Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc, un eşec. Presa rusă dă vina pe americani
0Totul a mers prost la întâlnirea dintre preşedintele rus şi Papa Francisc: Putin a întârziat mai bine de o oră, zâmbetul celui mai jovial Papă n-a apărut, din comunicatul oficial emis la sfârşit lipseşte cuvântul „cordial” - folosit mereu în astfel de vizite diplomatice. Presa rusă încearcă să dreagă busuiocul transmiţând că Papa a fost crispat din cauza presiunilor pe care SUA le-au făcut asupra sa înainte de întâlnirea cu Putin.
„Această medalie, realizată de un artist din secolul trecut, înfăţişează un înger care aduce pacea, dreptatea, solidaritatea şi care protejează. Dar şi un text care conţine reflecţii despre faptul că Evanghelia ne aduce lumină în viaţă şi bucurie şi există acolo şi o reflecţie geopolitică despre noi şi vieţile noastre”, i-a spus Papa Francisc preşedintelui rus atunci când i-a oferit cadoul - schimbul de daruri face parte din protocolul vizitelor oficiale între şefi de stat.
La rândul său, Putin i-a oferit Suveranului Pontif un panou cu imaginea Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova, precum şi câteva volume din Enciclopedia Ortodoxă.
Aceasta a fost a doua întâlnire dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc, însă prima realizată după izbucnirea conflictului din Ucraina, alimentat de Rusia. Într-adevăr, au fost mulţi care au atribuit reuniunii o importanţă majoră, întrebându-se dacă Papa poate „face o minune” prin a-l convinge pe preşedintele rus să renunţe la sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.
Toate au ieşit însă pe dos. Întâlnirea a fost amânată mai bine de o oră, după ce Vladimir Putin a întârziat la Milano, acolo unde Putin a participat la deschiderea Zilei Internaţionale a Rusiei în cadrul EXPO-2015, alături de premierul italian, Matteo Renzi. Amânarea a fost convenită însă cu reprezentanţii Sfântului Scaun, a subliniat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Medalia cu imaginea îngerului păcii nu a fost singura referire la Ucraina pe parcursul discuţiilor dintre Papă şi Putin care, acum doi ani, se găseau de aceeaşi tabără, cerând Statelor Unite ale Americii să nu declanşeze o ofensivă militară în Siria împotriva regimului Bashar al-Assad.
Încercarea Washingtonului de a interfera cu discuţiile şi de a exercita influenţă asupra politicii externe a unui alt stat (Vaticanul - n.r.) a fost condamnată de Dmitri Peskov. „Este în mod evident o încercare flagrantă de a suprima suveranitatea altor naţiuni. Este ceva cu care Preşedintele Rus nu a fost niciodată de acord, iar acum se opune categoric”, a declarat Peskov presei ruse aflată în delegaţia din Italia. Russia Today
Papa i-a cerut lui Putin „un efort sincer” pentru soluţionarea crizei din Ucraina. „S-a convenit asupra importanţei de a construi un climat de dialog şi ca toate părţile părţile să se angajeze în punerea în aplicare a acordului de la Minsk”, se arată în comunicatul oficial emis după întrevederea cu uşile închise. Documentul nu descrie discuţiile drept „cordiale”, termen folosit aproape fără excepţie în astfel de vizit. La rândul lor, ruşii au scris în comunicat oficial al Kremlinului că întâlnirea a fost „bună”.
În contextul în care analiştii şi presa internaţională s-au grăbit să remarce reţinerea dovedită de Papă faţă de Putin, presa rusă a încercat să ofere o explicaţie pe placul Kremlinului.
„Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea dintre preşedintele Vladimir Putin şi Papa Francisc, ambasadorul american la Vatican Kenneth Hackett l-a încurajat pe Suveranul Pontif să adopte o poziţie mai dură împotriva lui Vladimir Putin. Mai exact, Hackett a spus că Vaticanul poate face referire la îngrijorările legate de integritatea teritorială”, scrie Russia Today.
„Cu toate acestea, în timpul audienţei private lungă de o oră cu Preşedintele Rus, Papa a adoptat o poziţie neutră”, continuă aceeaşi sursă. „El a făcut apel pentru mai multă asistenţă umanitară, pe care Rusia o furnizează deja, şi pentru o soluţionare paşnică a crizei prin respectarea acordului Minsk II”, scrie rt.com. RT conchide că Papa şi Putin au avut discuţii „profunde”.