Germania închide frontiera cu Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntată  cu un aflux fără  precedent de regugiaţi, Germania a decis să închidă frontiera cu Austria. Compania naţională a căilor ferate austriece, O-BB, a anunţat duminică suspendarea traficului feroviar cu Germania, ţară în care mii de imigranţi ajung cu trenul după ce trec prin Austria, informează AFP.

Traficul feroviar între Austria şi Germania a fost suspendat începând cu orele 15:00 GMT (18:00, ora României), la cererea părţii germane, au declarat reprezentanţi ai companiei pentru agenţia austriacă de presă APA.

Circulaţia trenurilor în ambele sensuri între Austria şi Germania a fost suspendată duminică la iniţiativa Germaniei, începând cu orele locale 17:00 (18:00, ora României) până luni la orele locale 06:00 (07:00, ora României).

Această decizie coincide cu anunţul făcut de mass media germane cu privire la reintroducerea de către Germania a controalelor la frontiera austriacă.

Şeful companiei naţionale a căilor ferate germane l-a informat pe omologul său austriac că Germania suspendă traficul feroviar dinspre Austria, a declarat o purtătoare de cuvânt a O-BB. Situaţia în cealaltă direcţie, dinspre Germania către Austria, nu este clară, a adăugat aceasta.

Guvernul german a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiaţi, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulaţie în Europa, au scris duminică ziarele germane Bild şi Der Spiegel, preluate de EFE, Reuters şi AFP, citate de agerpres.ro.


Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a anunţat duminică Germania va introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiaţi care vin dinspre această ţară.

Toţi poliţiştii federali au fost plasaţi în stare de alertă, scrie Der Spiegel pe site-ul său şi "toţi poliţiştii disponibili vor fi trimişi în landul Bavaria pentru a închide frontierele". Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile măsuri.

"Germania îşi închide frontierele cu Austria", scrie la rândul său pe pagina online cotidianul Bild.

AFP aminteşte că, în numai două săptămâni, 63.000 de refugiaţi au ajuns la Munchen, din care 13.000 au sosit doar sâmbătă, oraşul din sudul Germaniei ajungând la punctul de saturaţie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, unii refugiaţi, care au venit cu trenul din Austria după ce au traversat Balcanii, s-au văzut nevoiţi să doarmă sub cerul liber şi chiar pe jos.

Germania, care se aşteaptă în acest an la o cifră-record de 800.000 de solicitanţi de azil, se confruntă cu un aflux fără precedent de refugiaţi, mai ales după ce a decis să nu-i mai returneze pe refugiaţii sirieni în ţările prin care au intrat în Uniunea Europeană, unde aceştia ar fi trebuit să se înregistreze, potrivit Regulamentului Dublin.

Premierul Bavariei, Horst Seehofer, denunţă politicile Angelei Merkel privind imigraţia

Horst Seehofer, premierul landului german Bavaria şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), s-a distanţat de poziţia în materie de imigraţie a aliatei sale, cancelarul Angela Merkel, considerând o "eroare" primirea unui volum mare de refugiaţi şi cerând să discute cu premierul Ungariei, Viktor Orban.
În contextul în care numărul total al extracomunitarilor veniţi în Germania ar putea atinge 800.000 până la sfârşitul anului, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a ordonat mobilizarea iniţială a 4.000 de militari.

Pe fondul disensiunilor, Horst Seehofer, premierul landului german Bavaria şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), s-a distanţat de politicile Angelei Merkel.

"Decizia primirii refugiaţilor ajunşi în Ungaria este o eroare care ne va ocupa mult timp", a declarat Horst Seehofer într-un interviu acordat Der Spiegel.
 
"Nu văd să se întrevadă nicio soluţie de oprire a valului de imigranţi", a spus Seehofer.

Premierul landului Bavaria a anunţat că vrea să aibă o întrevedere cu premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, un critic vehement al politicilor Germaniei în materie de imigraţie. "Vreau să am o întrevedere cu domnul Orban pentru găsirea unei soluţii", a spus Seehofer.

La rândul său, Hans-Peter Friedrich, unul dintre liderii CSU şi fost ministru de Interne în Guvernul Angelei Merkel, a apreciat că primirea unui număr atât de mare de refugiaţi reprezintă "o eroare de discernământ fără precedent".

"Printre refugiaţi se pot infiltra terorişti", a avertizat Friedrich.
 

Comisia Europeană: Berlinul, acoperit de acordul Schengen

Comisia Europeană a apreciat că Germania pare să fie acoperită din punct de vedere legal în ceea ce priveşte reintroducerea controalelor la frontiere, în special la frontiera sa cu Austria, adăugând că decizia Berlinului arată că este nevoie ca statele Uniunii Europene să fie de acord cu o abordare comună a problemei refugiaţilor.

"Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepţională prevăzută în mod explicit şi reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situaţii de criză. La prima vedere, actuala situaţie din Germania pare să aibă acoperire în regulament", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Germania a avut şi în luna mai controale temporare la frontiera cu Austria. Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Berlinul a argumentat că măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen.

"În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.


Premierul Ungariei salută decizia Germaniei şi cere Greciei să facă acelaşi lucru

Premierul ungar Viktor Orban a salutat duminică decizia Germaniei de a reintroduce temporar controalele la frontiere, începând de duminică.

Orban a declarat ziarului german Bild că măsura era necesară pentru a proteja valorile germane şi europene, informează Reuters.

"Înţelegem foarte bine decizia Germaniei şi am vrea să ne exprimăm solidaritatea", a spus Orban, potrivit unor declaraţii care vor fi publicate în ediţia de luni a cotidianului Bild.

Şeful executivului de la Budapesta a apreciat că acesta ar trebui să fie doar primul pas, în condiţiile în care şi graniţele Greciei trebuie protejate cât mai repede cu putinţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite