Demisii la vârf în armata poloneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservator de la Varşovia a condamnat, vineri, decizia mai multor generali polonezi, care ocupau posturi importante, de a demisiona cu numai câteva luni înaintea unor manevre importante ale NATO în Polonia şi a summitului Alianţei Nord-Atlantice, prevăzut în luna iulie la Varşovia, transmite AFP, preluată de lalibre.be.

„Cinci generali şi-au prezentat demisia în ultimele zile“, a confirmat la postul de televiziune Polsat Szczepan Gluszczak, purtătorul de cuvânt al Comandamentului general al celor trei armate, fără să precizeze însă numele şi funcţiile acestora.

În absenţa unui anunţ oficial, presa a scris că printre demisionari se numără şeful Statului Major al Comandamentului general, generalul Ireneusz Bartniak, precum şi comandanţi din armatele terestră, marină şi forţele blindate şi aeropurtate din aceeaşi structură.

Motivele plecării acestora nu sunt clare, însă ministrul adjunct al apărării Bartosz Kownacki a oferit indiciu în acest sens, criticându-i, totodată, pe generalii în cauză.

„Armata şi imaginea Poloniei sunt mai importante decât opiniile politice“, a declarat el.

„Avem în faţa noastră manevrele Anaconda şi summitul NATO de la Varşovia şi iată comandanţi de nave care îşi abandonează vasul“, a afirmat Kownacki, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP.

Anaconda-16 urmează să reunească în iunie în Polonia peste 25.000 de militari ai NATO. Totodată, în perioada 8-9 iulie, Varşovia va găzdui summitul Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit fostului ministru al apărării Tomasz Siemoniak, membru al Platformei Civice, aflată în opoziţie, „acesta nu este decât un început al avalanşei“, atmosfera fiind „foarte neplăcută“ în armată.

Presa bănuieşte că demisiile reprezintă o reacţie la intenţia afişată de noul ministru al Apărării, Antoni Macierewicz, un promotor al luptei împotriva oricărei urme a epocii comuniste, de a bara cariera militarilor care s-au angajat în armată înainte de căderea comunismului, în 1989, şi, mai ales, a celor care s-au format în URSS.

Macierewicz, mâna dreaptă a liderului conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski, este şi susţinătorul ipotezei potrivit căreia un atentat rusesc s-ar afla la originea prăbuşirii în 2010, la Smolensk (Rusia), a avionului în care se afla preşedintele Poloniei de la acea vreme Lech Kaczynski. Toţi cei aflaţi la bord – 88 de pasageri şi 8 membri ai echipajului - au murit în incidentul aviatic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite