De cine vor fi purtate războaiele viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războaiele viitorului vor fi purtate, cel mai probabil, de armate de roboţi şi de oameni care vor avea abilităţi militare sporite ca urmare a unor tratamente medicale.

Aşa se arată într-un raport al Ministerului britanic al Apărării, care sugerează că progresele tehnologice vor conduce la deschiderea unor „noi zone de conflict“, spaţiul şi mediul virtual fiind două dintre acestea, relevă „The Independent“.

Documentul, care poartă numele „Viitorul începe astăzi“ şi care evidenţiază potenţialele provocări cu care se va confrunta Regatul Unit, trage un semnal de alarmă şi cu privire la riscul tot mai mare presupus de armele nucleare şi chimice, mai în contextul în care tehnologia avansează rapid. 

„Raportul arată clar că trăim într-o lume care devine într-un ritm accelerat mai periculoasă, cu provocări din ce în ce mai mari din partea statelor agresoare care nu respectă regulile, cu terorişti care vor să prejudicieze modul nostru de viaţă şi cu o cursă la nivel tehnologic cu adversarii noştri“, a declarat ministrul Apărării de la Londra, Gavin Williamson.

„Identificarea acestor ameninţări înseamnă că putem continua să construim o forţă armată care să fie cu un pas înaintea lor“, a adăugat el.

Publicat în cea de-a şasea ediţie a raportului „Tendinţe strategice globale“, documentul a fost realizat de centrul de reflecţie al Ministerului britanic al Apărării împreună cu paterneri din Suedia, Australia, Finlanda, Germania, Franţa şi Olanda. 

„Chiar dacă se anticipează că oamenii vor continua să fie în centrul procesului de luare a deciziilor, conflictele purtate tot mai mult prin intermediul roboţilor sau sistemelor autonome ar putea schimba natura războaielor, în condiţiile în care se va pune un accent tot mai mic pe emoţii, pasiuni şi şansă“, se arată în document.

Acesta a luat în calcul şi posibilitatea „îmbunătăţirii“ capacităţilor militare ale oamenilor prin intermediul unor tratamente medicale, fiind de aşteptat ca astfel de metode să poată fi utilizate în următorii 30 de ani.

Proceduri de această natură, care ar implica nu numai utilizarea unor medicamente, ci şi terapii genetice, ar putea oferi un avantaj real în faţa adversarilor, însă trebuie stabilite cu atenţie „pragurile morale, etice şi legale“, consideră experţii.

Raportul sugerează, de asemenea, că o abordare „hibridă“ ar putea depăşi atacurile militare sau economice, deschizând „noi arene de conflict, inclusiv în spaţiu, în spaţiul cibernetic, în mediul suboceanic sau chiar în realitatea augmentată şi cea virtuală“.

Experţii atrag atenţia şi că va creşte probabilitatea utilizării armelor de distrugere în masă ca urmare a accesului sporit la tehnologie.

„Numărul statelor înarmate nuclear ar putea creşte, iar investiţiile în arme nucleare tactice şi cu impuls electromagnetic vor mări riscul ca armele nucleare să fie utilizate“, se mai arată în raport.

În septembrie, precizează „The Independent“, SUA şi Rusia s-au numărat printre ţările care au blocat discuţiile referitoare la împiedicarea dezvoltării aşa-numiţilor „roboţi-ucigaşi“, arme complet autonome care pot funcţiona fără supraveghere umană.

Mai mulţi experţi şi oficiali militari au afirmat că astfel de arme vor deveni obişnuite peste câţiva ani, însă dezvoltarea acestora a fost aspru criticată de diverse organizaţii neguvernamentale, care afirmă că recurgerea la astfel de roboţi este „condamnabilă din punct de vedere moral“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite