Ambasadorul Ion Jinga: Rata de criminalitate a britanicilor e mai mare decât a românilor din Regatul Unit
0Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, afirmă, într-un drept la replică către Daily Express, că statisticile Poliţiei Metropolitane indică o infracţionalitate în rândul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decât procentul de 7,9% aferent românilor din Regatul Unit.
Daily Express menţionase în ediţia electronică de miercuri, în articolul "Cum infractorii români ne terorizează străzile", că imigranţii români din Marea Britanie ocupă locul doi, după polonezi, în privinţa arestărilor pentru comiterea de infracţiuni în această ţară, potrivit unor date obţinute de la Poliţia Metropolitană în baza legii accesului la informaţii de interes public.
Potrivit publicaţiei, "date şocante" arată că Poliţia Metropolitană a efectuat în ultimii cinci ani 27.725 de arestări în rândul imigranţilor români pentru infracţiuni care includ violuri şi crime, în contextul în care, în prezent, în Marea Britanie trăiesc 68.000 de imigranţi români. După deschiderea frontierelor, prevăzută anul viitor, această rată - de aproximativ unu din trei imigranţi români arestaţi pentru infracţiuni - ar putea creşte, apreciază Daily Express.
"Infracţionalitatea trebuie abordată ca un fenomen, dar nu legată de etnie sau naţionalitate", afirmă Jinga în dreptul la replică publicat pe site-ul Ambasadei României la Londra.
El arată că datele Poliţiei Metropolitane trebuie interpretate corect. "În primul rând, raportul Poliţiei Metropolitane vorbeşte despre ?suspecţi de infracţiuni?, care nu au fost neapărat şi condamnaţi. Apoi trebuie făcută distincţie între numărul de persoane arestate, cei condamnaţi şi cei deţinuţi. Potrivit statisticilor oficiale, un număr total de 5.485.164 infracţiuni au fost comise în Anglia şi Ţara Galilor în 2012, iar instanţele britanice au dat în acelaşi an 9.450 de condamnări împotriva unor cetăţeni români, care reprezintă 0,17% din numărul total de infracţiuni comise. Însă, din cei 9.450, la sfârşitul lui 2012 numai 624 de cetăţeni români erau deţinuţi în Marea Britanie, cifra incluzând şi pe cei condamnaţi anul anterior", argumentează ambasadorul Jinga.
El arată şi că numărul de 9.450 de condamnări e aferent pentru 7,9% dintre membrii comunităţii româneşti din Marea Britanie dacă e luată în considerare o "prezenţă românească de aproximativ 100.000-120.000 de persoane". "Dacă luăm în seamă că în multe cazuri e vorba de persoane care au fost condamnate de mai multe ori pe durata aceluiaşi an, aceste 9.450 de condamnări au fost pronunţate împotriva unui număr mult mai redus de infractori români. Ca să ţinem cont de proporţii, la 60 de milioane de locuitori din Regatul Unit sunt aproape 5,5 milioane de infracţiuni, rata totală a infracţionalităţii fiind de 9,16%, care este ceva mai mare decât cea din rândul românilor de de 7,9%", subliniază Jinga.
De asemenea, el arată că trebuie avut în vedere şi că infractorii români din Marea Britanie au fost implicaţi mai ales în infracţiuni cu gravitate redusă (64% din total fiind furturi), iar criminalitatea de risc înalt este foarte redusă în rândul românilor, fiind numai 10 români arestaţi ca suspecţi de crimă în ultimii cinci ani.
"Cifrele interpretate incorect pot alimenta retorică anti-imigraţie şi teama de un nou val de străini din Europa. Deoarece restricţiile de muncă pentru români şi bulgari vor fi ridicate la sfârşitul anului, ei au devenit ţintele pentru aproape toate dezbaterile referitoare la imigraţie. Acest context este un fel de ?furtună perfectă?, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru a fi victime, dar este absolut nedrept şi nemeritat pentru românii şi bulgarii care locuiesc deja în Marea Britanie şi îşi aduc contribuţia onestă şi, aş spune, importantă la bunăstarea ţării gazdă", menţionează ambasadorul României.
El mai arată şi că datorită "cooperării excelente" dintre Poliţia Metropolitană şi autorităţile române, concretizată prin vizita în România a comisarului Bernard Hogan-Howe şi prezenţa a 10 poliţişti români timp de trei luni în Mare Britanie, "a fost descurajată substanţial infracţionalitatea românească din Londra şi Regatul Unit".
Potrivit articolului din Daily Express, datele statistice menţionate "subminează asigurările oferite de oficiali români, potrivit cărora Marea Britanie nu are de ce să se teamă în urma unei diminuări a controalelor la frontieră".
Aceleaşi date arată că poliţia britanică a efectuat aproximativ 35.000 de arestări în rândul imigranţilor polonezi, din 2008 şi până în prezent, aproximativ 600.000 de imigranţi polonezi trăind, în prezent, în Marea Britanie.
Datele Poliţiei Metropolitane arată că 27.725 de suspecţi români au fost arestaţi în legătură cu 142 de violuri, zece crime, 666 de infracţiuni de natură sexuală, 303 jafuri, 1.370 de spargeri şi 2.902 de infracţiuni săvârşite cu violenţă.
Cele 34.905 arestări operate în rândul imigranţilor polonezi la Londra vizează 84 de crime, 129 de violuri, 866 de infracţiuni de natură sexuală, 480 de jafuri, 2.094 de spargeri şi 7.500 de infracţiuni săvârşite cu violenţă, potrivit aceleiaşi surse. Imigranţii lituanieni ocupă locul al treilea, arată aceleaşi date, cu peste 18.500 de arestări, urmaţi de nigerieni (15.600), indieni (15.200), jamaicani (14.072), irlandezi, somalezi, portughezi şi pakistanezi.
Daily Express mai notează că date recente arată că numărul românilor aflaţi în închisori britanice a crescut cu aproximativ 40%, de la 454 în septembrie 2011 la 624 anul trecut. Contribuabilii britanici plătesc, deja, peste 100 de milioane de lire sterline (peste 115,6 milioane de euro) pe an, pentru a finanţa cei aproximativ 2.400 de est-europeni aflaţi în prezent în închisori, o rată de 42.000 de lire sterline (peste 48.500 de euro) de deţinut.
Potrivit publicaţiei, imigranţii români sunt responsabili totodată de 92% din fraudele comise la bancomate în Marea Britanie.