Cu două zile înainte de summitul UE, funcţionarii europeni au protestat faţă de posibilele reduceri salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii instituţiilor europene au protestat marţi faţă de posibilele reduceri salariale FOTO Reuters
Angajaţii instituţiilor europene au protestat marţi faţă de posibilele reduceri salariale FOTO Reuters

Sute de angajaţi ai instituţiilor europene au protestat marţi, la Bruxelles, faţă de posibilele reduceri salariale, care s-ar aplica dacă bugetul UE va fi adoptat în varianta vehiculată la ultima întâlnire a liderilor europeni. Protestul a avut loc cu doar două zile înaintea summitului UE, unde urmează să se decidă bugetul comunitar pentru următorii şapte ani.

„Dorim să arătăm statelor membre că avem nevoie de un buget european, care să îi permită Uniunii Europene să-şi îndeplinească misiunea. Din cauză că unele ţări îşi reduc drastic bugetele, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie funcţională", a atras atenţia un protestatar.

Mulţi dintre protestatari s-au adunat în faţa instituţiilor europene de la Bruxelles să protesteze. O parte dintre angajaţii Comisiei Europene nu s-au prezentat la muncă.

Modificările dorite de mai-marii Uniunii s-ar traduce în mai multe ore de muncă şi în salarii mai mici pentru angajaţii europeni. Aceştia susţin că asemenea măsuri i-ar împiedica să mai muncească eficient. De asemenea, aceştia spun că au avut deja parte de tăieri salariale. Totodată, numărul orelor de muncă a crescut la 40. În ciuda tuturor acestor măsuri, angajaţii instituţiilor europene sunt consideraţi privilegiaţi, având în vedere salariile lor mari, beneficiile generoase şi stabilitatea locurilor de muncă.

Analiştii susţin că salariile celor din sectorul administrativ al UE reprezintă 5% din buget, informează Press TV.

Negocierile privind bugetul UE au eşuat din cauza neînţelegerilor dintre liderii statelor dezvoltate şi cei ai ţărilor care se bazează pe fondurile comunitare. Germania şi Marea Britanie au refuzat să accepte un buget de 971 de miliarde de euro, propus de Herman Van Rompuy la ultimul summit UE.

Cei mai mari contribuitori la bugetul comunitar sunt Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia. În acelaşi timp, printre principalii beneficiari ai fondurilor europene sunt Polonia, Ungaria şi Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite