Michel Barnier spune în PE că nu s-au realizat „progrese suficiente“ ca să se treacă în faza a doua a negocierii Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Branier
Michel Branier

Negociatorul şef al UE pentru Brexit Michel Barnier a declarat marţi, în Parlamentul European, la Strasbourg, că nu s-au realizat ”progrese suficiente” necesare în vederea trecerii la următoarea fază în negocierile cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează AFP.

”Noi nu am realizat încă, în prezent, progrese suficiente pentru a începe în deplină încredere a doua fază a negocierilor, mai întâi cu privire la ceea ce va fi (...) o eventuală perioadă de tranziţie (...), apoi o discuţie despre cadrul viitoarei noastre relaţiii”, a explicat Barnier în cadrul unei dezbateri pe tema progresului negocierilor referitoare la divorţul dintre regat şi Uniune.

Parlamentul European urmează să ia act marţi de insuficienţa progreselor în negocierea Brexitului, care nu permite, în opinia sa, să se poată începe să e discute despre natura viitoarei relaţii între cele două părţi.

Potrivit unui proiect de rezoluţie, care urma să fie dezbătut şi apoi supus votului marţi la prânz, eurodeputaţi reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg îndeamnă Consiliul European - din care fac parte liderii statelor membre UE - ”să-şi întârzie evaluarea prin care stabileşte dacă s-au efectuat progrese suficiente” în negocierile deschise la sfârşitul lui august cu Londra.

Ei recomandă acest lucru mai puţin în cazul unui ”progres major” cu ocazia următoarei runde de negocieri - a cincea -, programată la Bruxelles în perioada 9-12 octombrie.

”Cerem doar să fim surprinşi”, a declarat pentru AFP liderul grupului parlamentar al Verzilor, belgianul Philippe Lamberts.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, este cel care are sarcina să evalueze dacă aceste ”progrese suficiente” - potrivit expresiei consacrate - au fost atinse, iar apoi să propună, în acest caz, celor 27 de state membre UE, fără Regatul Unit, să accepte să înceapă să discute despre natura viitorului parteneriat între UE şi Londra.

Aceasta este o discuţie pe care Regatul Unit abia aşteaptă să o înceapă, înainte să fie finalizat acordul cu privire la retragerea sa din Uniune.

Cei 27 de şefi de stat şi de guverne din UE urmează să examineze situaţia progreselor discuţiilor cu ocazia viitorului lor summit, prevăzut în perioada 19-20 octombrie la Bruxelles.

”LINII ROŞII”

Potrivit textului susţinut de principalele grupuri politice, Parlamentul ”este de părere că în a patra rundă de negocieri (de la 25 la 28 septembrie) nu s-au înregistrat progrese suficiente” în cele trei dosare prioritare.

Este vorba despre drepturile cetăţenilor europeni instalaţi în Regatul Unit, despre problema Irlandei şi provinciei britanice Irlanda de Nord - mai ales frontiera lor comună - şi despre stingerea obligaţiilor financiare ale Regatului Unit, evaluate la Bruxelles undeva între 60 şi 100 de miliarde de euro.

De aceste trei dosare sensibile, eurodeputaţii profită pentru a-şi stabili ”liniile roşii”.

Ei notează că ”discriminări” au avut deja loc ”în Regatul Unit şi în anumite alte state membre” UE şi că ”acestea au repecusiuni asupra vieţii de zi cu zi, limitând exercitarea efectivă a drepturilor lor”.

Ei abandonează astfel ideea unei ”perioade de tranziţie” de aproximativ doi ani după data oficială a Brexitului, aşteptat pe 29 martie 2019, propusă de premierul britanic Theresa May în recentul său discurs de la Florenţa, în Italia.

Potrivit deputaţilor europeni, această perioadă de ajustare va avea loc doar în regimul ”acquisului comunitar” şi sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE). Însă britanicii exclud să se supună autorităţii CJUE odată ce se retrag efectiv din Uniune.

Rezoluţia este semnată de ”referentul” PE pentru Brexit Guy Verhofstadt, liderul grupului parlamentar al liberalilor şi de colegii săi preşedinţi ai PPE (dreapta, majoritari), S&D (socialişti), GUE/NGL (extrema stângă) şi Verzilor.

Evaluarea lor se alătură avertismentului preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker care a declarat, la summitul european de vineri de la Tallinn, că nu se aşteaptă - ”mai puţin în cazul unui miracol” - la ”progrese suficiente” până la sfârşitul lunii în vederea începerii discutării viitoarelor relaţii comerciale.

Michel Barnier, care a salutat ”noua dinamică” impusă în urma propunerilor pe care May le-a prezentat la Florenţa, recunoaşte că ”suntem încă departe de atinge acest moment - vor fi necesare mai multe săptămâni sau mai multte luni - în care să putem să constatăm progrese suficiente în privinţa principiului retragerii ordonate” a Regatului Unit.

Aceasta nu este însă şi opinia Theresei May, mai optimistă, care consideră că ”s-au făcut progrese bune”.

Parlamentul European este cel care are de spus ”ultimul cuvânt” în negocierile între Bruxelles şi Londra, el urmând să-şi dea - sau nu - unda verde acordului de retragere negociat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite