După SUA, şi Germania avertizează Marea Britanie cu privire la ideea de a părăsi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron intenţionează să organizeze un referendum, lucru nu tocmai pe placul altor ţări din UE şi din afara acesteia
David Cameron intenţionează să organizeze un referendum, lucru nu tocmai pe placul altor ţări din UE şi din afara acesteia

Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai cancelarului german Angela Merkel l-a avertizat pe premierul britanic David Cameron să nu încerce să şantajeze restul Europei. Prim-ministrului i s-a mai spus că un referendum în Marea Britanie se poate dovedi a fi o măsură riscantă, care ar putea paraliza Europa şi ar arunca Marea Britanie într-un dezastru economic.

O delegaţie germană condusă de Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, se află într-o vizită de două zile în Marea Britanie. „Există, cu siguranţă, riscul ca un referendum să paralizeze eforturile pentru o mai bună Europă şi pentru o integrare mai profundă. Marea Britanie riscă să fie izolată. Acest lucru nu intră în interesele ţării“, a declarat Krichbaum citat de publicaţia britanică „The Guardian“.

Întrebat cum ar răspunde Germania la ameninţarea Marii Britanii de a bloca schimbările tratatelor, pentru a întări euro, acesta a răspuns: „Nu poţi crea un viitor politic dacă şantajezi alte state. Asta nu va ajuta Marea Britanie. Are nevoie de o Europă stabilă. Are nevoie de pieţe care să funcţioneze“.

De asemenea, el a pus la îndoială capacitatea lui Cameron de a controla condiţiile unui referendum privind renegocierea calităţii de membru UE. „Trebuie să te întrebi dacă ideea organizării unui referendum este înţeleaptă. Cu siguranţă este posibil să convingi oamenii de avanajele oferite de Uniunea Europeană. Dar există mereu un risc ca referendumul să ţină seama mai puţin de întrebarea pusă şi mai mult de persoana care întreabă“.

El le-a cerut euroscepticilor britanici să se gândească la consecinţele părăsirii Uniunii Europene sau adoptării unui statut asemănător celui al Elveţiei sau al Norvegiei. „Unii oameni susţin că Elveţia este într-o poziţie remarcabilă. Mă îndoiesc de acest lucru. Elveţia are nevoie de UE, dar nu poate influenţa procesul politic din cadrul Uniunii. Asta este o problemă serioasă. Dacă Marea Britanie îşi pierde piaţa unică, ar fi un dezastru pentru economia britanică. Dacă Marea Britanie ar părăsi UE, decizia ar slăbi atât Uniunea, cât şi ideea de Europă, dar, mai presus de atât, ar slăbi poziţia Marii Britanii faţă de UE şi faţă de întreaga lume“.

Krichbaum este membru al Uniunii Creştin-Democrate a Angelei Merkel. Remarcile sale vin la o zi după ce adjunctul secretarului american de stat pentru Afaceri Europene, Philip Gordon, l-a avertizat pe Cameron cu privire la pericolele organizării unui referendum. SUA vor ca Marea Britanie să rămană în Uniunea Europeană şi se tem că o iesire a britanicilor ar fi împotriva intereselor americane.

Acesta este interesul Americii. Mai mult decât orice, vocea Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene este esenţială pentru Statele Unite ale Americii“, a spus Gordon.

„Ieri americanii şi astăzi germanii l-au avertizat pe David Cameron în privinţa încercării de a scoate Marea Britanie de pe scena Europei. Aceste avertismente din partea aliaţilor Marii Britanii vin la câteva ore după ce oamenii britanici de afacere s-au alăturat celor care se îngrijorează de abordarea lui David Cameron în Europa, a spus şi secretarul de Externe, Douglas Alexander.

În ciuda faptului că statele membre ale UE au nevoie unele de altele, Krichbaum crede că Marea Britanie ar avea mai mult de suferit dacă ar fi în afara UE, decât ar suferi UE de pe urma absenţei Marii Britanii.

El susţine că Marea Britanie ar fi nevoită să renegocieze o serie de înţelegeri comerciale bilaterale, pentru a se asigura că bunurile sale au acces nu doar în UE, ci şi în restul pieţelor mondiale.

Krichbaum susţine că economia europeană s-a consolidat după criza din vara anului trecut şi crede că schimbările tratatelor ar putea fi necesare în termen de doi până la trei ani pentru a întări moneda euro. „Criza nu a fost cauzată de „prea multă Europă“, ci de „prea puţină Europă“. Avem o monedă comună, dar nu avem neapărat o politică economică comună.”

Alte voci au sugerat că UE ar putea să-şi întărească integrarea economică fără a recurge la modificările tratatului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite