Alegeri Franţa. Ce propun candidaţii în privinţa combaterii terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile pe tema combaterii terorismului au dominat ultima zi a campaniei prezidenţiale din Franţa, după ce un poliţist a fost împuşcat mortal, iar alţi doi au fost răniţit pe bulevardul Champs- Élysées din Paris.

Joi seară, atunci când cei 11 candidaţi la preşedinţia Franţei încercau să convingă electoratul la ultima dezbatere televizată, un poliţist era ucis de un bărbat înarmat pe unul dintre cele mai mari şi mai celebre bulevarde ale Parisului. Mai mulţi candidaţi la Palatul Elysee, între care cei patru favoriţi, şi anume şefa Frontului Naţional Marine Le Pen, candidatul dreptei François Fillon, liderul „En Marche!“ („Înainte!“) Emmanuel Macron şi candidatul stângii Jean-Luc Mélenchon, şi-au anulat mitingurile electorale programate a doua zi, dar au ţinut să-şi facă cunoscute în mass-media şi pe reţelele sociale părerile pe tema spinoasei probleme legate de combaterea terorismului, mai ales că atacul din Paris a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Primul candidat care a intervenit pe acest subiect a fost Marine Le Pen. Liderul Frontului Naţional, un partid de extremă dreapta, a cerut preşedintelui în exerciţiu François Hollande să închidă frontierele şi să-i „trateze imediat administrativ sau penal pe toţi cei cu fişe S“, adică suspectaţi de terorism. În opinia ei, Franţa este în război cu terorismul, iar guvernele de dreapta şi de stânga care s-au succedat în ultimii zece ani au fost învinse.

La rândul său, conservatorul François Fillon s-a declarat pregătit să combată terorismului  cu „o mână de fier“. El a promis că se va asigura că „toţi indivizii dovediţi ca fiind periculoşi, în special cei cu fişe S, vor fi plasaţi în detenţie într-un cadru judiciar sau sub supraveghere administrativă“.

Favoritul sondajelor, Emmanuel Macron, a făcut o declaraţie scurtă, dar cuprinzătoare. El a pledat pentru crearea a 10.000 de noi locuri de muncă în rândurile forţelor de ordine şi înfiinţarea unui organ de coordonare pe lângă preşedinţie capabil să intervină non-stop împotriva Statului Islamic.

Şi Jean-Luc Mélenchon vrea „întârirea resurselor umane şi materiale în cadrul forţelor de securitate“, mizând în acest sens pe recrutarea a încă 10.000 de agenţi.

Dintre cei patru favoriţi, doar Emmanuel Macron şi François Fillon s-au pronunţat pentru prelungirea stării de urgenţă „atât timp cât va fi necesar“. Dacă Jean-Luc Mélenchon s-a exprimat clar împotriva acestei măsuri, Marine Le Pen s-a arătat evazivă.

În schimb, toţi patru sunt absolut convinşi că Franţa trebuie să-şi consolideze spionajul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite