Avocata populistă Virginia Raggi, prima femeie care câştigă primăria Romei. Semne proaste pentru premierul Renzi în perspectiva referendumului din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Italia, Mişcarea 5 Stele a câştigat, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, primăriile din Roma şi Torino, precum şi din alte 15 oraşe importante.Un primar femeie de la Mişcarea 5 Stele va avea şi Torino, o tânără de 31 de ani, pe nume Chiara Appendino. În schimb, la Milano, a câştigat candidatul Partidului Democrat, Beppe Sala, fostul comisar şef al Expoziţiei Milano 2015.

Capitala italiană, Roma, va avea pentru prima oară un edil femeie. Este vorba despre Virginia Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani care a câştigat cu peste 67 la sută în faţa contracandidatului său de centru stânga, un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD) condus de şeful guvernului, Matteo Renzi, relatează AFP. 

 ”O nouă eră a început cu noi. Vom munci pentru a readuce legalitatea şi transparenţa în instituţiile locale”, a declarat Raggi, după ce a reuşit să obţină două treimi din voturile alegătorilor.

 Rezultatele parţiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga).

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exerciţiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunţat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Naţional din Franţa, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi.

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a ţării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziţiei Universale, a câştigat cu 51,7% din voturi.

Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menţinut la Bologna (centru), un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli (sud-vest), unde primarul în exerciţiu Luigi De Magistris, atipic om de stânga şi inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme.

   Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea ţării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experienţa sa ca primar al Florenţei, iar referendumul constituţional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemaţi să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului şi urmăreşte să confere stabilitate guvernamentală ţării.

Matteo Renzi a spus şi a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcţia de premier. 

Avocată şi consilier local, Raggi s-a ridicat în doar câteva luni din anonimitate pentru a deveni una dintre cele mai cunoscute feţe ale politicii italiene.

Însă, rezultatele alegerilor locale sunt o victorie pentru formaţiunea anti-sistem ”Mişcarea Cinci Stele” (M5S), care a reuşit să pună mâna pe primăriile unor oraşe italiene importante şi, în acelaşi timp, să-i slăbească popularitatea lui Matteo Renzi, înainte de un referendum crucial pentru cariera sa politică.

Mişcarea populistă a fost fondată de Beppe Grillo, un fost comediant care s-a reorientat spre politică.

M5S s-a ridicat sub forma unei opoziţii anti-sistem, cu o politică socialistă şi populistă, care a exploatat scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi atât politicienii tradiţionali de stânga, cât şi cei de dreapta. Victorile din locale ar putea să devină o platformă a celor de la M5S, pentru a se lansa spre puterea naţională în legislativele din 2018.

Rezultatele alegerilor locale ar putea să pună presiune adiţională pe poziţia lui Matteo Renzi, înaintea unui referendum crucial privind reformarea Constituţiei, în care premierul îşi pune întreaga carieră politică la risc.

Prim-ministrul, care a preluat puterea în urmă cu doi ani, a întâmpinat greutăţi în relansarea economiei italiene, după ani de stagnare, şi a fost puternic afectat de scandalurile din sectorul bancare. De asemenea, Renzi a fost ţinta criticilor din interiorul partidului, care s-au plâns că PD a adoptat o politică prea de dreapta.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite