Cum schimbă atentatele de la Paris viaţa europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţişti şi soldaţi pe străzile din Bruxelles FOTO AP
Poliţişti şi soldaţi pe străzile din Bruxelles FOTO AP

Locuitorii din marile oraşe europene au simţit pe pielea lor ce înseamnă să trăieşti sub ameninţare teroristă şi să fii controlat la tot pasul. Şi acesta este doar începutul: UE îşi extinde controalele asupra propriilor cetăţeni.

Capitala Belgiei, Bruxelles, s-a aflat în weekend, sub alertă teroristă, metroul şi centrele comerciale fiind închise. Important dispozitiv al poliţiei şi armatei caută mai mulţi suspecţi ce ar avea legătură cu atacurile teroriste de la Paris şi sunt bănuiţi că ar intenţiona să execute atentate şi în Belgia. 

În centrul căutătilor se află Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi. Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla în Regiunea Bruxelles şi ar încerca să fugă în Siria. 

18 măsuri anti-teroriste în Belgia

1) suplimentarea bugetului de securitate cu 400 milioane euro în plus pentru măsuri anti-teroriste

2) întărirea controlului poliţiei la frontiere

3) 520 militari vor fi dislocaţi pentru întărirea securităţii

4) reviziuirea Codului de procuedură penală - noi tehnologii pentru sevricile de informaţii (amprentă vocală, extinderea interceptărilor telefonice, în speical cu privire la traficul de arme)

5) revizuirea Constiutţiei (modificarea art 12) care prelungeşte la 72 de ore arestul preventiv în cazurile suspecte de terorism (faţă de 24 de ore în prezent)

6) percheziţiile pot avea loc 24 de ore din 24 pentru infracţiunile teroriste (măsură posibilă tot prin modificarea legislaţiei)

7) cetăţenii belgieni care au luptat alături de Statul Islamic, care se întorc din străinătate, vor fi privaţi de libertate odată cu intrarea în ţară

8) persoanele care apar în evidenţa serviciile secrete că au fost în străinătate pentru a suţine jihadul vor fi obligate să poarte o brăţară electronică şi li se poate retrage cetăţenia belgiană 

9) înregistrarea datelor tuturor pasagerilor în mijloacele de transport (de tip avion şi tren de mare viteză). Fără a mai aştepta proiectul european, Belgia va aplica un control sistematic al înregistrării călătorilor cu avionul sau trenul de mare viteză

10) predicatorii islamişti vor fi expulzaţi sau plasaţi în arest la domiciliu 

11) locurile de cult care propagă jihadismul vor fi închise  

12) cartelele de telefon pre-plătite nu vor mai fi anonime

13) un plan de prevenire şi represiune va fi pus în aplicare la Molenbeek

14) scanarea va fi întărită pentru accesul în locurile sensibile 

15) reţelele de camere de recunoaştere vor fi extinse

16) site-urile de internet care predică ura vor fi închise

17) adoptarea legislaţiei cu privire la starea de urgenţă va fi evaluată

18) Belgia se va alătura coaliţiei contra Statului Islamic. Fregata Leopold I va efectua o misiune de escortă a port-avionului francez Charlles de Gaulles, iar forţele aeriene efectua lovituri aeriere împotriva unor obiective ale Statului Islamic

Târgurile de Crăciun, sub înaltă supravheghere

Brusc, târgurile de Crăciun au devenit un simbol al libertăţii. Oficialităţile din statele care organizează în mod tradiţional astfel de târguri au îndemnat oamenii să continue să meargă la evenimente publice, dând asigurări că serviciile secrete sunt „vigilente şi bine pregătite“.

La rândul lor, administratorii târgurilor de Crăciun din Germania au anunţat că vor lua măsuri de siguranţă suplimentare, care ar putea consta inclusiv în interzicerea rucsacurilor.

În Berlin, de pildă, poliţiştii vor fi în număr mare prezenţi la atfel de evenimente, îmbrăcaţi inclusiv în haine civile. Atacurile care au lovit Parisul, în urmă cu o săptămână, au generat în întreaga Franţă o puternică undă de şoc, de emoţie, dar şi de solidaritate şi mobilizare, fără să paralizeze, totuşi, viaţa de zi cu zi. Adesea spontan, zeci de mitinguri - de o amploare fără precedent având în vederea numărul participanţilor - au avut loc în întreaga ţară, începând din weeendul trecut, de-a lungul întregii săptămâni, în pofida stării de urgenţă. Târgul tradiţional de Crăciun de la Strasbourg, la care iau parte anual aproximativ două milioane de persoane, urmează de asemenea să aibă loc, cu efective de poliţie şi militare suplimentare.

   Francezii aprobă măsurile anti-teroriste anunţate de preşedintele François Hollande . Mai mult de nouă francezi din zece sunt de acord cu suplimentare a mai multor mii de posturi în poliţie, jandarmerie, servicii vamale şi justiţie, precum şi cu retragerea cetăţeniei binaţionalilor născuţi în Franţa în cazul condamnării lor pentru acte de terorism şi cu introducerea unei vize şi a arestului la domiciliu pentru francezii care se întorc din Siria.

Retragerea cetăţeniei este măsura aprobată de cei mai mulţi francezi (97% dintre simpatizanţii dreptei şi 83% dintre simpatizanţii stângii).

Peste opt persoane din zece (82%) sunt de acord cu intervenţia militară a Franţei în Siria contra organizaţiei jihadiste Statul Islamic, cu 27 de puncte în plus faţă de luna mai. Francezii sunt mai puţin unanimi în a aproba reforma constituţională vizând instaurarea unui „regim civil de criză“ cu scopul de a acţiona „împotriva terorismului de război“, dar 78% dintre ei se declară totuşi favorabili.

 Guvernul francez a autorizat de urgenţă, sâmbătă, farmacia armatei să distibuie un antidot pentru arme chimice serviciilor de urgenţă. 

"Este foarte complicat să transporţi arme chimice de pe un teritoriu pe altul", a subliniat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, dând asigurără că "sunt luate toate măsurile de precauţie pentru a evita riscurile unui atac de acest fel". 

Sistemul Schengen va fi revizuit

Ceea ce nu a reuşit valul de refugiaţi, reuşesc atentatele de la Paris. UE îşi extinde controalele asupra propriilor cetăţeni. Consiliul UE pentru Afaceri Interne a decis, vineri, intensificarea verificărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetăţenilor europeni, cerând Comisiei Europene să formuleze modificări ale reglementărilor Schengen, pentru sporirea securităţii.

În plus, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spaţiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol. „În contextul actualei crize a migraţiei, cetăţenii din terţe ţări - imigranţi sau beneficiari de protecţie internaţională - care intră în Spaţiul Schengen vor fi înregistraţi sistematic, inclusiv prin amprentare digitală, urmând să fie căutaţi în bazele de date ale serviciilor de securitate (...), cu ajutorul Agenţiei pentru frontiere (Frontex) şi al Agenţiei europene a poliţiei (Europol)“, subliniază Consiliul UE. De acum înainte, toţi cetăţenii care intră şi ies din spaţiul Schengen vor fi înregistraţi şi verificaţi prin intermediul aşa-numitul sistem Schengen de informaţii (SIS), o listă cu persoanele suspecte şi căutate, indiferent dacă sunt cetăţeni UE sau nu, ori dacă au nevoie de viză sau nu.

Acord privind datele pasagerilor

Până acum, colectarea unor astfel de informaţii despre pasagerii din UE a fost interzisă. În prezent, paşapoartele cetăţenilor europeni sunt controlate mai puţin strict, fiind verificată data de valabilitate a acestora, respectiv dacă documentul este oficial sau fals.

„Trebuie să ştim cine zboară către Europa şi cine revine”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziére, cu mai multe ocazii.

Oficialul german s-a plâns că acordul pentru detectarea timpurie a datelor pasagerilor a fost respins de Parlamentul European în ultimii ani. Miniştrii au convenit că prezentul acord va fi pus în aplicare până la sfârşitul anului.

„Datele pasagerilor care călătoresc cu avionul să fie păstrate nu doar o lună, cum doreşte Parlamentul, ci cel puţin un an”, a cerut ministrul de Interne francez. Serviciile secrete au nevoie de timp pentru a analiza datele şi de a le folosi. Până în prezent, datele pasagerilor sunt înregistrate în avans doar pentru zborurile către Statele Unite ale Americii. Acest lucru va fi de acum înainte introdus şi pentru zborurile în Europa.

Schimb de informaţii între serviciile secrete

Punctul central al consultărilor de la Bruxelles l-a constituit schimbul mai eficient de informaţii între serviciile secrete, în legătură cu posibili terorişti şi islamişti.

Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a confirmat că numai cinci din cele 28 de state membre efectuează schimburi de informaţii între ele, la nivel european. Acest lucru nu poate rămâne neschimbat, a avertizat Avramopoulos, a cărui abordare a fost în asentimentul tuturor miniştrilor prezenţi la reuniune.

Această colaborare fusese însă cu mai multe ocazii lăudată de responsabili europeni, atât înainte, cât şi după atentatul din ianuarie de la Paris.

Există un mare semn de îndoială cu privire la disponibilitatea statelor membre de a pune în aplicare o astfel de idee. „Un serviciu secret unic la nivelul Europei reprezintă o viziune îndepărtată, un concept”, a afirmat comisarul european Dimitris Avramopoulos.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite