Atac terorist la Manchester. Mărturiile groazei: Erau o mulţime de copii fără părinţi, nu era nimeni care să-i calmeze FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martori ai exploziei care a avut loc luni seara la Manchester Arena şi care a făcut cel puţin 19 victime povestesc că incidentul s-a produs la finalul concertului şi vorbesc despre aglomeraţia creată, despre oamenii care ţipau, fugeau şi se înghesuiau, despre copii fără părinţi, pe care nimeni nu avea cum să îi calmeze.

Cei care au ieşit în siguranţă sunt în stare de şoc. Vorbesc despre copiii fără părinţi, pe care nimeni nu a avut cum să îi calmeze, despre teroarea de pe arenă în urma exploziei care a ucis cel puţin 19 oameni şi a rănit alţi 50.

Un martor a declarat pentru CNN că a auzit o explozie în timp ce concertul se încheia. El a povestit că pe culoarul de ieşire era fum. 

Un alt martor, Karen Ford, a povestit pentru BBC: „Tocmai se singeau luminile şi toată lumea se pregătea să se îndrepte spre ieşire când s-a auzit dintr-odată un sunet puternic, care semăna cu o explozie. Toată lumea s-a oprit şi s-a întors, iar apoi mulţimea a început să îi împingă pe ceilalţi spre scări. Erau o mulţime de copii fără părinţi, nu era nimeni care să-i calmeze. Toată lumea striga, plângea şi împingea”.

Atac terorist la Manchester Arena. „Sute de oameni strigau şi alergau“

Un alt martor a povestit pentru MailOnline: „Tocmai ieşeam din clădire când s-a întâmplat. Ne îndreptam spre ieşirea principală când Ariana cânta ultima piesă, pentru că voiam să ieşim înaintea mulţimii. Dar, în timp ce ne apropiam de ieşire, un grup de angajaţi de la securitate ne-a spus să mergem în cealaltă direcţie, iar după câteva secunde ne-a strigat să fugim şi s-a produs explozia, chiar în spatele oamenilor de ordine. Sute de oameni strigau şi alergau. Oamenii aceia ne-au salvat vieţile”.

Tori le-a declarat celor de la BBC că s-a dus la concert împreună cu sora ei mai mică în vârstă de 12 ani. Ea a declarat că: „Am ieşit din Arena lângă staţia de tren. Atunci a avut loc explozia. Vedem oameni alergând jos pe scări. În momentul acela am luat-o pe sora-mea şi ne-am băgat sub scaunele din staţie pentru că vedeam sute de fete coborând în fugă scările şi nu aveam pe unde altundeva să ieşim. Mi-am sunat prietenul şi i-am spus că „nu ştiu ce trebuie să fac” iar el mi-a zis „să încerc să ies de acolo cât de repede pot”.

„Am ajuns în acel foaier şi era fum peste tot şi un miros puternic... nu pot să-l descriu... nu ştiu ce era. Când am ajuns în final afară erau oameni întinşi peste tot. Erau legaţi cu bandaje la cap. Sora mea de 12 ani m-a strâns de mână şi mi-a zis „te iubesc” - a fost oribil” a încheiat aceasta.

„Soţul meu şi cu mine stăteam lângă perete, din fericire, şi dintr-o dată s-a întâmplat lucrul asta. Nici măcar nu pot să-l descriu. Am simţit o căldură pe gâtul meu şi când m-am uitat sus am văzut cadavre peste tot”, a mărturisit Elena Semino, care se afla în staţia Victoria aşteptându-şi fiica de 17 ani, Natalie, să iasă de la concert. Ea a declarat apoi că soţul ei a rămas în staţie să ajute o femeie rănită în timp ce ea a fugit înăuntrul Arenei pentru a-şi găsi fiica. Natalie este printre cei teferi, declarând că la sfârşitul concertului „o explozie a avut loc şi a fost un moment de linişte iar apoi o mulţime de ţipete”.

O tânără de 15 ani le-a declarat celor de la The Guardian că „erau oameni care cădeau peste scaune încercând să iasă afară, iar când alergam spre ieşire am văzut pereţii acoperiţi de sânge”.

Organizatorii spectacolului au scos-o pe Ariana Grande de pe scenă şi au anunţat ulterior că aceasta este în siguranţă şi nu a fost rănită. 

Părinţii apelează la ajutorul reţelelor de socializare 

Părinţii şi rudele aflate în căutarea copiilor care nu au mai ajuns acasă după explozia din Manchester au apelat la ajutorul reţelelor de socializare.

Erin: P, o utilizatoare de Twitter, a cerut localnicilor să o ajute să îşi găsească sora: „Poartă un pulover roz şi jeanşi albaştri. Numele ei este Whitney”.

O altă utilizatoare a publicat o fotografie a surorii sale, însoţită de următorul mesaj: ”Vă rog pe toţi să distribuiţi acest mesaj. Sora mea mai mică, Emma, a mers la concertul lui Ari (Ariana Grande, n.r.) din Manchester şi nu mai răspunde la telefon. Vă rog să mă ajutaţi”.

Un alt utilizator de Twitter, Deplorable MrsK, a publicat fotografia unui tânăr care zâmbeşte şi poartă un costum: ”Fiul meu se afla în Manchester Arena astăzi. Nu îmi mai răspunde la telefon. Vă rog....”.

Montaje cu fotografiile tinerilor care nu mai răspund la telefoanele mobile după explozia de luni seară au început să fie distribuite tot mai mult pe internet.

Paula Robinson - bunul samaritean

Paula Robinson, în vârstă de 48 de ani, se afla într-o staţie de tren, alături de stadion, însoţită de soţul ei, în momentul în care a auzit explozia şi a văzut zeci de adolescente ţipând şi fugind, îndepărtându-se de arenă.

„Am fugit şi noi”, a declarat ea pentru Reuters. ”Am fugit la câteva secunde după explozie. Am luat copiii şi am fugit împreună”, a spus ea.

Paula Robinson a luat cu ea câteva zeci de adolescente şi le-a dus la un hotel din apropiere - Holiday Inn Express, apoi le-a transmis pe Twitter numărul ei de telefon părinţilor îngrijoraţi, spunându-le că fiicele lor sunt în siguranţă şi să vină să le ia de la acel hotel.

După primul mesaj pe Twitter, telefonul ei nu a încetat să sune.  „Părinţii alergau înnebuniţi de durere, încercând să ajungă cât mai repede şi să îşi salveze copiii. Erau mulţi copii care se refugiaseră la Holiday Inn”, a povestit Paula Robinson.

Hashtagul #RoomForManchester a fost de asemenea folosit pentru a oferi camere gratuite şi canapele pentru persoanele rămase blocate în oraş. ”Sunt la 10 minute distanţă de centrul oraşului Manchester şi pot să vă transport gratuit în orice zonă. Oricine are nevoie de ajutor să mă contacteze”, a anunţat pe Twitter utilizatorul Danny Hutch.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite