Obama şi Merkel: O intervenţie a Rusiei în Ucraina ar fi „inacceptabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au apreciat, sâmbătă, că orice intervenţie a Federaţiei Ruse în Ucraina, chiar şi sub pretexte umanitare, este „inacceptabilă” fără o autorizaţie expresă oferită de Guvernul de la Kiev, se arată într-un comunicat al Casei Albe, potrivit AFP.

„O asemenea acţiune ar încălca legea internaţională şi ar conduce la consecinţe suplimentare”, a precizat şi Executivul american, referindu-se la sancţiunile impuse până acum Moscovei.

În cadrul discuţiei telefonice dintre cei doi lideri, Angela Merkel a mai subliniat că un convoi umanitar poate fi trimis în Ucraina doar sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, după un acord al Kievului.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un convoi rus, însoţit de soldaţi şi vehicule militare, a ajuns în apropierea graniţei estice a Ucrainei, comandanţii acestuia susţinând că acţionează în parteneriat cu organizaţia Crucea Roşie. Aceasta din urmă a negat orice implicare, iar Kievul a avertizat că ruşii se pregătesc să invadeze Ucraina sub pretextul unei misiuni umanitare.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat de curând că acceptă o misiune umanitară în Lugansk, unul dintre fiefurile separatiştilor pro-ruşi, cu condiţia ca aceasta să aibă un caracter internaţional, să fie non-militară şi să ajungă în ţară prin punctele de frontieră controlate de Kiev.

Pe de altă parte, Federaţia Rusă nu renunţă la planurile unei „misiuni umanitare” în estul Ucrainei, recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, solicitând sprijin în acest sens omologului său american.

Astfel, Serghei Lavrov l-a sunat sâmbătă pe secretarul american de Stat, John Kerry, şi l-a informat că este nevoie de măsuri de urgenţă în estul Ucrainei pentru a opri „crizele iminente”. Răspunsul oficialului american a fost că o asemenea operaţiune umanitară poate fi efectuată numai împreună cu oficialii de la Kiev.

Autorităţile locale din Lugansk au anunţat că situaţia din regiune este una „critică”, având în vedere că de aproximativ o săptămână fieful separatist nu mai dispune de energie electrică, apă curentă sau reţea de telefonie. De asemenea, rezervele de hrană sau de combustibil din regiune se epuizează foarte repede.

Potrivit NATO, Rusia a mobilizat în prezent circa 21.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina.


Citeşte şi:

Rusia se pregăteşte de o invazie în Ucraina. Un nou convoi „umanitar”, oprit la graniţe

Ruşii au trimis un convoi umanitar, însoţit de soldaţi şi de vehicule militare, pentru a sprijini valul separatist din estul Ucrainei, susţinând că acţionează în parteneriat cu Crucea Roşie. Aceasta a negat însă orice legătură cu şirul de vehicule care au încercat să intre în Ucraina în noaptea de vineri spre sâmbătă. Kievul a avertizat că Rusia se pregăteşte de o invazie, camuflată ori în misiune umanitară, ori în una de menţinere a păcii.

Ruşii susţin că un submarin militar american este mobilizat în apropierea apelor teritoriale ale Rusiei

Moscova a anunţat sâmbătă că un submarin american s-a apropiat de apele sale, în zona Mării Barents, nava retrăgându-se fără incidente.

Vladimir Putin se teme de un complot. Liderul de la Kremlin face epurări în rândul structurilor de forţă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a demis pe şest, pe 6 august, 18  oficiali de rang înalt din structurile de forţă ale Federaţiei Ruse. Printre cei îndepărtaţi din funcţie se numără şefi de comandamente militare, şefi din structurile Ministerului de Interne, din Serviciul federal de control al drogurilor, precum şi din Comitetul de Investigaţie al Federaţiei Ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite