Comisia Europeană susţine schimbul automat de informaţii între ţările membre privind conturile bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O directivă intrată în vigoare în 2013 prevede că statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informaţii sub simplul motiv că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară FOTO theglobeandmail.com
O directivă intrată în vigoare în 2013 prevede că statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informaţii sub simplul motiv că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară FOTO theglobeandmail.com

Comisia Europeană susţine schimbul automat de informaţii între ţările membre privind conturile bancare şi apreciază că este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar, în timp ce Luxembourg s-a declarat dispus să facă un pas în această direcţie.

"Este imposibil ca un stat membru să le blocheze pe celelalte 26. Este dificil pentru Austria să îşi menţină poziţia când restul ţărilor membre sunt pregătite să avanseze către schimbul automat de informaţii", a afirmat luni Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarului european însărcinat cu fiscalitatea, Algirdas Semeta, potrivit AFP.

Traynor a arătat că în privinţa schimbului de informaţii există reguli clare în UE. "Un număr de 25 de state s-au angajat să le respecte. Dar Austria şi Luxembourg sunt singurele care refuză, în numele secretului bancar, să transmită automat informaţii referitoare la conturile rezidenţilor în UE, la solicitarea autorităţilor judiciare", a arătat purtătorul de cuvânt.

O directivă intrată în vigoare în 2013 prevede că statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informaţii sub simplul motiv că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară.

Din ianuarie 2015, UE intenţionează să impună un schimb automat de informaţii în cazul a cinci categorii de venituri şi capital, cu condiţia ca toate statele membre să fie de acord.

Autorităţile din Luxembourg s-au declarat dispuse, duminică, să îşi relaxeze poziţia, după ce Germania şi Franţa i-au cerut, ca şi Austriei, să renunţe la secretul bancar. Comisia Europeană a salutat luni declaraţiile ministrului luxembourghez de Finanţe Luc Frieden.

"Toate declaraţiile ministrului Frieden au fost foarte clare. Serviciile noastre sunt în contact cu Luxembourg-ul", a spus Traynor.

Miniştrii de Finanţe din UE vor avea vineri şi sâmbătă o reuniune informală la Dublin, considerată de Germania o ocazie bună pentru discutarea problemei evaziunii fiscale. Comisia Europeană a indicat că o decizie în această problemă va reveni preşedinţiei irlandeze a UE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite