În plină Pandemie, Italia riscă haosul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premierul Italian Matteo Renzi a anunţat, miercuri, că intenţionează să îşi retragă partidul din coaliţia de guvernare, aruncând ţara în haos politic într-o perioadă de creştere a cazurilor de Covid-19, transmite CNBC.


 Vorbind într-o conferinţă de presă mult-aşteptată, Renzi a spus că doi miniştri ai partidului Italia Viva vor demisiona. Astfel, guvernul va rămâne fără majoritate în Parlament şi în pragul colapsului.

Sprijinul din partea partidului lui Renzi a fost esenţial pentru supravieţuirea coaliţiei conduse de partidul anti-sistem Mişcarea Cinci Stele şi Partidul Democrat de centru-stânga.

Tot miercuri, premierul Giuseppe Conte îşi exprimase speranţa că Renzi nu îşi va retrage miniştrii din guvern, avertizînd că ţara nu va putea să înţeleagă de ce guvernul s-a prăbuşit în mijlocul unei crize de sănătate.

Mişcarea Cinci Stele şi Partidul Democrat au cerut la rândul loc lui Renzi să păstreze unitatea guvernului într-o perioadă în care ţara încearcă să vaccineze populaţia şi să prevină ca situaţia economică să se înrăutăţească şi mai mult.

Renzi, care conduce un mic partid, Italia Viva, ameninţase de mult timp că va părăsi guvernul, fiind nemulţumit de modul în care a fost conceput planul naţional de redresare şi rezilienţă cerut de Comisia Europeană pentru ca Italia să beneficieze de cele 209 miliarde de euro alocate acestei ţări prin fondul european de redresare post-pandemie. Partidul lui Renzi deţine două ministere, Agricultura şi Familia.

Din guvernul premierului Giuseppe Conte, un jurist neafiliat politic, mai fac parte Mişcarea 5 Stele (M5S) - partid considerat antisistem după ce s-a aliat în precedentul guvern (condus tot de Conte) cu Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini - şi formaţiunile de stânga Partidul Democrat şi Liberi e Uguali (Liberi şi Egali).

Guvernul de la Roma a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un plan ambiţios în valoare de 222.9 miliarde de euro pentru a stimula relansarea economiei italiene afectate de pandemia noului coronavirus, informează AFP.

"Consiliul de miniştri a aprobat #RecoveryPlan, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată în Italia", a anunţat pe contul său de Twitter ministrul economiei Roberto Gualtieri.
Acest plan, care trebuie prezentat Comisiei Europene până pe 30 aprilie, a divizat coaliţia de afaceri în privinţa priorităţilor şi a utilizării corespunzătoare a fondurilor europene.

Doi miniştri ai partidului Italia Viva, Teresa Bellanova (agricultură) şi Elena Bonetti (familie), s-au abţinut şi ar putea demisiona miercuri, ceea ce ar pune în minoritate în Senat executivul premierului Giuseppe Conte.

Sub presiune, premierul Giuseppe Conte a fost de acord să îşi revizuiască propunerea iniţială: fondurile alocate sănătăţii au fost crescute cu mai mult de jumătate iar cota investiţiilor a fost majorată, ridicându-se acum la 70%, faţă de 21% pentru stimulentele fiscale şi alte bonusuri.

În iulie 2020, liderii europeni au ajuns la un acord istoric cu privire la un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a face faţă efectelor epidemiei de COVID-19 bazat, în premieră, pe asumarea unei datorii comune.Ţările beneficiare, în primul rând Italia, care poate solicita 208.6 miliarde de euro prin granturi şi împrumuturi, trebuie să îşi prezinte planul naţional pentru a obţine fonduri.

Roma intenţionează să cheltuiască 46.18 miliarde de euro pentru digitalizare şi inovare, 68.90 miliarde pentru "revoluţia verde", 31.98 miliarde pentru "infrastructură pentru o mobilitate durabilă" şi 19.72 miliarde de euro pentru sănătate.

În ceea ce priveşte incluziunea, planul italian subliniază "emanciparea economică şi socială totală a femeilor", "creşterea nivelului de ocupare al tinerilor" şi "reducerea inegalităţilor teritoriale" în beneficiul regiunii de sud a peninsulei.

Impactul acestui pachet de stimulente asupra PIB-ului italian este estimat la trei puncte procentuale până în 2026.

Până în prezent, în Italia au fost înregistrate 2,3 milioane de cazuri de Covid-19 şi 79.819 decese, arată datele publicate de Johns Hopkins University.

PIB-ul Italiei a scăzut cu circa 10% în 2020, potrivit estimărilor.



 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite