Emmanuel Macron: Europa are acum „misiunea de a garanta ordinea multilaterală“ mondială
0UE trebuie să salveze ordinea mondială multilaterală, care este pusă sub semnul întrebării de către SUA, afirmă preşedintele francez într-un interviu acordat la Aachen pentru DW şi ARD.
"Regret decizia preşedintelui american", a declarat Emmanuel Macron cu privire la rezilierea acordului nuclear cu Iranul. "Cred că este o greşeală şi de aceea noi, europenii, trebuie să rămânem ancoraţi cu determinare în cadrul acordului".
Preşedintele Macron a recunoscut că pledoaria pe care a făcut-o la Casa Albă pentru menţinerea acordului s-a lovit de intransigenţa lui Donald Trump. "Sugestia mea pentru Trump a fost să nu ruineze totul". Doar pentru că cineva denunţă o înţelegere, nu înseamnă că poţi arunca la coş întreaga afacere. "Trebuie să o completăm şi să o extindem dincolo de 2025. Este nevoie de un alt cadru", a spus Macron, promiţând că va colabora în acest sens cu ceilalţi europeni.
"Ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa care are misiunea de a garanta această ordine multilaterală pe care am creat-o la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care este astăzi uneori bulversată", a declarat şeful statului francez într-un interviu acordat televiziunii naţionale din Germania.
"Există elemente de tensiune, dar există, de asemenea, şi elemente de ancorare şi legături foarte strânse", a subliniat Emmanuel Macron care va primi joi, în Germania, Premiul Charlemagne ca recompensă pentru "viziunea sa puternică pentru o nouă Europă".
Cu Statele Unite, "avem un dezacord în privinţa Iranului", a mai spus şeful statului francez.
Pe plan comercial, "cred că Europa trebuie să se facă respectată, suntem o mare putere a comerţului internaţional", a continuat el, în contextul în care Donald Trump ameninţă mai multe ţări, printre care membrii UE, cu impunerea de taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu.
"Avem reguli, cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, trebuie să le facem respectate şi să le respectăm reciproc", a insistat Emmanuel Macron.
Cu toate acestea, preşedintele Franţei a susţinut că relaţiile cu SUA nu trebuie percepute ca o criză. Există, de asemenea, multe interese comune în domeniul securităţii şi al combaterii terorismului. "Există tensiuni, dar şi o legătură puternică". În disputa asupra taxelor vamale şi a comerţului cu SUA, Europa nu ar trebui să fie timidă, a precizat liderul francez în interviul acordat la Aachen.
"Europa trebuie să fie respectată în această privinţă, suntem o mare putere comercială, SUA este un aliat şi un partener, dar avem reguli şi trebuie să ne asigurăm că ele sunt respectate".
Preşedintele francez a îndemnat-o pe şefa guvernului german, Angela Merkel, să accepte o serie de reforme ambiţioase ale Europei post-Brexit, în timp ce Berlinul blochează de mai multe săptămâni propunerile făcute de şeful statului francez, în special cu privire la zona euro.
"Euro are nevoie de uniunea de transfer"
Şeful statului francez nu poate înţelege criticile aduse propunerilor de reformă pentru UE. El nu insistă asupra necesităţii unui ministru european de finanţe, dar această sarcină va trebui făcută, spune el. "Nu contează cum se numeşte instituţia, esenţial este scopul". Pe termen lung, uniunea monetară nu va putea supravieţui dacă nu se ajunge la un transfer de la statele bogate la cele mai sărace.
"Trebuie să ieşim din tabuuri şi egoism", spune Macron în interviu. Acest transfer este un tabu german, care trebuie să dispară. "Franţa are de asemenea un tabu, şi anume modificarea tratatului UE, dar şi acesta va trebui să dispară. Va trebui să schimbăm tratatul".
"Nu pretind că tot ceea ce propun trebuie să fie pe deplin acceptat, sunt convins că este de datoria mea să fac astfel de propuneri şi acum discutăm. Status-quo-ul în Europa este rău pentru toţi". Liderul de la Paris s-a arătat optimist că, împreună cu Angela Merkel, va putea prezenta propuneri comune de reformă, înainte de summitul UE de la sfârşitul lunii iunie. "Acum trebuie să fim ambiţioşi", a adăugat el.