Atentat la Nisa. Peste 230 de oameni au murit în atentate teroriste în Franţa, în ultimul an şi jumătate. Serviciile secrete franceze, depăşite FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a fost lovită de o nouă tragedie chiar de Ziua Naţională, peste 84 de oameni fiind ucişi la Nisa. În ultimul an şi jumătate pe teritoriul francez au avut loc 12 atacuri şi tentative de atentate, soldate cu peste 230 de morţi şi peste 500 de răniţi.

7-9 ianuarie 2015: Doi bărbaţi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov au intrat în redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, din Paris, unde au ucis 12 persoane, printre care opt caricaturişti. O poliţistă a fost împuşcată mortal lângă Paris, a doua zi, în timp ce un bărbat înarmat a luat ostatici într-un supermarket evreiesc. Patru dintre aceştia au fost ucişi. Atacatorii de la Charlie Hebdo şi cel de la supermarket au fost ucişi în schimburi de focuri cu forţele de ordine, dar nu înainte de a-şi exprima loialitatea faţă de Al-Qaida, respectiv Statul Islamic.

image

3 februarie 2015: Trei militari care păzeau un centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi de un bărbat înarmat cu un cuţit. Agresorul, în vârstă de 30 de ani, Moussa Coulibaly, a fost arestat. În închisoare, el şi-a exprima ura faţă de Franţa, faţă de poliţie, de armată şi de evrei.

19 aprilie 2015: Sid Ahmed Ghlam, un student algerian la IT, a fost arestat la Paris sub suspiciunea că a ucis o femeie care a fost găsită împuşcată într-o maşină şi că plănuieşte un atac vizând o biserică din suburbia pariziană Villejuif. Procurorii au anunţat că au descoperit documente despre al-Qaida şi ISIS în locuinţa sa şi că avea contacte cu un presupus jihadist din Siria, cu care discutase despre un atac asupra unui lăcaş de cult creştin.

26 iunie 2015: Francezul Yassin Salhi, în vârstă de 35 de ani, şi-a ucis şi decapitat şeful, pe Herve Cornara, şi i-a expus capul în gardul unei centrale, înconjurat de drapele ISIS. El a încercat să arunce în aer centrala, dar a fost arestat. S-a sinucis în închisoare, în decembrie.

13 iulie 2015: Patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, inclusiv un fost soldat, sunt arestaţi pentru că planificau un atac vizând o tabără militară, pentru a decapita un ofiţer, în numele jihadului. Ei şi-au proclamat apartenenţa la ISIS.

21 august 2015: Pasageri americani, britanici şi francezi au evitat o baie de sânge la bordul unui tren de mare viteză Thalys, care circula de la Amsterdam la Paris, imobilizând un bărbat care deschisese focul. Acesta era înarmat cu o puşcă de asalt Kalaşnikov, un pistol automat şi un cutter. Agresorul a fost identificat drept un marocan de 25 de ani, Ayoub El Khazzani, cunoscut serviciilor de informaţii pentru legăturile cu islamul radical.

13 noiembrie 2015: Nouă bărbaţi, majoritatea care au luptat în Siria alături de ISIS, au detonat explozibili în apropiere de Stade de France şi au deschis focul asupra oamenilor aflaţi la mai multe terase şi restaurante din Paris, precum şi în sala de concerte Bataclan. În total, 130 de oameni, inclusiv doi români, au fost ucişi, iar 350 au fost răniţi. Pe 14 noiembrie, ISIS a revendicat atacul.

image

18 noiembrie 2016: Un profesor la o şcoală evreiască din Marsilia a fost înjunghiat de trei persoane care strigau sloganuri antisemite şi care şi-au exprimat susţinerea faţă de ISIS, Bărbatul, evreu, a fost rănit la braţe, la picioare şi la stomac.

1 ianuarie 2016: Un francez de origine tunisiană a încercat să calce cu maşina militarii care păzeau o moschee din oraşul Valence. El a fost inculpat pentru tentativă de crimă, după ce le-a spus serviciilor de urgenţă că “vrea să fie ucis de soldaţi şi să ucidă soldaţi”, pentru a deveni martir.

7 ianuarie 2016: Un bărbat înarmat cu un satâr şi având asupra sa emblema ISIS a fost împuşcat în timp ce încerca să atace o secţie de poliţie din Paris. Condamnat pentru furt în 2013, bărbatul a fost identificat drept Sallah Ali, născut în oraşul marocan Casablanca în 1995.

13 iunie 2016: Ofiţerul de poliţie Jean-Baptiste Salvaing, în vârstă de 42 de ani, şi partenera sa, Jessica Schneider, de 36 de ani, au fost ucişi la locuinţa lor din Magnanville, la vest de Paris, de Larosssi Abballa, în vârstă de 25 de ani. Salvaing a fost înjunghiat, iar lui Schneider i-a fost tăiat gâtul în faţa fiului lor. Aballa a fost ucis de o echipă a forţelor speciale, dar apucase să revendice crimele în numele Statului Islamic, pe reţelele de socializare.

14 iulie 2016: Un terorist a ucis cel puţin 84 de persoane, printre care şi copii, la Nisa şi a rănit alţi cel puţin 50 de oameni, după ce a intrat cu viteză, cu un camion, în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais, la Nisa. Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile online pro-ISIS au sărbătorit atacul.

Atacatorul a lovit locul cel mai simbolic al unui oraş cunoscut internaţional drept capitală a Coastei de Azur şi care este al cincilea ca mărime din Franţa ca populaţie, comentează AFP.  

Un nou eşec al serviciilor secrete franceze

   

Un martor al atacului a declarat pentru ITV News că pe promenada din Nisa unde a avut loc atacul de Ziua Naţională a Franţei, nu a existat niciun dispozitiv de securitate deşi au fost informaţii că este posibil ca terorişti să lovească cu această ocazie. 

Serviciile de informaţii franceze , care au eşuat în prevenirea acelor atacuri soldate cu 147 de morţi şi peste 500 de răniţi, trebuie reorganizate, se arată şi în concluziile comisiei de anchetă parlamentare privind atacurile jihadiste care au îndoliat capitala Franţei anul trecut.

Comisia de anchetă parlamentară a audiat 190 de persoane timp de 200 de ore în ultimele 6 luni. Concluziile sunt foarte ferme : « Trebuie clarificat rolul forţelor speciale, trebuie un comandament unic al celor trei forţe în caz de intervenţie. Nu punem în cauză oamenii ci organizarea » scriu autorii raportului care militează pentru o reorganizare a diverselor servicii de informaţii. 

„Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informaţii au eşuat“, a atras atenţia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare care a anchetat circumstanţele producerii atentatelor din 2015.

Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriştii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deşi o grupare islamistă formulase o ameninţare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Însă cei trei terorişti care s-au aruncat în aer la Bataclan erau cunoscuţi de serviciile de informaţii şi au reuşit să profite de problemele sistemului de monitorizare, a constatat Comisia de investigaţie. Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reuşise să se deplaseze în Siria deşi era teoretic sub control judiciar. 

În plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu câteva luni înainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

Raportul de 1.000 de pagini - care va fi făcut public pe 12 iulie - conţine concluzii extrem de critice despre reforma aplicată în domeniul serviciilor antiteroriste în anul 2008, în timpul Administraţiei preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Reformarea serviciilor secrete

Comisia propune crearea unei agenţii naţionale de informaţii pusă direct sub autoritatea primului ministru sau a preşedintelui. O structură inspirată după modelul american al Centrului Naţional Antiterorist (NTC), creat după atacurile din 11 septembrie 2001. 

În prezent, serviciile de informaţii franceze sunt divizate în 6 entităţi diferite, unele sub autoritatea Ministerului de Interne, altele sub cea a Ministerului Apărării, iar altele chiar sub cea a Ministerului Economiei. Participă la ele poliţişti specializaţi, militari sau vameşi. 

Cum era de aşteptat, aceste servicii au comunicat prost între ele întrucât toţi autorii francezi ai atentatelor de anul trecut fuseseră la un moment dat fişaţi, controlaţi, ascultaţi sau încarceraţi din cauza radicalizării lor. Cei doi principali şefi ai serviciilor de informaţii - interne şi externe - au recunoscut dealtfel şi ei în timpul audierilor în faţa comisiei că « atentatele din 2015 au fost un eşec global al serviciilor de informaţii. »

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite