Berlusconi îi suflă în ceafă lui Monti
0Il Cavaliere le promite italienilor că va abroga taxa pe proprietate şi va restitui sumele încasate anul trecut din acest impozit.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a declarat că, dacă formaţiunea sa politică de centru-dreapta va reveni la putere după alegerile generale din această lună, el va anula un impozit asupra proprietăţii – impus de fostul guvern şi foarte nepopular. În plus, va restitui sumele încasate din aceste taxe anul trecut.
În ciuda faptului că este acuzat de corupţie şi judecat pentru corupere de minori, sondajele arată pentru formaţiunea lui Berlusconi (Partidul Poporul Libertăţii, de centru dreapta), un trend ascendent.
Cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare, sondajele îl arată pe Berlusconi la doar 5% de coaliţia de centru Partidul Democrat, condusă de premierul demisionar Mario Monti.
Într-un discurs menit să atragă alegătorii indecişi, Il Cavaliere a promis, din nou, că se va distanţa de austeritatea impusă de guvernul tehnocrat al lui Monti şi că nu va uita să fie prietenul poporului. În eventualitatea în care coaliţia sa ar câştiga alegerile, Berlusconi a spus că nu doreşte postul de premier, ci pe cel de ministru de Finanţe într-un guvern condus de Angelino Alfano, actualul secretar al partidului Poporul Libertăţii.
„TENTATIVĂ DE CORUPŢIE“, STRIGĂ MONTI
Premierul demisionar Mario Monti, care conduce coaliţia de centru, a spus despre promisiunile lui Berlusconi că încearcă să îi cumpere pe italieni. „Promisiunea lui Berlusconi este un vot de schimb şi o simpatică tentativă de corupţie. El cumpără voturile italienilor, cu banii cetăţenilor“, a afirmat Mario Monti pentru postul de radio RTL.
El a adăugat că dacă Berlusconi ar câştiga alegerile, acest lucru ar însemna „o palmă dată italienilor, care au făcut numeroase sacrificii în ultimul an“, pentru „a salva ţara de dezastrul lăsat moştenire de fostul guvern“. Monti a continuat pe acelaşi ton, încercând să arate incoerenţa promisiunilor rivalului său de centru-dreapta.
„Eu sunt şi mai imbecil, pentru că am pus în aplicare creşteri de impozite în mare parte deja hotărâte“ de către Guvernul anterior condus de către Silvio Berlusconi, a declarat Monti, răspunzând astfel unei declaraţii a lui Il Cavaliere, care a spus că „orice imbecil este capabil să crească impozitele“.
EXODUL „CREIERELOR“
Pe fondul crizei economice şi politice pe care o traversează Italia, tinerii din Peninsulă părăsesc pe capete ţara. Mai îngrijorător este faptul că cei care iau calea străinătăţii sunt în primul rând cei cu studii superioare: profesori, ingineri, arhitecţi, manageri.
Destinaţia preferată este Europa, cu predilecţie Germania, Elveţia şi Marea Britanie, scrie site-ul slate.fr.
Şomajul, care se ridică în rândul tinerilor italieni la 37 la sută, lipsa unui viitor pentru cei care doresc să lucreze în cercetare sunt principalele motive care îi determină să plece.
Antonello Petrillo, profesor de sociologie la Napoli Unisob, spune că acest nou val de emigranţi este diferit de cel din anii 1950. Atunci, lucrătorii din agricultură doreau să plece pentru a strânge bani pentru a-şi cumpăra o casă. Tinerii italieni de astăzi doresc să se poată împlini profesional, să poată să le ofere o educaţie mai bună copiilor lor, să-şi poată permită mici plăceri.
Din fericire pentru noii emigraţi, aceştia pot să păstreaze o legătură mult mai strânsă cu ţara de origine, cu rudele lor, deoarece acum există mijloace de comunicare performante, susţine profesorul Petrillo.
Marco Martiniello, directorul Centrului pentru Migraţie, regretă lipsa de preocupare a clasei politice pentru contracarearea acestui fenomen, cum se întâmplă în alte state. El i-a admirat pe irlandezi care în urmă cu doi ani au manifestat în faţa Parlamentului pentru a-i sensibiliza pe parlamentari să facă ceva pentru a stăvili plecarea celor care pot contribui la redresarea ţării.