani din cauza atitudinii ostile faţă de liberalismul sălbatic.

„Ideologia marxistă este greşită. Dar în viaţa mea am întâlnit mulţi marxişti care sunt oameni foarte buni, deci nu am nimic cu ei”, a explicat Suveranul Pontif, într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian „La Stampa”.

Papa Francisc nu a pretins că s-a exprimat din perspectiva unui specialist atunci când a condamnat inegalităţile provocate de sistemul economic mondial actual, ci conform doctrinei sociale a Bisericii catolice. „Această condamnare nu face din mine un marxist”, a subliniat pontiful.

Fidel imaginii sale de apărător al săracilor, Francisc a denunţat în noiembrie dictatura „implacabilă” care creează „o cultură a deşeului”, marginalizând populaţii întregi, notează agenţia de ştiri Agerpres.

Rush Limbaugh, un realizator radio american, conservator (metodist), care se bucură de o mare audienţă, a calificat discursul Papei drept unul 'pur marxist'. De asemenea, un membru al „Tea Party”, Jonathon Moseley, a precizat că şi „Isus a fost un capitalist care a propăvăduit responsabilitatea personală, nu socialistă”. Şi un alt comentator al postului conservator Fox, Stuart Varney, de religie anglicană, l-a acuzat pe papă că este un susţinător al „neosocialismului”.

Potrivit biografilor săi, Francisc nu are nimic în comun cu marxismul, ba din contră: fără să fi fost niciodată un hiperconservator, el s-a confruntat pe faţă cu preoţi iezuiţi de extremă stângă, cu vederi marxiste. Faţă de teologia eliberării, foarte răspândită în America latină în anii 70, el a propus o 'teologie a poporului', nemarxistă. Familia sa de origine italiană a fost ruinată de criza din 1929 iar el a putut vedea de asemenea pe străzile din Buenos Aires ravagiile liberalismului din Argentina ultimelor decenii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite