Alegeri Franţa. Ce candidaţi au profitat de pe urma atacului terorist. Cine conduce în ultimele sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Franţa, campania electorală, înaintea primului tur de alegeri prezidenţiale ce va avea loc duminică, s-a încheiat vineri la miezul nopţii şi a fost umbrită de atacul islamist de joi din Paris. Atacul i-a determinat pe unii dintre candidaţi să-şi anuleze apariţiile finale în public, însă toţi au făcut referire la problema securităţii naţionale. Marine Le Pen a profitat cel mai mult de pe urma acestui atentat.

Candidatul conservator la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, a afirmat vineri că lupta împotriva "totalitarismului islamist" ar trebui să fie o prioritate a viitorului preşedinte al ţării.

"Această luptă pentru libertate şi securitate a francezilor trebuie să fie prioritatea următorului guvern. Aceasta va necesita o hotărâre neobişnuită şi sânge rece. Islamul radical este o provocare pentru valorile noastre şi puterea noastră de caracter", a spus Francois Fillon, care se clasează în sondajele de opinie după Emmanuel Macron (centru) şi Marine Le Pen, candidata extremei drepte.

Fillon, care s-a pronunţat în favoarea unei securităţi sporite, a spus: ''Suntem în război, nu există alternativă, ori noi ori ei''. El a adăugat că prioritatea politicii sale externe va fi "să distrugă Statul Islamic".

La rândul său, candidata extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Franţa Marine Le Pen a afirmat că ţara sa ar trebui să restabilească imediat controalele la frontieră şi să-i expulzeze pe străinii care se află în atenţia serviciilor de informaţii.

Prezidenţiabilul En Marche, Emmanuel Macron, a declarat că Franţa nu trebuie să îngenuncheze în faţa fricii şi i-a îndemnat pe contracandidaţii săi să evite să dea lecţii de superioritate după atacul armat de pe bulevardul Champs-Elysees.

”Nu îngenuncheaţi în faţa fricii, a dezbinării şi intimidării. Generaţia noastră trebuie să se ridice la această provocare”, a declarat Macron.

De asemenea, prezidenţiabilul de centru-stânga a precizat că şi-a anulat două mitinguri, care erau programate pentru vineri, tocmai pentru a evita suprasolicitarea forţelor de securitate după atacul de pe Champs-Elysees. ”Democraţia este mai puternică”, a precizat candidatul En Marche.

Emmanuel Macron a condamnat inclusiv slăbirea serviciilor de informaţii locale în urmă cu zece ani, o politică implementată de fosta administraţie conservatoare a preşedintelui Nicolas Sarkozy şi a premierului Francois Fillon.

Prezidenţiabilii şi-au exprimat deja solidaritatea faţă de forţele de poliţie în urma atacului armat care a vizat trei ofiţeri în zona centrală a metropolei Paris.
Un poliţist şi-a pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi într-un atac revendicat de jihadiştii Statului Islamic, transmite Reuters.

Premierul Bernard Cazeneuve, acuzaţii la adresa candidatei extremei drepte

Premierul socialist francez Bernard Cazeneuve a acuzat-o vineri pe candidata extremei drepte la alegerile prezidenţiale Marine Le Pen că se foloseşte de atentatul care a avut loc joi la Paris pentru a "alimenta teama".

Marine Le Pen încearcă să profite de atentatul de pe Champs Elysees "pentru a diviza, pentru a alimenta fără ruşine teama, în scopuri exclusiv politicianiste", a declarat premierul francez. El a acuzat-o totodată pe Le Pen că "a uitat să spună poporului francez că partidul ei a votat împotriva tuturor legilor antiterorism" propuse de guvern.

Premierul Cazeneuve l-a luat de asemenea în vizor pe candidatul conservatorul Francois Fillon, afirmând că promisiunea acestuia de a angaja 10.000 noi ofiţeri de poliţie nu este credibilă în condiţiile în care, pe când a fost prim-ministru, între 2007 şi 2012, a redus cu 13.000 efectivele poliţiei.

Emmanuel Macron, pe primul loc în unele sondaje, Marine le Pen în altele

Candidatul En Marche, Emmanuel Macron, râmâne primul clasat în sondaje pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, deşi Marine Le Pen a obţinut mai mult sprijin electoral după atacul asupra poliţiştilor de pe bulevardul Champs-Elysees.

Publicaţia Le Point au publicat un sondaj Odoxa care îl arată pe prezidenţiabilul de centru-stânga cu 24,5% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, adică o scădere de 0,5% faţă de ultimul sondaj realizat înainte de atacul de pe bulevardul Champs-Elysees.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, se clasează în schimb pe a doua poziţie şi ar urma să obţină 23% din sufragii în primul tur din Franţa.

Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon sunt la egalitate cu 19% din intenţiile de vot, dar au puţine şanse pentru a trece în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.Macron este favorit să devină preşedinte dacă ajunge în al doilea tur cu Marine Le Pen.

Institutul canadian Filteris care analizează big data şi impactul fiecărui candidat pe reţelele sociale  a publicat vineri două studii. În primele şase ore François Fillon se plasa pe primul loc cu (22,09%), urmat de Marine Le Pen (21,75%), Jean-Luc Mélenchon (21,11%) şi Emmanuel Macron (19.92%).

Pentru a potrivi mai bine modificările instantanee şi bruşte ale opiniei publice franceze, Filteris publicat cu puţin timp înainte de miezul nopţii, un cvartet actualizat care o arată pe lidera Frontului Naţional Marin Le Pen pe prima poziţie cu (22,72%) din intenţiile de vor ale electoratului francez, urmată de François Fillon (21,57%) , Jean-Luc Mélenchon (21,34%) şi Emmanuel Macron (20,03%) .

image

De alegerile din Franţa depind atât viitorul Uniunii Europene, cât şi cel al Alianţei Nord Atlantice, NATO. Doi dintre principalii candidaţi doresc dispariţia ambelor structuri, sau cel puţin ieşirea Franţei din ambele. Este vorba de candidaţii de extrema dreaptă şi extrema stângă, Marine Le Pen şi Jean-Luc Mélenchon. Un duel între ei în turul doi e un coşmar pentru UE, NATO şi pieţe.

Niciun sondaj nu arată că lidera Frontului Naţional ar putea învinge vreun contracandidat în turul al doilea, iar şansele să se întâlnească cu Melenchon, în faza finală a prezidenţialelor, într-o confruntare între extreme, a speriat şi pieţele şi ar fi un scenariu groaznic pentru Franţa, dar analiştii îl consideră puţin probabil.

Ar fi un "scenariu apocaliptic", iar caştig de cauză ar avea, în turul al doilea, Melenchon. Fostul premier francez Alain Juppe a spus că o asemenea confruntare ar fi precum "ciuma împotriva holerei", iar fostul candidat prezidenţial din anii 2002, 2007 şi 2012 Francois Bayrou a caracterizat o asemenea confruntare ca una dintre "Hugo Chavez francez" şi "Donald Trump francez".


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite