Forţele speciale ale SUA înfiinţează o nouă bază militară într-un colţ tensionat al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fortele speciale ale SUA antrenează lunetişti în Albania iulie 2021 FOTO US Army/Sgt. Devin J. Andrews via Insider
Fortele speciale ale SUA antrenează lunetişti în Albania iulie 2021 FOTO US Army/Sgt. Devin J. Andrews via Insider

Statele Unite au anunţat în ianuarie că vor deschide un centru de comandă al forţelor militare pentru operaţiuni speciale pe teritoriul Albaniei, şi, deşi capacitatea este una simbolică din punct de vedere operaţional, este o bază de acces într-un alt colţ tensionat al Europei, relatează Insider.

Comandamentul pentru Europa al Forţelor SUA pentru Operaţiuni Speciale (SOCEUR) a comunicat că în Albania va fi deschis un centru militar de avangardă, cu prezenţa trupelor prin rotaţie în scopul de a  „contracara influenţa malignă, construi interoperabilitatea, răspunde rapid la ameninţări emergente în caz de necesitate, învinge o agresiune”.

SOCEUR a precizat că noul centru militar va contribui la intensificarea coordonării cu armata albaneză şi va fi un punct important pentru infrastructura militară din Balcani, oferind mai multă flexibilitate logistică.

„Abilitatea de a ne deplasa şi antrena rapid în Balcani, în strânsă coordonare cu alte forţe aliate şi partenere, a făcut ca Albania să fie cea mai bună locaţie pentru acest efort. Albania rămâne un aliat important al NATO şi un partener de securitate valoros, atât la nivel regional, cât şi global”, a declarat  generalul-maior David Tabor, comandantul SOCEUR, într-un comunicat de presă .

Forţele de operaţiuni speciale „sunt numai despre acces”, fie că este o bază de operaţiuni de avangardă sau un parteneriat permanent cu o armată străină, deoarece „cu cât avem mai mult acces, cu atât suntem mai bine poziţionaţi pentru operare”, a spus o Beretă Verde în retragere. „Atunci putem folosi acest acces în avantajul nostru, în cazul în care [avem] primim sarcina să desfăşurăm operaţiuni.”

Dar dincolo de acces şi comoditate, noul cartier general pentru operaţiuni speciale va ajuta la contracararea influenţei ruse nefaste în regiune, scrie Insider.

Albania, membră NATO din 2009, a trimis trupe în sprijinul NATO şi al coaliţiei condusă de SUA în Afganistan, iar la rândul său alianţa a ajutat Albania să-şi îmbunătăţească capacităţile militare.

Totuşi, un număr de ţări din regiune, inclusiv Bosnia, Serbia şi Bulgaria, nu se află tocmai în sfera de influenţă a SUA. Aceste ţări au fost aliniate URSS în timpul Războiului Rece şi o parte din ele menţin legături strânse cu Rusia .

Pe măsură ce tensiunile cu Rusia cresc, Moscova ar putea încerca să facă uz de astfel de conexiuni pentru a provoca probleme. A făcut deja acest lucru în trecutul recent – în 2016, ofiţerii ruşi de informaţii au încercat să organizeze o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul muntenegrean. Moscova a criticat, de asemenea , aderarea Macedoniei de Nord la NATO în 2020.

Activităţile desfăşurate de forţele de operaţiuni speciale ale SUA la noul sediu se vor concentra probabil pe antrenamente pentru apărarea internă, afacerile civile şi operaţiunile psihologice, a precizat fostul membru în forţele speciale ale SUA.

„Albania nu este lângă Rusia, aşa că nu există acea apropiere fizică de un adversar. Dar Balcanii sunt importanţi, iar Rusia are încă multă influenţă acolo", a adăugat el. „În concluzie, ruşii sunt slavi, la fel şi majoritatea Balcanilor, cu foarte puţine excepţii, cum ar fi Grecia, iar Rusia a jucat întotdeauna această carte pentru a manipula şi controla situaţia de acolo”.

Turcia este, de asemenea, un factor în regiune. Turcia a investit masiv în Albania şi ambii sunt membri NATO, dar şi ţări majoritare musulmane. Sub preşedintele Recep Tayyip Erdogan, Turcia s-a îndepărtat constant de alianţa transatlantică , stârnind îngrijorări cu privire la accesul şi operaţiunile NATO într-o parte importantă a lumii.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite