Aleksandr Gruşko, deranjat de ultimele acţiuni ale Alianţei: Rusia nu consideră NATO un partener şi întăreşte apărarea peninsulei Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia îşi va consolida grupul de forţe la frontiera sa sudică şi în peninsula Crimeea, ca răspuns la întărirea prezenţei NATO în zona Mării Negre, a atras atenţia joi seara Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică.

„Decizia NATO de a-şi suplimenta prezenţa forţelor navale în Marea Neagră este un nou pas în direcţia creşterii tensiunii în regiune, ceea ce afectează interesele vitale ale Federaţiei Ruse“, a acuzat Gruşko, comentând rezultatele reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

„NATO continuă să-şi întărească în mod constant flancul estic. Această reuniune a fost marcată de noi decizii în ceea ce priveşte segmentul de sud-est“, a subliniat diplomatul rus, citat de agenţia de stat TASS şi cotidianul „Nezavisimaia Gazeta“, potrivit Agerpres.

„Toate aceste decizii vor face obiectul unei analize atente. Am luat deja măsuri suplimentare pentru consolidarea trupelor noastre în sud şi este în curs de desfăşurare completarea cu echipamente a forţelor noastre aflate în Crimeea. Desigur, vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca interesele de securitate ale Rusiei în această regiune să fie asigurate în mod corespunzător“, a spus Aleksandr Gruşko.

Totodată, emisarul rus a avertizat că ţara sa nu va considera Alianţa Nord-Atlantică drept un potenţial partener atâta vreme cât aceasta îşi va menţine poziţia convenită la summitul NATO de la Varşovia din iulie anul trecut.

Comentând cu privire la perspectivele relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi NATO, Gruşko a remarcat că

„Există probleme de securitate a căror soluţionare depăşeşte o organizaţie sau o ţară. Toate acestea, desigur, necesită eforturi din partea tuturor participanţilor. Teoretic, nu putem exclude faptul că ar putea apărea interese obiective între Rusia şi NATO în acest domeniu“, a afirmat Gruşko, potrivit RIA Novosti şi Agerpres.

Însă „atât timp cât NATO îşi va menţine poziţia adoptată la summitul său de la Varşovia, noi nu putem considera Alianţa drept un potenţial partener“, a continuat el.

Gruşko a acuzat NATO că evită reluarea contactelor cu Rusia în domeniul militar.

La summitul de la Varşovia, Alianţa Nord-Atlantică a convenit asupra unei abordări duale faţă de Rusia: descurajarea combinată cu dialogul politic, aminteşte RIA Novosti.

Referindu-se la NATO, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o reuniune a Colegiului FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB), că „Rusia este în mod constant provocată“. „Suntem constant provocaţi şi ei încearcă să ne atragă într-o confruntare. Nu încetează nici tentativele de amestec în afacerile noastre interne cu scopul de a destabiliza situaţia socială şi politică din Rusia“, a susţinut şeful statului rus.

Relaţiile dintre NATO şi Moscova s-au tensionat fără precedent în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia.

NATO îşi consolidează prezenţa navală în Marea Neagră

Joi, NATO a anunţat o nouă consolidare a prezenţei sale navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare a Rusiei.

„Astăzi (joi, n. red.) am convenit (...) să sporim prezenţa navală a NATO în Marea Neagră cu exerciţii militare şi colectare de informaţii“, a notat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din NATO.

Aceasta este una dintre consecinţele deciziilor luate la ultimul summit al NATO, la Varşovia, în vederea consolidării prezenţei militare a Alianţei pe flancul său estic.

În Marea Neagră, rotaţia navelor militare va fi „din ce în ce mai frecventă“, la fel ca exerciţiile desfăşurate în comun cu ţările din regiune, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Turcia, Bulgaria şi România sunt cele trei ţări NATO care au acces la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Georgia, ţări partenere ale Alianţei implicate în conflicte la frontiera cu Rusia.

Această prezenţă întărită în apropierea Rusiei are scop „defensive“ şi „nu va duce în niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor“, a dat asigurări şeful NATO.

„Este o parte a adaptării noastre globale la un mediu mai provocator şi mai dificil din punct de vedere al securităţii, inclusiv în regiunea Mării Negre“, a adăugat el.

Pe lângă prezenţa navală, NATO va mai efectua misiuni de supraveghere aeriană şi va dispune de trupe pe teren.

În paralel cu acţiunile NATO, Statele Unite au desfăşurat de asemenea trupe în mai multe ţări din Europa de Est, ca parte a operaţiunii „Atlantic Resolve“ decisă de administraţia Barack Obama după anexarea Crimeei.

Circa 500 de militari americani au sosit marţi în România pentru exerciţii comune cu colegii lor români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite