Cum au fost oprite ambiţiile nucleare ale lui Hitler de un simplu feribot scufundat într-un lac norvegian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hitler a fost la o cursă distanţă de a obţine un ingredient esenţial necesar la fabricarea unei arme atomice pentru a arunca în aer Londra, potrivit unui nou documentar National Geographic.

Istoricii navali şi oamenii de ştiinţă au găsit în mijlocul unui lac din Norvegia aflat la 160 de kilometri de Oslo barca cu care naziştii transportau butoaie de apă-grea, destinate reactoarelor nucleare germane.

Feribotul Hydro a fost scufundat la ordinele lui Churchill în 1944, dar până acum nimeni nu ştia dacă ambarcaţiunea conţinea într-adevăr componentele vitale de care Hitler avea nevoie pentru aresenalul său nuclear, subliniază The Telegraph.

Într-un nou documentar realizat de National Geographic oamenii de ştiinţă au folosit o nouă tehnologie de sonar pentru a cartografia suprafaţa lacului şi pentru a ridica virtual feribotul pentru a afla ce a fost la bord.

Aceştia au descoperit cel puţin 18 butoaie care în urma testelor s-a dezvăluit că conţineau apă-grea, care i-ar fi ajutat pe nazişti să se apropie de construirea unei arme atomice.

Istoricul naval Eric Groove, fost profesor la Universitatea din Salford, a declarat că „se pare că Germania ar fi putut obţine rapid o bombă nucleară” şi că „Evident, Aliaţii au fost la curent”.

„Apa-grea a fost un ingredient vital al tentativei germanilor de a-şi face reactorul nuclear să funcţioneze. După război, cei implicaţi în programul nuclear german au spus că pierderea apei-grele a fost absolut decisivă”, a adăugat Eric.

În 1934 norvegienii abia terminau de construit prima fabrică capabilă să producă apă-grea.

Germania şi-a început programul atomic în aprilie 1939, la doar câteva luni după ce oamenii de ştiinţă germani Otto Hahn şi Fritz Strassmann au descoperit fisiunea nucleară, ceea ce le-a oferit un start semnificativ faţă de „proiectul Manhattan” al SUA. 

Când naziştii au invadat Norvegia în 1940 au preluat controlul asupra fabricii de apă-grea iar în 1942 aceştia reuşeau să producă câte o tonă de apă-grea pe an. Aliaţilor le-a fost atât de teamă că Hitler va începe să construiască o armă nucleară, încât au ordonat mai multe misiuni de sabotaj, culminând cu „Operaţiunea Gunnerside” în 1943 când au fost trimise mai multe forţe nucleare pentru a arunca în aer fabrica.

Operaţiunea a fost ecranizată în filmul The Heroes of Telemark FOTO / war-movies

Imagine indisponibilă

După aceste raiduri, naziştii şi-au dat seama că trebuie să-şi protejeze stocurile rămase, astfel încât pe 20 februarie 1944 au început să transporte rezervele cu trenul şi apoi cu feribotul către reactorul din Germania.

Cu toate astea, la ordinele lui Churchill, luptătorii din rezistenţa norvegiană au plantat la timp mai multe bombe la bordul feribotului pentru ca acesta să explodeze mai apoi în centrul lacului Tinn. Vasul s-a scufundat în cele din urmă la aproximativ 450 de metri până la funul lacului, unde era imposibil de recuperat butoaiele.

Noile scanări şi teste au dezvăluit că feribotul încă se află la fundul lacului şi că în interiorul acestuia se află destule butoaie cât să le fi oferit germanilor un ajutor semnificativ în drumul lor pentru a obţine o armă nucleară.

În ultimii ani mai mulţi istorici au pus la îndoială faptul că Hitler avea într-adevăr capacitatea de a construi o armă nucleară, argumentând că naziştii se aflau în spatele americanilor. Totuşi, anul trecut, o echipă de cercetători cu detectoare de metale au descoperit lângă o fostă unitate de cercetare din Germania mai multe materiale radioactive. Totodată, în trecut, piloţii germani au susţinut că au văzut de mai multe ori nori inexplicabili în formă de ciupercă.

În cele din urmă, SUA a câştigat cursa pentru înarmării nucleare, iar primul test atomic cu o bombă atomică americană a avut loc la 7 mai 1945, aceeaşi zi în care Germania s-a predat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite