FOTO VIDEO Victoria Odessei: fără Novorossya, dar cu Lenin, secera şi ciocanul
0Punct strategic critic atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia, Odessa a scăpat anul trecut de izbucnirea unei crize separatiste: mişcarea a dispărut aproape complet după ce 42 de separatişti au ars de vii în timpul luptelor cu forţele de ordine. Pe acest mal al Mării Negre, Ziua Victoriei se serbează cu Katiuşa, steaguri roşii, secere şi ciocane, chiar dacă Ucraina a interzis luna trecută Partidul Comunist şi simbolurile comuniste.
„Pentru noi este cea mai importantă sărbătoare dintre toate câte sunt, deoarece ni s-a dat atât de greu, cu atât de mari eforturi, cu atât de mult sânge, încât este imposibil să fie subestimată. Sunt tentative de revizuire a acestei sărbători, a istoriei, dar nu cred că va reuşi cineva, pentru noi este o sărbătoare enormă, una sfântă”, explică Iaroslav Honcharenko, veteran din Al Doilea Război Mondial, care a participat astăzi la ceremoniile organizate în Odessa.
„Consider că atât 8 mai, cât şi 9 mai sunt zile de sărbătoare, şi unii şi alţii au motive să celebreze această zi când îşi doresc fie pe 8 fie pe 9 din punctul ăsta de vedere nu există nici o controversă. Mai repet o dată, nimeni nu încearcă să transfere Ziua Victoriei de pe data de 9 pe data de 8 mai. Ceremonii se desfăşoară şi pe 8, şi pe 9, de aceea această sărbătoare răspunde tuturor cerinţelor poporului”, spune acesta.
Ziua Victoriei la Odessa: Adio, Lenin, dar rămân cu tine
Zilele Victoriei
Odessa este împânzită zilele acestea de steaguri şi simboluri naţionale ucrainene. Autorităţile locale le-au arborat la fiecare colţ de stradă şi pe fiecare stâlp pentru a marca Ziua Victoriei, 9 Mai. Asta deşi preşedintele Petro Poroşenko a decis în urmă cu câteva săptămâni că Ucraina nu va mai celebra încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în această zi, odată cu Rusia.
„Asta la Kiev s-a decis, nu la noi aici. La nivel de stat, s-a hotărât ca pe 8 mai să se facă evenimentele pentru comemorarea războiului. Poroşenko a zis totuşi că aceia care vor să sărbătorească în continuare, cum a fost ani de zile în perioada sovietică, pe 9 mai, pot face lucru ăsta. Şi aţi văzut repetiţii, aici aşa fac, pe 9 mai, cu cântecele de atunci”, explică Vadim Bacinschi, locuitor al Odessei, de etnie română.