UPDATE Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice confirmă gama de otravă folosită în cazul Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat analiza Marii Britanii cu privire la agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Organizaţia nu a numit substanţa ca făcând parte din gama Noviciok, dar a precizat că este de acord cu rezultatele obţinute de britanici privind identificarea acesteia, relatează BBC, potrivit news.ro.

„Rezultatele analizei efectuate de către laboratoarele desemnate de OIAC (...) confirmă descoperirile Regatului Unit cu privire la identitatea agentului chimic folosit la Salisbury“, a anunţat OIAC într-un comunicat.

OIAC subliniază asupra „purităţii mari“ a substanţei.

Investigaţia OIAC a avut loc la cererea Guvernului britanic.

După acest anunţ, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a convocat o reuniune a OIAC la 18 aprilie, pentru a „studia ceea ce urmează“ în cazul Skripal.

„Colaborăm neîncetat cu partenerii noştri, pentru a opri utilizarea inadmisibilă a armelor de acest tip şi am convocat o sesiune a Consiliului Executiv al OIAC miercurea viitoare“, a anunţat Johnson într-un comunicat.

Ministrul britanic a precizat că numai Rusia are „mijloacele, motivul şi dosarul“ lansării unui atac cu un agent neurotoxic.

În plus, Londra vrea convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în vederea discutării concluziilor OIAC.

MAE rus denunţă o „înscenare“

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a arătat sceptică în privinţa concluziilor OIAC.

 

„Rusia nu va da crezare doar pe cuvânt concluziilor din cazul Skripal atât timp cât experţii săi nu vor obţine acces la analizele menţionate de expertiza OIAC“, a subliniat ea în timpul unei conferinţe de presă.

 

Mai mult, reprezentanta diplomaţiei ruse a acuzat autorităţile britanice de o „înscenare“ în cazul Skripal.

„Avem toate motivele să credem că poate fi vorba fie despre o reţinere cu forţa intenţionată a unor cetăţenilor ruşi, fie despre o posibilă obligare a lor să participe la o înscenare. Întrebări sunt tot mai multe, iar răspunsuri nu există deloc“, a susţinut ea.


„Dacă înainte acest caz începea ca un film poliţist, acum, sub ochii noştri, el devine thriller“, a insistat Zaharova, potrivit presei ruse.

Fostul spion GRU şi colaborator al MI5 Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi la 4 martie pe o bancă dintr-un centru comercial din Salisbury, în sudul Angliei. Potrivit autorităţilor britanice, ei au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic dezvoltat de sovietici şi moştenit de ruşi.

Rusia respinge orice implicare în acest atac şi denunţă o „provocare“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite