MAE: Poziţia preşedintelui Vladimir Putin privind scutul antirachetă „ar putea fi interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în legătură cu scutul antirachetă din România pot fi interpretate ca o ameninţare la adresa securităţii regiunii, Putin ignorând caracterul pur defensiv al scutului şi conformitatea lui cu Carta ONU.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă „surprinderea“ faţă de declaraţiile pe care Vladimir Putin le-a făcut vineri, în cadrul unei vizite la Atena.

„Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU“, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul de Externe reiterează că acest sistem antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei sau împotriva altor state.

„Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională“, apreciază MAE.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat vineri, din nou, România şi Polonia, susţinând că cele două state din Europa de Est ar putea să ajungă în raza de acţiune a rachetelor ruseşti doar pentru că deţin elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră un risc pentru securitatea naţională, scrie Reuters.

De asemenea, liderul rus a precizat că Moscova a atras atenţia în mod repetat că va lua măsuri represive împotriva statelor care adăpostesc scutul antirachetă american, însă Washingtonul şi aliaţii săi au ales să ignore toate avertismentele.

Declaraţiile vin într-un moment în care NATO demonstrează că extinderea sa în estul Europei este o realitate, după ce scutul antirachetă de la Deveselu a fost operaţionalizat, iar statul Muntenegru a fost invitat să se alăture blocului militar occidental, în ciuda opoziţiei ruşilor.

În timp ce scutul antirachetă din România a fost operaţionalizat, militarii fac ultimele pregătiri pentru operaţionalizarea celui din Polonia.

„Dacă ieri, în acele zone din România oamenii nu aveau nicio idee cum este să fie consideraţi o ţintă, acum vor fi forţaţi să ia mai multe măsuri pentru a-şi asigura securitatea. Ăsta va fi cazul şi cu Polonia“, a ameninţat Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Alexis Tsipras.

Preşedintele rus nu a detaliat cu privire la acţiunile represive pe care ar putea să le ia Moscova împotriva celor două state. Însă Putin a atras atenţia că el nu va face primii paşi în acest conflict, ci doar va răspunde la ameninţările Washingtonului.

„Nu vom iniţia nicio acţiune până ce nu vedem rachete lansate în regiunile învecinate“.

De asemenea, liderul de la Kremlin a sugerat că argumentul construirii scutului antirachetă american, adică cel referitor la ameninţarea reprezentată de Iran, este unul absurd, întrucât s-a semnat un acord nuclear cu Teheranul.

„Rachetele pot să ajungă cu uşurinţă în oraşele ruseşti. Cum ar putea ca aşa ceva să nu creeze o ameninţare pentru noi“, a precizat Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite