Miniştrii de Interne europeni nu au ajuns la un acord privind cotele de extracomunitari. Italia ameninţă că va „inunda“ UE cu imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valul de imigranti africani divizeaza UE
Valul de imigranti africani divizeaza UE

Miniştrii de Interne ai ţărilor membre UE nu au ajuns la niciun acord în privinţa distribuirii solicitanţilor de azil în spaţiul comunitar. Luxemburg, care va prelua de luna viitare preşedinţia UE, nu crede că se va ajunge la o soluţie prea curând, iar Italia ameninta ca va acorda imigrantilor vize Schengen extracomunitarilor pentru a putea calatori liber prin UE .

"Nu există puncte de vedere comune", a declarat Rihards Kozlovskis, ministrul de Interne al Letoniei, referindu-se la propunerea Comisiei Europene privind distribuirea a 60.000 de imigranţi.

Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a insistat că doar un mecanism obligatoriu - nu voluntar - va funcţiona pentru distribuirea imigranţilor în statele membre UE.

"Solidaritatea nu poate funcţiona doar prin cote voluntare. Am făcut progrese astăzi, dar nu există încă un acord", a spus Avramopoulos.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că este necesară "solidaritatea" faţă de "prietenii italieni". 

Ţara care va prelua de la 1 iulie preşedinţia semestrială a UE, Luxemburgul, şi-a manifestat marţi scepticismul faţă de posibilitatea ca în săptămânile următoare statele membre să ajungă la un acord privind propunerea Comisiei Europene de repartizare a imigranţilor clandestini prin cote obligatorii între ţările blocului comunitar.

„Aş fi foarte mulţumit dacă s-ar lua o decizie până pe 31 iulie“, a declarat ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn după terminarea reuniunii miniştrilor europeni de interne, care nu au reuşit să ajungă la un acord la acest capitol şi au lăsat hotărârea pe seama Consiliului European de săptămâna viitoare.

Însă reacţia lui Asselborn sugerează că este posibil ca nici şefii de stat să nu ajungă la o înţelegere. În plus, şeful diplomaţiei luxemburgheze a anunţat că iniţiativa privind cotele obligatorii de refugiaţi se va afla pe agenda reuniunii reprezentanţilor permanenţi ai celor 28 de state membre (COREPER) programată pentru 20 iulie, ultima reuniune COREPER de dinaintea vacanţei instituţiilor europene.

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranţi clandestini proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, numai în Italia sosind aproape 60.000 de astfel de refugiaţi după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, unde războiul civil a lăsat frontierele nesupravegheate.

Drept urmare, Comisia Europeană a propus un plan ce prevede redistribuirea acestor imigranţi ilegali prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o primă etapă ar urma să fie repartizaţi 60.000 de refugiaţi, dintre care României i-ar reveni 2.362, potrivit unui algoritm ce are în vedere PIB-ul fiecărei ţări, populaţia ei, rata şomajului şi numărul de refugiaţi deja găzduiţi.

Sprijinită de ţările cele mai afectate, precum Italia, Grecia, Germania, Austria sau Suedia, iniţiativa cotelor obligatorii de refugiaţi este dezaprobată de altele, respectiv Marea Britanie, Spania, Portugalia şi aproape toate statele est-europene, printre care şi România, potrivit agenţiei EFE.

Conform surselor citate de această agenţie de presă, la reuniunea miniştrilor de interne rezervele cele mai substanţiale au fost manifestate faţă de caracterul obligatoriu al propunerii executivului comunitar, statele europene dorind mai degrabă un mecanism voluntar de primire a refugiaţilor, care să aibă în vedere situaţia excepţională generată de actualul val de refugiaţi şi să nu se transforme într-o regulă permanentă, avându-se în vedere totodată şi repatrierea celor care vin în Europa motivaţi doar de dorinţa unui trai mai bun.

Planul B al Italiei

Italia a ameninţat că va adopta un "Plan B" dacă proiectul Comisiei Europene nu va fi adoptat, sugerând că le va acorda vize Schengen extracomunitarilor pentru a se deplasa liber în spaţiul comunitar.

În contextul în care zeci de mii de imigranţi traversează Mediterana, iar cei mai mulţi dintre ei se îndreaptă către Italia, Roma pare scandalizată de luptele interne din UE şi ameninţă cu măsuri de retorsiune.

Statele est-europene resping propunerile CE, Marea Britanie şi Danemarca stau deoparte, Germania le susţine, Franţa, Spania şi Portugalia nu sunt prea entuziasmate, iar Italia este furioasă că poate fi lăsată să facă faţă valului de imigranţi de pe coastele sale de sud.

Premierul italian Matteo Renzi a ameninţat că dacă nu se ajunge la un acord echitabil prin care povara să fie împărţită, Roma va începe să le acorde imigranţilor vize temporare cu care să călătorească în Europa, va înceta să mai primească sutele de ambarcaţiuni care sosesc din Libia şi va refuza să mai primească la docuri nave străine care salvează imigranţi de pe mare.

Austria şi Ungaria ameninţă să-şi închidă frontierele pentru imigranţi, iar Franţa şi Elveţia le refuză intrarea din Italia. Poliţia patrulează pe rute feroviare internaţionale, încălcând regulile privind circulaţia fără paşaport în zona Schengen.

"Nu arată bine", a declarat un oficial UE luni, înainte de reuniunea miniştrilor de Interne.

UE organizează săptămâna aceasta evenimente speciale pentru a marca 30 de ani de călătorie fără frontiere în interiorul zonei Schengen. Lideri europeni au declarat sistemul "ireversibil", dar acesta a părut arareori supus unor presiuni atât de mari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite