Juncker exclude, la „Davosul lui Putin“, ridicarea sancţiunilor economice impuse Rusiei. Sarkozy îl îndeamnă pe liderul de la Kremlin să facă el primul pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sancţiunile europene impuse Rusiei nu vor fi ridicate atât timp cât acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare, a declarat joi, la Sankt Petersburg, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nici mai mult, nici mai puţin. Este singurul mijloc de a ne începe conversaţia şi singurul de a ridica sancţiunile economice impuse“, a declarat Juncker, invitat pentru prima dată de când a fost ales la conducerea CE la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF).

„Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată“, a subliniat el. „Acţiunile Rusiei au afectat principiile securităţii Europei“, a spus apăsat Juncker.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova sunt tensionate în urma impunerii unor sancţiuni economice reciproce, în 2014, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul Ucrainei.

Kievul, Washingtonul şi Bruxellesul acuză Moscova că susţine - cu oameni şi armament - forţele separatiste proruse care luptă împotriva armatei ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce ruşii dezmint.

Acordurile Minsk 2, semnate în februarie 2015, în urma unei medieri franco-germane şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, prevăd un armistiţiu între forţele armate şi separatişti în estul Ucrainei şi o serie de măsuri care să pună capăt conflictului armat.

Occidentalii acuză atât Kievul, cât şi pe separatişti că nu pun în aplicare aceste acorduri, iar ucrainenii şi separatiştii proruşi se acuză reciproc.

Juncker, care a avertizat că vizita sa în Rusia nu va marca o „schimbare de atitudine“ a Uniunii Europene (UE), a spus, în schimb, că este deschis dialogului.

„Trebuie să vorbim cu Rusia, cu liderii, cu poporul ei. Pentru unii poate că e o idee radicală, (însă) pentru mine este (o idee) de bun simţ“, a spus preşedintele CE.

„Relaţia noastră este perturbată şi suferă de lipsă de încredere, dar există speranţe de vindecare“, a continuat Juncker. „Este necesar să vorbim inclusiv atunci când sunt impuse sancţiuni economice, trebuie să lăsăm uşa deschisă“, a îndemnat Jean-Claude Juncker.

Sarkozy către Putin: Ridicaţi sancţiunile!

Pe de altă parte, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy l-a îndemnat joi pe Vladimir Putin să facă el primul pas şi să ridice embargoul impus asupra produselor alimentare europene, pentru a se putea ieşi din spirala sancţiunilor reciproce.

Pozând într-un „adevărat prieten al Rusiei“ şi respingând „un nou Război Rece“, Sarkozy, care a fost primit miercuri de Putin, a reiterat că doreşte ca statele membre UE să ridice sancţiunile impuse Rusiei, măsuri care expiră la sfârşitul lunii iulie şi ar putea fi prelungite cu încă şase luni.

„Fac parte printre cei care cred că sancţiunile trebuie ridicate, avem şi aşa destule probleme şi nu ne putem permite să ne facem rău“, a spus fostul preşedinte francez.

„Ridicaţi sancţiunile şi noi, prietenii voştri, vom face totul pentru a vă ajuta“, s-a adresat apoi Rusiei liderul Partidului Republicanilor în cursul intervenţiei sale la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

„Mi-aş dori să vorbim şi să începem o dinamică pozitivă. Dinamica actuală este extrem de negativă, trebuie să fie rupt acest proces luând o iniţiativă şi singura iniţiativă este o iniţiativă de pace“, a pledat fostul preşedinte francez, apreciind că SUA nu trebuie „să dicteze“ relaţiile dintre UE şi Rusia.

Un alt invitat de seamă al Forumului de la Sankt Petersburg, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a pledat la rândul său pentru evitarea zidurilor.

„Vedem rupturi şi noi ziduri între ţări. Trebuie să consolidăm legăturile şi să construim noi poduri“, a declarat Ban Ki-moon.

Ediţia din acest an a Forumului Economic de la Sankt Petersburg a început joi şi va dura până sămbătă cu tema „Capitalizarea noii realităţi economice mondiale“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite