Germania dă semne că vrea pace cu Rusia. SUA, îngrijorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, tot mai mulţi oficiali germani au făcut declaraţii prin care arată că este nevoie de strângerea relaţiilor cu Rusia, sancţionată de Occident după anexarea Crimeii şi implicarea în războiul separatist din estul Ucrainei. SUA şi mai multe state din Europa de Est nu văd cu ochi buni această apropiere.

Miniştrii cu greutate de la Berlin susţin că fără Moscova nu poate fi rezolvată criza refugiaţilor sau criza siriană. Mai mult, chiar şi pe fondul acuzaţiilor că Moscova s-ar folosi de afuxul de refugiaţi din Germania pentru a o destabilize, premierul bavarez Horst Seehofer  îi va face o vizită, joi, liderului de la Kremlin. 

Seehofer - un aliat al lui Merkel care a criticat-o extrem de dur pentru că a primit atât de mulţi migranţi din Orientul Mijlociu şi din alte regiuni - a declarat că vizita prevăzută a fost convenită cu cancelarul şi ministrul german al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier.

Relaţiile dintre Germania şi Rusia s-au tensionat în ultimele săptămâni  în contextul unor îngrijorări cu privire la faptul că Moscova caută să intensifice o nemulţumire populară,, după ce o fată cu dublă cetăţenie germană şi rusă, în vârstă de 13 ani, a afirmat că a fost răpită şi violată de către migranţi, la Berlin. Procurorii au anunţat vineri că deţin probe care arată că aceste acuzaţii sunt false.

Presa germană a acuzat Moscova de o cooperare secretă cu partide de extremă dreapta antimigraţie, care au câştigat susţinere atât în Germania, cât şi în alte ţări europene.

„Noi am pregătit această vizită cu multă atenţie (...) şi nu urmărim nicio politică externă paralelă“, a declarat Seehofer pentru postul ZDF, adăugând că este motivat în primul rând de bunele relaţii - în special comerciale - dintre bogatul său land şi Rusia.

Lobby pentru Rusia pe lângă NATO

Recent , ministrul de finanţe german, Wolfgang Schaeuble declara că Europa trebuie să aibă o contribuţie mai mare la stabilizarea Orientului Mijlociu şi ar trebui să se gândească la dezvoltarea unei strategii comune cu Rusia pentru a reduce tensiunile între puterile regionale Iran şi Arabia Saudită.„Dacă înţeleg corect interesele de securitate ale Rusiei în legătură cu terorismul islamist, mai degrabă are probleme cu ambiţiile sunnite", afirmă oficialul german în FAZ. 

"Atunci de ce nu am putea să dezvoltăm o strategie comună cu Rusia pentru reducerea diferenţelor între o coaliţie sunnită condusă de Arabia Saudită şi o coaliţie şiită condusă de Iran?", se întreabă ministrul conservator Schaeuble. La rândul spu, ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă la o reluare în curând a contactelor diplomatice între NATO şi Rusia, în pofida tensiunilor dintre cele două părţi privind conflictul din Ucraina. 

Germania a făcut mult timp presiuni pentru revenirea la un dialog cu Moscova. Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au discutat pe 26 ianuarie problema. Şeful diplomaţiei germane a declarat că miniştrii de externe i-au cerut secretarului general al NATO Jens Stoltenberg să facă pregătirile necesare pentru întrunirea Consiliului NATO-Rusia, care nu s-a mai reunit la nivel de diplomaţi din iunie 2014. Steinmeier a declarat că se aşteaptă ca reuniunile la nivel de ambasadori să fie posibile din nou în curând.

Interese economice

În spatele întâlnirii dintre ministrul german al Economiei şi „ţarul” de la Kremlin se ascund însă şi necazuri economice cu care ambele state se confruntă în acest moment. 

Germania este într-adevăr motorul economic al zonei euro şi al Uniunii Europene, dar este un motor ce gâfâie neputincios în faţa creşterii economice anemice de pe continent, scria Stratfor.

Rusia este doar al 13-lea partener comercial al Germaniei, dar luând în considerare slăbiciunea manifestată de China şi slaba redresare a economiei din zona euro, orice piaţă de export devine valoroasă pentru Berlin. 

Acesta, neluând în calcul faptul că, înainte de declanşarea crizei ucrainene, Moscova şi Berlinul negociaseră o serie de investiţii comune în industria feroviară sau chimică din Rusia. 

Berlinul manifestă un interes deosebit şi faţă de gazul rusesc, mai ales după ce Gazprom a reuşit să creeze un consorţiu cu parteneri occidentali pentru construirea tronsonului secundar al gazoductului Nord Stream ce livrează gaze naturale din Rusia direct în Germania.

De altfel, ministrul Gabriel s-a întâlnit pe 8 octombrie anul trecut, la Berlin, cu şeful Gazprom, Aleksei Miller, şi pe 29 octombrie, la Moscova, cu ministrul Energiei din Rusia, Aleksander Novak. 

Până la urmă, Germania este cel mai mare consumator de gaz rusesc din piaţa internă a UE, ceea ce îi face pe oficialii de la Berlin să oscileze de multe ori periculos în faţa intereselor Rusiei în estul Europei doar pentru a se asigura că va beneficia de un preţ bun la gazele naturale. 

De partea cealaltă, Rusia a avut o contracţie de 4% a economiei în 2015, în urma prăbuşirii preţului petrolului şi a menţinerii sancţiunilor economice. Mai mult, ministrul Economiei Anton Siluanov a recunoscut deschis că 2016 este ultimul an în care Moscova va putea acoperi deficitul bugetar din fondurile de rezervă ale statului. În acest context, devine limpede că, pentru Putin, 2017 este un an crucial în relaţia cu Europa.

Washingtonul nu va sta cu mâinile în sân

Consolidarea legăturilor de parteneriat dintre Rusia şi Germania pot da un impuls dezvoltării ambelor state, dar o astfel de evoluţie a evenimentelor constituie o ameninţare pentru interesele Statelor Unite – a declarat fondatorul companiei americane de analiză geostrategică Stratfor, George Friedman, într-un interviu pentru „Deutsche Wirtschafts Nachrichten”. 

Germania se află astăzi sub o presiune imensă şi este foarte vulnerabilă economic, prin urmare are nevoie să colaboreze activ cu alte ţări. În alegerea partenerilor, ea este însă destul de limitată. Apropierea de Rusia, profitabilă pentru ea în toate privinţele, va provoca o imensă nemulţumire Statelor Unite, este de părere Friedman. Analistul apreciază că obiectivul pe care Washintonul are de gând să-l urmărească şi în viitor este de a nu permite o încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări. 

După cum remarcă Friedman, „SUA nu este singura ţară care încearcă să împiedice consolidarea cooperării între Moscova şi Berlin. În Europa există destule state care sunt împotriva unei asemenea alianţe – între cei mai înfocaţi adversari se numără, de exemplu, Polonia şi Franţa” – a mai spus Friedman. 

Preşedintele polonez, Andrzej Duda,  s-a deplasat recent la Bruxelles pentru a arăta UE  că proiectul construirii a încă două conducte în cadrul gazoductului Nord Stream, ce leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, este motivat mai degrabă politic decât economic şi subminează solidaritatea europeană, el asigurând că ţara sa va cauta în continuare la nivel european căi legale de acţiune pentru a bloca această iniţiativă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite