Arseni Iaţeniuk cere Rusiei să nu mai trimită arme şi insurgenţi în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a solicitat, miercuri, Rusiei să oprească orice transfer de arme sau de insurgenţi către estul Europei, subliniind că autorităţile de la Kiev ar putea detensiona situaţia din ţară dacă Moscova s-ar abţine de la orice ingerinţă, relatează BBC.

„Mai multe camioane cu muniţie, pline de rebeli proruşi au trecut frontiera în Ucraina. Facem un apel către Rusia şi către Vladimir Putin să blocheze graniţa. Dacă Rusia nu s-ar mai amesteca în treburile interne ale Ucrainei, autorităţile de la Kiev ar putea detensiona situaţia din ţară în aproximativ o săptămână”, a declarat premierul ucrainean, în cadrul unei vizite la Berlin, alături de cancelarul Angela Merkel.

Cu toate acestea, replica Moscovei, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost că operaţiunile militare organizate de Kiev împing Ucraina într-un „război fratricid”.

„Nu există argumente suficiente pentru continuarea operaţiunii militare a autorităţilor de la Kiev în sud-estul Ucrainei. Este necesar să se ia cât mai urgent măsuri pentru a pune capăt vărsării de sânge”, a declarat Serghei Lavrov.

De asemenea, Arseni Iaţeniuk a dorit să sublinieze că obiectivul actual al Ucrainei este să devină o ţară europeană.

„Zidul Berlinului a căzut şi nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa. Odată cu alegerea unui nou preşedinte, obiectivul Ucrainei este să devină o ţară europeană. Cetăţenii aşteaptă de la noi schimbări”, a mai declarat Arseni Iaţeniuk.

Oficialul de la Kiev a făcut totodată apel la statele din Consiliul de Securitate al ONU să îl recunoască pe noul preşedinte ales al Ucrainei, la fel cum au făcut deja mai multe ţări europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat la rândul său că dorinţa Berlinului este ca Ucraina să poată stabili relaţii cât mai bune atât cu Uniunea Europeană, precum şi cu Federaţia Rusă.

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, alături de omologii săi din Georgia şi Republica Moldova, au fost invitaţi de Angela Merkel, la Berlin, în vederea unor consultări cu privire la situaţia din Estul Europei.

În această săptămână, violenţele dintre rebeli şi militarii ucraineni au devenit tot mai sângeroase în regiuni precum Doneţk sau Lugansk. Miercuri seară, insurgenţii fideli Moscovei au atacat o unitate militară ucraineană, în Lugansk, atacul soldându-se cu victime de ambele părţi, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev.


Citeşte şi:

Petro Poroşenko: „Ucraina este în stare de război”. Noul lider ales vrea să discute cu Vladimir Putin

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat recent, într-un interviu pentru publicaţia germană Bild, că ţara sa se află în stare de război, iar operaţiunile militare împotriva rebelilor proruşi vor continua. De asemenea, noul lider ucrainean a mărturisit că vrea să poarte discuţii cu Putin pentru „depăşirea crizei”, relatează AFP.

Insurgenţi proruşi au atacat o unitate militară din oraşul ucrainean Lugansk

Insurgenţi proruşi au atacat, miercuri, o unitate militară ucraineană, în oraşul Lugansk, confruntările soldându-se cu victime de ambele părţi, anunţă Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP.

O nouă echipă de observatori OSCE a dispărut în estul Ucrainei

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a pierdut contactul cu încă o echipă de observatori trimişi în estul Ucrainei, potrivit AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite