Comisia Europeană cere Poloniei să suspende controversatele reforme din sistemul judiciar
0Comisia Europeană a cerut miercuri guvernului polonez să „suspende“ noile reforme controversate din sistemul său judiciar, aducând în discuţie sancţiuni fără precedent în cazul în care Varşovia nu pune capăt „riscurilor clare“ care planează asupra statului de drept.
„Suntem de-acum foarte aproape de a declanşa articolul 7 al tratatului UE“, sinonim cu posibile sancţiuni precum suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul Uniunii, a avertizat vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans, transmite AFP, preluată de dhnet.be.
Conservatorii aflaţi la putere la Varşovia au lansat o reformă a sistemului judiciar, denunţată de opoziţie drept o „lovitură de stat“ şi faţă de care mii de persoane au protestat duminică şi marţi în ţară.
În acest context, Executivul european le-a solicitat „autorităţilor poloneze să pună în suspensie noile legi şi să reia dialogul angajat“ cu Bruxelles-ul pentru a „răspunde temerilor grave“ exprimate cu privire la statul de drept, relevă un comunicat al Comisiei.
La mijlocul săptămânii trecute, Parlamentul polonez a adoptat două proiecte de lege despre care numeroşi jurişti spun că se îndreaptă contra independenţei puterii judiciare şi separării puterilor executivă, legislativă şi judiciară.
Potrivit primei legi, cu privire la Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), Parlamentul va fi cel care va alege membrii acestei instituţii, iar potrivit celei de-a doua, referitoare la regimul tribunalelor de drept comun, ministrul Justiţiei va fi cel care va numi preşedinţii de tribunale.
Marţi, preşedintele polonez Andrzej Duda a intervenit în mod neaşteptat în legătură cu încercarea guvernului de a reforma sistemul judiciar, prezentându-şi propriul proiect de lege.
Proiectul de lege propus de preşedintele Duda, fost membru al partidului aflat la guvernare - PiS - şi care în general a sprijinit guvernul, propune ca parlamentul să aibă o majoritate de trei cincimi pentru a selecta judecătorii, a relatat Radio Polonia. PiS deţine majoritatea în parlament, dar nu ar întruni această cerinţă.
Duda a ameninţat că în cazul în care proiectul său de lege nu va fi adoptat, el va refuza să promulge o altă reformă controversată a Curţii Supreme.
În sprijinul jurnaliştilor
Pe de altă parte, Frans Timmermans a lansat un avertisment cu privire la încercările de intimidare a jurnaliştilor polonezi.
„Pentru democraţie, avem nevoie de o presă care să funcţioneze fără piedici“, a declarat el. „Le cer tuturor persoanelor implicate în această discuţie să înceteze imediat orice formă de intimidare a jurnaliştilor, chiar dacă consideră că aceşti jurnalişti pun întrebări prea critice“, a mai spus el.
Pledoaria lui Frans Timmermans pentru libertatea presei a venit ca urmare a sesizărilor făcute de Asociaţia Internaţională a Presei (API) în legătură cu ameninţări la adresa jurnaliştilor polonezi critici faţă de recentele măsuri luate de Varşovia.