Luxemburg renunţă la confidenţialitatea băncilor, spre nemulţumirea bancherilor şi a marilor companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
datele financiare ale multinaţionalelor sunt primele informaţii vizate de noul acord internaţional.
datele financiare ale multinaţionalelor sunt primele informaţii vizate de noul acord internaţional.

Luxemburg va face publice informaţii cu privire la conturile bancare ale multinaţionalelor deţinute în cadrul băncilor din ţară. Deşi aceste informaţii sunt confidenţiale în prezent, Luxemburg încearcă să se îndepărteze de imaginea de cel mai important paradis fiscal din Europa.

Luc Friedman, ministrul Finanţelor din Luxemburg, a declarat că ţara intenţionează să extindă numărul de conturi bancare ce se vor supune noilor acorduri de schimb de informaţii cu Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, fiind incluse şi corporaţiile. Acest proiect-pilot va fi coordonat sub conducerea Franţei, iar printre parteneri se numără şi Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania.

Acordul internaţional, stabilit în luna aprilie, prevede în prezent dezvăluirea informaţiilor privitoare la contribuabilii în calitate de persoane fizice. Sectorul bancar din Marele Ducat de Luxemburg adună aproape 3.000 de miliarde de euro, fiind o sumă de aproape 22 de ori mai mare decât Produsul Intern Brut al ţării.

Stocul investiţiilor străine directe în Luxemburg a atins valoare de 1.744 de miliarde de euro la finalul anului 2012, potrivit datelor publicate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, organizaţie internaţională care promovează creşterea economică a ţărilor membre. Aceasta datorită operaţiunilor pe care le desfăşoară aici giganţi precum Amazon şi Microsoft, care şi-a mutat în Luxemburg toate operaţiunile legate de serviciul Skype. 

Din suma totală a investiţiilor, doar aproximativ 93 de miliarde de euro au intrat în economia reală, potrivit raportului OCDE.

Reputaţia de paradis fiscal atribuită Luxemburgului a atras atenţie nedorită asupra ţării în luna martie, după ce miniştrii de Finanţe ai zonei euro au forţat băncile cipriote să înregistreze mari pierderi, acuzând mărimea sectorului bancar (active de opt ori cât PIB) şi numărul ridicat de deponenţi străini.

De asemenea, informaţiile apărute în presă potrivit cărora un ministru francez al bugetului a ascuns faptul că deţine conturi bancare în Elveţia a contribuit la presiunea resimţită de Luxemburg pentru a da acees liber la informaţii.

Jean-Claude Junker, premierul Luxemburgului, a anunţat că guvernul ţării va renunţa la confidenţialitatea băncilor pentru persoanele fizice în 2015, decizie care se conformează cu o propunere la nivelul UE. Austria este singura ţară care se opune, însă a subliniat că noua schimbare nu va afecta multinaţionalele.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite